Dodaj do ulubionych

golden a dzieci

04.01.09, 12:59
Mam pytanie do tych, którzy mają psa Golden Retriever: czy ten pies sprawdza
sie przy dzieciach? Mamy półtoraroczne dziecko a pewnie w przyszłości pojawi
się drugie. Planujemy zakup suczki właśnie tej rasy. Czy to dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: golden a dzieci 04.01.09, 13:15
      Goldeny mają dużą cierpliwość, duży próg bólowy i pod tym względem nadają się do dzieci.
      Trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach:
      1) pewność, że pies będzie miał predyspozycje goldena, jego charakter da Wam TYLKO pies z rodowodem, ze sprawdzonej hodowli
      2) KAŻDY pies ma próg cierpliwości i to równeż dzieci muszą wiedzieć, że psu nie wolno robić krzywdy (dzieci często z ciekawości sprawdzają różne rzeczy). Żadna rasa nie zagwarantuje Wam tego, że w obliczu bólu/zagrożenia pies nie ruszy, dlatego nei możecie oczekiwać od psa że będzie znosił każdą zachcianke dziecka
      3) mały golden to jak małe dziecko - wymaga mnóstwa uwagi, poświęcenia czasu i dobrej socjalizacji - sam się nie wychowa
      4) golden to duża i BARDZO żywiołowa rasa. Szczeniak w kontaktach z małym dzieckiem niekoniecznie musi, a nawet rzadko bywa, spokojny. Może wywrócić, poturbować, podrapać ząbkami lub pazurkami.
      I nie wolno go za to karcić - bo to tak jak skarcenie małego dziecka za to żę się pobrudził jedzneiem albo rozwalił zabawkę. Takie są goldeny. Zaczynają się uspokajać po około półtora roku życia.

Z powodu wszystkich powodów które wymieniłam powyżej mogę powiedzieć, że jak najbardziej goldena kupić możecie, ale wówczas gdy Wasze dziecko trochę podrośnie - poczekać do 2 urodzin. A następne dziecko najlepiej wówczas planować gdy pies skończy dwa lata. Żeby nie narobić sobei problemów

Pozdrawiam
    • tenshii Re: golden a dzieci 04.01.09, 13:19
      No i podstawowe pytanie: czy macie możliwość CODZIENNEGO wybiegania psa? Golden jest rasą psa potrzebującą codziennego ruchu.
      • martyneczkap Re: golden a dzieci 04.01.09, 20:27
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Co do naszych warunków to mamy dom z ogrodzoną 8
        arową działką, a oprócz tego pies chodziłby na spacery - w okolicy są świetne
        warunki do tego.
        • tenshii Re: golden a dzieci 04.01.09, 20:28
          Aaaa no to świetnie :))))))
          Będzie miał zatem wspaniałe warunki :)
        • furazerkadziadka Re: golden a dzieci 06.01.09, 09:53
          lepiej poczekaj, az pojawi sie drugie dziecko, wtedy oceń, czy masz
          jeszcze ochotę na codzienne dlugie spacery z psem.
          • xplict Re: golden a dzieci 06.01.09, 20:52
            Doookładnie...
            Poczekaj na dziecko:-)
            Prozaiczne, ale - co jeśli okaże się, że Potomek cierpi na alergię na psie futro?!
            • martyneczkap Re: golden a dzieci 06.01.09, 23:06
              Z wyprowadzaniem raczej nie powinno być problemów bo w ostateczności jest
              ogrodzona działka, ale ta alergia to już jest jakiś argument, chodź mam nadzieje
              ze sie nie sprawdzi bo nikt w obydwu rodzinach nie jest alergikiem. Dzieki
              wszystkim za odpowiedzi!
              • martyneczkap Re: golden a dzieci 06.01.09, 23:08
                aaa oprócz tej działki jest mój chętny do wszelakich sportów (w tym
                wyprowadzania psa) mężulo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka