justi125 06.05.09, 14:26 witam! moja 2 letnia coreczka dostala 5 tyg kotka i zastanawiem sie czy juz jej obciac pazurki???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: obcinanie pazurów kotu 06.05.09, 19:23 Córeczce czy kotce? Jak drapie to obetnij, bez względu na to której. Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Re: obcinanie pazurów kotu 06.05.09, 22:33 Mocno nie trafiony prezent... Ze względu na wiek (córki i kotka) Co je maluch (kot) ? Pazury odpuść póki co... Odpowiedz Link Zgłoś
justi125 Re: obcinanie pazurów kotu 08.05.09, 11:35 dlaczego nie trafiony prezent? Odpowiedz Link Zgłoś
xplict Re: obcinanie pazurów kotu 10.05.09, 13:04 A chociażby dlatego, że zwierzę nie jest rzeczą. Tylko istotą żywą. A to czasem bardzo trudno wytłumaczyć 2 letniemu dziecku... bo nawet nie wszyscy dorośli to rozumieją. Zakup zwierzęcia "na prezent" zbyt często kończy się rozczarowaniem, bo "okropny kocur podrapał mojego kochanego szkraba"... i nie ważne , że powodem tej reakcji obronnej zwierzęcia było na przykład "zagłaskiwanie kota na śmierć" lub ciągnięcie za ogon w ramach doskonałej zabawy. (O możliwych alergiach na sierść nie wspominam) Po prostu - zwierzę w domu = odpowiedzialne postępowanie i gotowość do poświęceń przez kilka(naście) lat... A jak najczęściej kończą "nietrafione" prezenty... wystarczy zajrzeć do schroniska. Ot i dla tego napisałem to co napisałem. I podtrzymuję. Odpowiedz Link Zgłoś
szajka83 Re: obcinanie pazurów kotu 28.07.09, 14:30 cakowicie pomijam fakt , że kotek powinien byc zabrany od matki po 8-12 tygodniach życia a nie w 5.... to jak wczesniak. Sama mam 2 latka w domu i od 2 tygodni malutkiego kotka i na każdym kroku musze ich obojga pilnowac bo dziecko najchetniej by ciagle nosiło kota do kuwety (ściskajac w łapkach tak żeby przypadkiem nie uciekł) a kotek najchetniej by "pacał" po buźce swoimi łapkami/pazurkami... Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: obcinanie pazurów kotu 26.10.09, 14:32 5 tygodniowy kociak w rękach 2 latki????????? To żart?? Natychmiast odebrac zwierze, a pazurów nie obcinać ! chyba że dziecku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
a.kudla5 Re: obcinanie pazurów kotu 14.02.10, 18:11 Bardzo nieodpowiedni prezent.Boje sie o zycie malego zwierzaka.Nieodpowiedzialnoscia bylo przyjecie takiego"prezentu"Kot to obowiazki ,troska tak jak i o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
idyla Re: obcinanie pazurów kotu 11.03.10, 08:49 Kotki sa fajne ,jak sa male.Jak podrosnie to na bruk.Niestety bardzo czesto tak sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: obcinanie pazurów kotu 04.04.10, 13:24 Sądzę, że trzeba oddać kocię swojej mamie, na porządne odkarmienie, co najmniej do 8-10 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś