bogus1963 20.04.09, 17:21 Mam roczną goldenkę.Wszyscy mi mówią że powinienem jej dawać jeść raz dziennie.Moje pytanie,czy to prawda? Jeżeli tak to o jakiej porze powinienem ją karmić? Drugie pytanie:Czy można obcinać paznokcie psom? i co jaki czas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: Karmienie 20.04.09, 19:01 Można dawać raz, ale ja daję swojej 5 razy dziennie małymi porcjami. Doskonale trzyma wagę, nawet po sterylce. A pazurki się obcina jeśli są za długie. Najlepiej niech robi to weterynarz, żeby nie uszkodzić rdzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Karmienie 20.04.09, 20:52 Karmienie raz dziennie u dużych psów nie jest najlepszym pomysłem, lepszym rozwiązaniem sa co najmniej dwa posiłki dziennie: lżejszy rano i wiekszy wieczorem. Pazury trzeba obcinac wówczas, gdy sa za długie. Szybkość rośniecia to sprawa osobnicza (i, możecie nie uwierzyć: dziedziczna!). Chcesz powiedzieć, że przez rok pies nie miał obcinanych pazurów? Odpowiedz Link Zgłoś
bogus1963 Re: Karmienie 21.04.09, 10:43 Tak ,ponieważ mojemu wcześniejszemu psu (owczarek nizinny)nigdy tego nie robiłem,a przeżył 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
j_adore Re: Karmienie 20.04.09, 21:17 Ja mojej suńce piecioletniej daję jeść trzy razy dziennie. Jest przepiękna i w normie wagowej. Jeśli chodzi o pazurki: Jeśli są za długie trzeba obcinać. Małemu szczeniaczkowi trzeba obcinać, żeby sobie takim pazurkiem krzywdy nie zrobił. Trochę wiekszy piesek, jeśli ma dosć dużo ruchu, sam sobie pazurki zdziera i nie trzeba ich skracać. Ja byłam obciąć pazurki suńce, gdy była chora i miała mniej ruchu niż zwykle. Obecna moja suńka nie miała obcinanych pazurków, bo zawsze weterynarz mówi, że są w porządku. Miała tylko skracane te boczne po kontuzji. Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Re: Karmienie 21.04.09, 09:39 co do pazurów: Obcinamy wtedy, gdy są za dłucie:-) ...a tak serio - postaw psa (stojącego!)na twardym podłożu - może być podłoga w mieszkaniu, ale nie na dywanie. Jeśli pazury opierają się na podłożu trzema mieć się na baczności - jeśli pazur po zetknięciu z podłożem wygina się (lub wygina cały palec ) na bok albo zadziera do góry - natychmiast obcinać. Pazur zbudowany jest trochę jak długopis (wyobraź sobie długopis "na przycisk". I pazur to taki "wyłączony długopis". Możesz obciąć go bez obaw - byleby nie uszkodzić "wkładu"od tego "długopisu". Czyli - obcinamy z wyczuciem i po troszku. Jeśli pazury są białe - sprawa jest prosta - zobacz do któego miejsca dochodzą naczynia w środku pazura (takie ciemne). Jeśli pazury są czarne - nikt nie jest pewnien jak daleko dochodzą naczynia... nawet weterynarz:-) (i stąd ta jodyna w pogotowiu... bo jak pisałem wcześniej - jodyna ma właściwości denaturujące - tym samym "wypala" białka powodując zamknięcie się krwiawiącego naczynka.) Odpowiedz Link Zgłoś
crocodylwarszawa Re: Karmienie 26.07.09, 22:46 dorosłemu psu wystarczą 2 posiłki, ja swoim wyłżom daję 2 razy dziennie suchą karmę ... i to wystarcza Odpowiedz Link Zgłoś