Dodaj do ulubionych

jedzenie białka

01.06.09, 19:56
Proszę mi napisać czy owczarek niemiecki może jeść codziennie po 1
serku wiejskim+śmietana+jajka+kefir.Czy to nie za dużo na codzień?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: jedzenie białka 01.06.09, 19:57
      Pies nie powinien jeść białka z jajka.
      No i według mnie to za dużo przetworów mlecznych.
    • semi-dolce Re: jedzenie białka 01.06.09, 21:48
      Białko z jajka tylko ugotowane. Żółtko może być surowe. jajko nie częściej niż
      co drugi dzień. Śmietany wcale. Kefir/serek - raz dziennie jeden z tych produktów.
    • miszkolc1 Re: jedzenie białka 09.06.09, 00:25
      A nie lepiej podawac dobra karme,zamiast tak eksperymentowac?
    • blue.berry Re: jedzenie białka 09.06.09, 10:41
      zostawiłabym z tego tylko kefir i to niekoniecznie codziennie. jajka
      (gotowane) i serek biały mozna psu podawac jako smakołyk raz na
      jakis czas.
    • olasta1 Re: jedzenie białka 16.06.09, 13:03
      Śmietana wykluczona. Ser tylko chudy, taki krojony na wagę. Jajko tylko w takiej
      postaci - żółtko płynne , białko ścięte. Surowego białka pies nie przyswaja
      (tylko "przelatuje przez niego"). Jogurt chudy naturalny w niewielkich ilościach
      można dawać codziennie.
      Wszystko to smaczniejsze niż sucha karma. Pozdrawiam.
      • tenshii Re: jedzenie białka 16.06.09, 13:46
        olasta1 napisała:

> Wszystko to smaczniejsze niż sucha karma.

A niekoniecznie. Ja się obawiałam jak mój pies przyjmie karmę po ponad roku na gotowanym, i okazuje się, że karmę fryga aż cała się trzęsie ;)
        • micia-kicia Re: jedzenie białka 22.07.09, 01:17
          Olasta, dzieci w McDonald'sach też wcinają, aż się kurzy, a szkodzi im to żarcie jak cholera. A Ty jadłabyś gotowe dania z puszek? Codziennie, jak Twój pies? Zawierają wszystko co trzeba, elementy pięknie zrównoważone, a mimo to każdy lekarz-dietetyk Ci to odradzi. Myślę, że dajesz swojemu psu suchą karmę dla własnej wygody.
          • claratrueba Re: jedzenie białka 22.07.09, 10:17
            Myślę, że dajesz swojemu psu suchą karmę dl
            > a własnej wygody.

Jak komuś zależy na wygodzie to nie ma psa tylko węża, któremu mysz raz na
            tydzień podrzuci. Porównanie karmy z McŚmieciem czy puszkami jest bzdurą. Z
            lekarzem-dietetykiem nie miałam przyjemności rozmawiać ale z weterynarzami i
            hodowcami b. często. Żaden nie zalecał innej niż gotowa karma, poza przypadkami
            diety. Żaden z moich psów nie był " na gotowanym" dopóki nie był staruszkiem,
            dwa juz nieżyjące przeżyły w doskonałym zdrowiu odp. 19 lat- kundelek, 15 lat
            sznaucer olbrzym. To więcej niż "norma przewiduje". Oczywiście, każdy pies
            powinien dostać tez kość, mięso, jabłko dla urozmaicenia i smaku. Ale dobra
            karma (nie "supermarketowa" taniocha) ma dobrze zbalansowane składniki,
            dostosowane do wielkości, aktywności, wieku, stanu zdrowia składniki czego
            "chałupniczym sposobem" osiągnąć się nie da. Da się za to koncertowo psa
            utuczyć, co suchą karmą uczynić trudno.
            I jeszcze o białku kurzego jaja- gotowane jest niezbyt wartościowe, surowe-
            szkodliwe! Zawiera awidynę (w gotowaniu ta substancja ginie) rozkładająca
            biotynę czyli witaminę H. Skutek- łamliwość sierści, łysienie, łupież, problemy
            skórne.
            • rezurekcja Re: jedzenie białka 23.07.09, 10:43
              claratrueba napisała:

> dostosowane do wielkości, aktywności, wieku, stanu zdrowia
              składniki czego
              > "chałupniczym sposobem" osiągnąć się nie da. Da się za to
              koncertowo psa
              > utuczyć, co suchą karmą uczynić trudno.

Mnie sie udalo bez wysilku, po przejsciu z gotowanej na suchą.
              Dostawal troche za duzą porcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka