Dodaj do ulubionych

Dowód tożsamości

30.06.03, 13:33
Jestem klientem BPH PBK i mam konto internetowe u nich.
W zasadzie jestem zadowolony z ich usług internetowych.
Czasami jednak muszę skorzystać z okienka kasowego w ich banku (zepsuty
bankomat itp.) i tu spotkała mnie niespodzianka. W jednym z ich oddziałów
kasjerka zażądała odemnie Dowodu Osobistego zamiast Prawa Jazdy (nowego
typu), które jej okazałem. Dowodu oczywiście nie miałem i nici z pieniędzy.
Po tym fakcie przestudiowałem regulamin rachunku i nie znalazłem wymogu
dowodu osobistego tylko dowodu stwierdzającego tożsamość.
Pytanie do eksperta i forumowiczów, czy z tym Dowodem Osobistym kasjerka
miała rację? Czy Prawo Jazdy (nowego typu) jest dowodem tożsamości?
Jak to jest w innych bankach?
Czy są inne ogólne uwarunkowania co to przedstawiania dowodu tożsamości.
p.s.
Dużo podróżuję po Polsce samochodem i zawsze legitymuję się policjantom tylko
Prawem Jazdy i jest OK.
Obserwuj wątek
    • bbastek13 Re: Dowód tożsamości 01.07.03, 19:20
      W innych ( moze bardziej normalnych ) bankach klienta identyfikuja najczesciej
      po karcie, dowodu tozsamosci zadajac w ostatecznosci, a tutaj bylo ewidentne
      widzimisie kasjerki; jakbys zrobil awanti to bez szemrania by wyplacili na
      kazdy inny panstwowy dokument ze zdjeciem i numerem ( paszport, prawo jazdy,
      ksiazeczka wojskowa )
      • switch1 Re: Dowód tożsamości 02.07.03, 08:00
        bbastek13 napisał:

> W innych ( moze bardziej normalnych ) bankach klienta identyfikuja
        najczesciej
        > po karcie, dowodu tozsamosci zadajac w ostatecznosci, a tutaj bylo ewidentne
        > widzimisie kasjerki; jakbys zrobil awanti to bez szemrania by wyplacili na
        > kazdy inny panstwowy dokument ze zdjeciem i numerem ( paszport, prawo jazdy,
        > ksiazeczka wojskowa )

Wyobraź sobie, że "awanti" było, przyszła przełożona kasjerki nadająca na tej
        samej fali.
        Napisałem oficjalne zapytanie do banku, jak otrzymam odpowiedź to ją tu
        przytoczę.
        A gdzie ekspert?
        Na wakacjach?
        • bbastek13 Re: Dowód tożsamości 02.07.03, 19:51
          To ladnie trafiles....
          Nie mam slow.
        • michal.macierzynski Re: Dowód tożsamości 02.07.03, 23:34
          switch1 napisał:
          > A gdzie ekspert?
          > Na wakacjach?

Witam!

Ekspert "udaje" ze pisze doktorat ;), ale i wakacyjna atmosfera też mi się
          udzieliła.

Oddziały banków odwiedzam bardzo rzadko, a w BPHPBK nigdy nie miałem konta, ale
          napisałem do biura prasowego i bardzo szybko dostałem odpowiedź (troszeczkę
          ponad godzinę).

Jak się okazuje w BPH PBK, zgodnie z wewnętrznymi przepisami banku, dokumentem
          identyfikującym klienta jest dowód osobisty lub paszport.

Wydaje mi się zatem, że pracownica po prostu zastosowała się do regulaminu.
          Jeśli wcześniej zdarzyło się Panu wypłacić tam pieniądze ze swojego konta za
          pomocą prawa jazdy – było to ewidentne naruszenie ustalonych przez bank
          przepisów.

Swoją drogą. Jak sięgam daleko pamięcią w celach identyfikacyjnych wymagano ode
          mnie pokazania zawsze dowodu (przynajmniej w pierwszej kolejności proszono
          właśnie o niego).

Pozdrawiam serdecznie!

MM

• switch1 Re: Dowód tożsamości 03.07.03, 08:11
            No to jak to jest?
            Jest Ptrawo Jazdy dowodem stwierdzającym tożsamość czy nie?
            Skąd ja mam wiedzieć jakie są wewnętrzne instrukcje banku i po co?
            W umowie prowadzenia rachunku i związanym z nim regulaminie nie ma mowy o
            Dowodzie Osobistym czy innym typie dokumentu.
            Co Pan na to Panie ekspercie i inni forumowicze?
            Pozdrawiam.
            • aswywiadu007 Re: Dowód tożsamości 03.07.03, 15:16
              wg polskiego prawa prawo jazdy nie jest dowodem tożsamości. kiedyś był o tym
              artukuł w którymś dzienniku: dowód osobisty, pszport, książeczka wojskowa a dla
              niepełnoletnich legitymacja szkolna
              • switch1 Re: Dowód tożsamości 04.07.03, 08:14
                aswywiadu007 napisał:

> wg polskiego prawa prawo jazdy nie jest dowodem tożsamości. kiedyś był o tym
                > artukuł w którymś dzienniku: dowód osobisty, pszport, książeczka wojskowa a
                dla
                >
                > niepełnoletnich legitymacja szkolna

No to Prawo Jazdy jest dowodem tożsamości czy nie jest?
                Powoływanie się na artykuł w którymś dzenniku jest conajmniej niestosowne.
              • franzmaurer Re: Dowód tożsamości 26.07.03, 00:12
                aswywiadu007 napisał:

> wg polskiego prawa prawo jazdy nie jest dowodem tożsamości. kiedyś był o tym
                > artukuł w którymś dzienniku: dowód osobisty, pszport, _książeczka_wojskowa_

Jawny i bezprecedensowy antyfeminizm :)))
    • kachasowa Re: Dowód tożsamości 10.07.03, 22:37
      Podpisywałam ostatnio umowę sprzedaży mieszkania u notariusza, miałam w tym
      okresie zniszczony ( wyprany) dowód. Notariusz zarządał ode mnie paszportu. Gdy
      zapytałam czy może być prawo jazdy odpowiedział, że dowodem stwierdzającym
      tożsamość jest dowód lub paszport, natomiast prawo jazdy jest dokumentem
      nadający uprawnienie prowadzenia pojazdów. Zgodnie z przepisamu prawa polskiego
      a więc nie tylko zgodnie z procedurami bankowymi prawo jezdy nie jest
      dokumentem stwierdzający tożsamość tak samo jak karta wędkarska, rowerowa, itp.
      • switch1 Re: Dowód tożsamości 11.07.03, 09:08
        kachasowa napisała:

> Podpisywałam ostatnio umowę sprzedaży mieszkania u notariusza, miałam w tym
        > okresie zniszczony ( wyprany) dowód. Notariusz zarządał ode mnie paszportu.
        Gdy
        >
        > zapytałam czy może być prawo jazdy odpowiedział, że dowodem stwierdzającym
        > tożsamość jest dowód lub paszport, natomiast prawo jazdy jest dokumentem
        > nadający uprawnienie prowadzenia pojazdów. Zgodnie z przepisamu prawa
        polskiego
        >
        > a więc nie tylko zgodnie z procedurami bankowymi prawo jezdy nie jest
        > dokumentem stwierdzający tożsamość tak samo jak karta wędkarska, rowerowa,
        itp.

Ale konkretnie, jakimi przepisami?
        • yastangret Re: Dowód tożsamości 29.10.03, 08:38
          ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych
          ustawa o paszportach
          TYLKO dowod osobisty lub paszport, zadna tam ksiazeczka wojskowa!!! Dla mnie
          bank ktory wyplaca na prawo jazdy jest niewiarygodny.
          • czuk1 Re: Dowód tożsamości 31.10.03, 13:46
            yastangret napisał:

> ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych
            > ustawa o paszportach
            > TYLKO dowod osobisty lub paszport, zadna tam ksiazeczka wojskowa!!! Dla mnie
            > bank ktory wyplaca na prawo jazdy jest niewiarygodny.
            Po co takie głupie dyskusje. Dowodami tożsamości są dowód osobisty bądż
            paszport. Krutykujemy banki, zadamy bezpieczeństwa naszych wkladów - a takimi
            sprawkami narażamy pracownikow banku na wyrzucenie z roboty, na zwrot bankowi
            niesłusznie wypłaconych pieniązkow. Z roboty leci pracownik (a ja jako klient
            banku taki bank olewam ) ktory wypłaci oszustowi legitymujacemu się jakims
            prawem jazdy, który nie sprawdzi podpisu klienta na dowodzie wypłaty z wzorem
            podpisu złożonym przez niego w banku, dowodu tozsamości (numeru, porownania ze
            zdjęciem osoby klienta, podpisu na dowodzie z podpisem na dowodzie wypłaty, czy
            d.o. nie jest fałszywy). Wystarczy, że pospis mój na dowodzie wyplat jest inny
            (mogę to świadomie wywołac) z wzorem podpisu wzłozonym w banku mogę smialo
            (jeśli mnie nikt nie nagra) póść drugi raz powiedzieć, że ja tej forsy nie
            brałem. Dowodem jest to, że to nie jest mó podpis. I jesli jeszcze nastraszę
            bank TV czy policja. Mogę (jesli się uda) skutecznie drugi raz wyrwać z banku
            forsę którą już raz wziąłem .Napewno bedzie to zamiar trudny i nie zawsze
            skuteczny, bo bank też sprawę zgłosi na policję (do grafologow) , ale nie
            czekając na to z pracy leci pracownik za ewidentne zaniedbanie, bank traci na
            reputacji.... itd

CZy o to Wam wszystkim (dyskutujacym co to jest dowód tozsamości) chodzi??/
            Porzadek jakis w karju musi byc. Nie trzeba tworzyć możliwosci do nadużyc, czy
            tez wykorzystaywać dobrej woli pracownikow banku. Ba mieć pretensje, że ktoś
            żąda dowodu osobistego. Miejmy umiar. m,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka