Dodaj do ulubionych

Zjadanie siersci ???

07.01.09, 15:44
Mam pytanie. Moja sunia shih-tzu czasami wygryza sobie z lapki ( nie z okolicy pazurkow) kosmyki siersci i zjada. Nie mam pojecia dlaczego? Juz raz , kilka mies temu, zwrocila kilkucentymetrowy walek zbitych nitek ( z zabawek, ktore namietnie gryzie)i siersci wlasnie. Na lapce nie ma zadnych zmian, nie ma alergii, raczej brak powodow typu swedzenie . Co moze byc powodem?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Zjadanie siersci ??? 07.01.09, 21:45
      to-wlasnie-ja napisała:

> Mam pytanie. Moja sunia shih-tzu czasami wygryza sobie z lapki (
      nie z okolicy
      > pazurkow) kosmyki siersci i zjada. Nie mam pojecia dlaczego?

Zwierzeta nie umieja tak dobrze wypluwac jak my. im jest latwiej
      polknac. Pewnie dlatego.
      Ale nie wiem, dlaczego sobie Twoja sunia wygryza te wlosy.
      Czy ona dlugo zostaje sama? Bo to moze byc z nudow, ze stresu.
      • claratrueba Re: Zjadanie siersci ??? 08.01.09, 08:50
        Moja bouvierka robi dokładnie tak samo ze zdenerwowania. To samo robi jej matka
        i ciotka. Zauważyłam, że kiedy tylko zostanie skarcona, jest nerwowa atmosfera w
        domu, widzi np. pakowane torby podróżne natychmiast jest wygryzanie. Pomaga
        uspokojenie psicy- pogłaskanie, przemówienie miłym tonem. Czasem to staje sie
        nałogiem jak u nas obgryzanie paznokci (matka mojej suni potrafiła sobie wygryźć
        łyse place na łapach) dlatego trzeba zawsze przerywać te zabiegi mówiąc "nie
        wolno". Oczywiście po sprawdzeniu czy z łapką nie dzieje się coś złego.
    • to-wlasnie-ja Re: Zjadanie siersci ??? 08.01.09, 13:56
      Coz, sunia nie zstaje dlugo sama w domu, a jesli juz musze wyjsc to zawsze pozostawiam jej cos do zabawy, cos co wiem, ze lubi i dostaje tylko na czas naszej nieobecnosci, aby to nie byla stala, znana zabawka. Bardzo rzadko jest tez karcona, bo jest usluchana i raczej nie mam powodu, nie lacze ( z obserwacji) tez tego wygryzania z karceniem. Po prostu czasami lezac na oslaniu w naszej obecnosci zaczyna sobie gryzc lapke na srodku az wygryzie kosmyk i zjada :( ????
      • claratrueba Re: Zjadanie siersci ??? 09.01.09, 07:19
        Moja sunia tez nie ma powodu do nerwowego zachowania zbyt często! To jest
        ukochany pieszczoch całej rodziny, ale odziedziczyła ten nawyk. Może Twoja też,
        dobrze byłoby zapytać hodowcę. W każdym razie powstrzymuj ja przed gryzienie
        zawsze, kiedy zauważysz, to przynosi efekty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka