kozaczek3 Pogrzebaczem będę grzebał w doopie 18.12.05, 06:26 I tak mi dopomóż Bóg. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny [...] IP: *.asko / 82.177.183.* 18.12.05, 06:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_pi Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 07:10 Przy takim podejściu do parafian ten ksiądz sprawdziłby się świetnie w zawodzie komornika. Choć i tak potraktował ich łagodnie - mógł przecież postraszyć ekskomuniką i ogniem piekielnym, jak jeden emeryt z drugim bezrobotnym nie zapłaci lub akurat trafi do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WSTYDZE SIĘ... Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 07:21 ... że jestem katoliczką...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:Nie wstydź się, bo nie jesteś katoliczką! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terminator [...] IP: *.80-202-253.nextgentel.com 18.12.05, 07:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dpbasia@gazeta.pl Re: Straszenie kolędą IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 08:09 Spiesze z informacja, ze tak jest i w innych regionach Polski.Moja siostra i ja przezylysmy taka sytuacje w 1999 roku w zwiazku ze smiercia naszej Mamy. Otoz byla Ona chora przez szereg lat na nerwice depresyjna i z tego powodu bywalo, ze nie otwierala drzwi ksiedzu chodzacemu z koleda. Wiec nie bylo zapisu w kartotekach koscielnych o odbytych koledach i na podstawie tego ksiadz proboszcz nie chcial przyjac zgloszenia na pogrzeb. Dopiero wyjawienie rodzinnej tajemnicy i powodu tej depresji spowodowalo, ze wyrazil zgode na odprawienie krotkiej mszy w kaplicy cmentarnej. Bardzo ale to naprawde bardzo nas jako rodzine dotknelo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Straszenie kolędą IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:50 Ja przezylem maly dramat zwiazany z kolenda.Otoz moja matka cale zycie przyjmowala ksiedza po koledzie,dawala na "budowe" kosciola,w rzeczywistosci luksusowej plebanii,bo kosciola od 20 lat jescze niema.Pogrzeb byl w grudniu (duzy mroz).Ksieza,a jest ich trzech,odmowili udzialu w pogrzebie,bo sa zajeci.Dopiero stary znajomy ksiadz z innej parafii odprawil pogrzeb i msze.Pisze o tym,zeby wszyscy wiedzieli jakie to lobuzy,ludzie bez serca.To o czym pisze dotyczy parafii w Bydgoszczy na gornym tarasie Osowej Gory.Przyjalem ksiedza po koledzie po tym fakcie i wygarnalem mu co nich mysle.On zachowal sie jakby nic sie nie stalo,splywalo to po nim jak po psie,olewal mnie dokladnie,pieprzyl o Maryji zamiast chociaz jedno slowo przepraszam.Od tego czasu nie przyjmuje ksiedza.Wywieszam ogloszenie na drzwiach,ze ksieza po kolendzie i inni wydrwigrosze sa niemile widziani.Radze robic to samo,moze wreszcie do nich to dotrze,chociaz watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:25 Faktycznie dramatyczny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:54 Jest to bardzo ale bardzo przykre, dlatego że kolęda nie jest absolutnie żadnym miernikiem poziomu życia religijnego - po prostu jej przyjmowanie lub nie nie jest regulowane nauką Kościoła. Kolęda nie jest sakramentem, podlega raczej regułom gościnności i towarzyskim, na pewno nie kościelnym. Kolęda w Polsce utrzymuje się istotnie jako relikt dawnych stosunków ekonomicznych, ponieważ - co jest chyba zasadnicze dla przypadku w BB - to właśnie pieniądze otrzymane podczas kolędy stanowią niepodzielny z Kościołem dochód księdza. Jest to po prostu zwyczajowy ekstra dochód duszpasterza, z którego nie musi się nikomu (również biskupowi) tłumaczyć. Obowiązek utrzymania księdza spoczywa na parafianach i dawniej kolęda służyła zebraniu zapasów na cały rok - w swojej istocie jest właściwie formą windykacji, czy objazdu podatkowego. Gdyby w Polsce istniały podatki kościelne, z pewnością kolęda bardzo szybko by zanikła. Księża nie powinni jednak zapominać, że uzyskują obecnie dochody z nauczania religii oraz osobno z kurii diecezjalnej (pośrednio także od wiernych). Łączenie tej problematyki z ostrzeżeniami co do konsekwencji w trakcie pogrzebu jest niegrzeczne ze strony proboszcza. Dla wielu może być oburzające czy gorszące a to już poważny błąd duszpasterza. Odpowiedz Link Zgłoś
werbus [...] 18.12.05, 09:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą podawajcie z nazwiska i.. IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:23 I ty podpisz się z imienia i nazwiska, podaj również swój adres. Ty tchórzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:dpbasiu IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:17 A ty gdzie byłaś? Mogłeś matce towarzyszyć podczas spotkania z księdzem. Zaiteresowałaś się matką i jej potrzebami wiary wtedy jak już umarła. Nie masz czym się chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 08:41 Jestem chrześcijaninem, ale zwisa mi jezeli ksiądz półgłówek i analfabeta katolicki takie rzeczy opowiada.Dajcie mu mniej na tacę zmądrzeje szybko, to sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:13 Połowę mózgu to Ty panie "a.k.traperze" masz. Dlatego w niej wiatr hula. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucyna Porządek musi być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:03 Oskarżamy księdza, niesłusznie, bo porządek musi być, a omawiany tekst zapewne napisał mu wybitny fachowiec od dóbr doczesnych ks. Borutka - Pan na Instytucie. Ten dopiero zna się na ustawianiu maluczkich i na pieniądzach... A że ks. proboszcz potrzebuje kasy to zrozumiałe, mieszka w swych apartamentach razem z jędrną gosposią. Wydaje się, że lekarstwem byłaby tu praca fizyczna przy budowie nowych budynków kurii - za... Bóg zapłać. Zmienia się świat, obyczaje, zmieniają się też niestety zachowania ludzi. Tak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Porządek? IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:19 Szkoda, że aż taki nieporządek masz w swojej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OrO Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:19 Teraz to już napewno bym tego księdza nie zaprosił do siebie na kolędę. A gdybym umarł, to co zaprzyjemność być pochowanym przez PALANTA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania [...] IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:31 Najlepszą sprawą byłby cennik. Zresztą Kościół to jak jedna wielka firma. Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdos2 Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:37 A najgorsze, że Kurie nie reagują na zgłaszanie takich przypadków!! W Katowicach Piotrowicach ks. prałat Morawski Andrzej robi dokładnie tak samo!!! Jak ktoś nie wpuści Koledy to pogrzeb ma na cmentarzu komunalnym bez księdza mimo iż Kodeks Prawa Kanonicznego mówi iż każdy ochrzczony katolik ma prawo do katolickiego pogżebu, a są trzy formy tego obrządku i mozna ewentualnie zrobić tę najmniej uroczystą oprawę ale katolicki pogżeb jeśli ktoś jawnie, publicznie nie wystąpił z Kościoła to mu się należy!!!!!!!! Kiedy Katowicka Kuria zainteresuje się tym pajacem Czerwonym Wataszką z Piotrowic???! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:47 A po co temu pogrzeb, kto za życia nie miał nic wsólnego z kościołem? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:50 Bo kościół franiu to instytucja, a wiara to zupełnie odrębna sprawa i obie nie maja nic wspólnego, bo wierzy się za darmo, a za usługi koscioła trzeba płacic i to słono. Zrozumiano ciemnoto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:53 Tak, o jasności ty moja. Swoimi mijającymi się z prawdą uwagami, wprowadziłeś mnie w stan pomroczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Ty masz chyba żle pod sufitem pseudosumienie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:53 Dlaczego ksiadz ma chować kogos kto miał całe życie w kościół w d... i moze jeszcze jak ty obrzucał go wyzwiskami? Palnij sie w łep Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Ty misiu? IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:58 zgadzam się z treścią twojego postu tylko dlaczego napisałeś: "palnij się w łeb" Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdos2 Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 10:32 Droga Franiu!! Jeśli był ochrzczony w Kościele to jak mówi prawo Kościelne miał z Kościołem tyle do czynienia że został ochrzczony i przysługuje mu prawo do katolickiego pogżebu i tyle!! A co komu do osądzania czyjegoś sumienia??! Od tego jest Pan Bóg a nie ksiądz! Poza tym nigdzie nauczanie kościoła, ani Tradycja ta z dużej litery ani Przykazania, ani Ewangelia nie uczy i nie nakazuje przyjmowania Odwiedzin Duszpasterskich czy jak kto woli kolędy!!!! Więc co to ma do żeczy??! Owszem jest to jakas forma okazania więzi z Kosciołem ale nie można na tej podstawie odmawiać czegoś do czego ma się prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:38 Być może tak jest zapisane. Dla mnie absurdem i hipokryzją jest fakt żądania obecności księdza w pogrzebie jeżeli się nie żyło zgodnie z życiem do przynależnego kościoła (katolickiego, protestanckiego, prowosławnego....). Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdos2 Re: !!! 18.12.05, 11:05 Dla mnie też jest to jakąś hipokryzją, jeżeli się nie żyło zgodnie z zasadami wiary do przynależnego kościoła!! Ale nie nam ludziom oceniać, kto jak w swoim sumieniu wypełniał swoje obowiązki od tego jest Pan Bóg! TO PO PIERWSZE! PO DRUGIE! Jak już powiedziałem Odw. Duszpasterskie nie są formą życia duchowego i wyłączną oznaką przynależności lub nie do Kościoła! A PO TRZECIE!! Pogrzeb jest dla żywych a nie dla umarłych, bo zmarłemu obrzęd pogrzebowy jest potrzeby jak "gwóźdź do trumny". Pogrzeby są dla żywych jest to okazja poprzez kazanie trafic do tych którzy w nim uczestniczą a przez dobry przykład miłosierdzia przyciągnięcia ich do Kościoła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:10 Być może tak jest. Przypadkowość uczestnictwa w takim obrzędzie będzie owocowała. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:48 Trzeba dać większe "cołaska" to zaraz przyleci z sakramentami nawet i biskup. Oni tylko na kasę lecą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:50 katolikiem to ty nie jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 09:51 a ty franiu na pewno nie jesteś chrześcijanką... twoja postawa z chrześcijaństwem nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:56 pośmiałam się sobie... zaś twoja postawa wynika z braku podstawowej wiedzy opierasz się na marginalnej opinni opluwaczy Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 09:58 za stary jestem, aby podpierać się cudzymi opiniami franiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:59 napisz o swoich doświadczenia w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:01 a ty frania spowiednik jesteś czy kto? hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:02 czyli opluwacze tobie wzorem brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:28 Dziekuję za zaproszenie, ale nie wierzę, że u ciebie jest lepiej. Poczekaj na najbliższy pogrzeb to się sama przekonasz co jest grane w pisiorkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:41 nie będę miała z tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek544 Re: !!! 18.12.05, 10:30 Gość portalu: frania napisał(a): > pośmiałam się sobie... > zaś twoja postawa wynika z braku podstawowej wiedzy > opierasz się na marginalnej opinni opluwaczy Co ty Franiu z tym pluciem. dokucza ci ślinotok? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:32 plucie i opluwanie - to takie ulubione slowa księży. Mam takie przeczucie, że frania to tak naprawdę jakiś księżulo z Ełku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:43 dziękuję "sumieniu" dalej mnie bawisz a dziadkowi zapewniam, że ślinię się tylko na widok cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateistka Re: Straszenie kolędą IP: *.lublin.mm.pl 18.12.05, 09:40 Jesli weszlismy do Europy to niech księża dpstpsują się do wymogow całego katolicyzmu i przestaną przychodzić co roku po podatek, bo ja uważam że to są poborcy a nie księża im tylko chodzi o pieniądz.Rozbijają się zagranicznymi samochodami,nie rozumieją co to jest bieda,mówią że im chodzi tylko o pobłogosławienie domu, a jak się nie da pieniędzy to zaraz wpisują w kartotekę. To są hieny, nic za darmo- wszystko za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:48 wpisują doi kartoteki, żeś biedny jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 09:54 a o co im takie kartoteki franiu? czy to SB w czarnych sukienkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:01 że, jak umrzesz nie brać od Ciebie tzw. ofiary, boś biedny ale bogobojny był Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:05 Oj, frania, frania... Ty masz poprzewracane w glowie przez tych czarnych. Ja nie spotkałem takiego, który za darmo zwłoki na cmentarz wpuści. A trzeba ci franiu wiedzieć, że na cmentarzu bródnowskim w Warszawie to taka przyjemność kosztuje od 4 tys. zł wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:09 u mnie też dużo płaci sie dla PUK (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych) nie licząc grobowca w atrakcyjnym miejscu czy też granitowego pomnika księdzy to nikły procent tej wartości Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:12 Ja napisałem wyraźnie: tyle kosztuje wpuszczenie na cmentarz, a koszty pogrzebu, pomnik, kopanie mogiły itp to odrębny problem. A w Ełku franiu jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:15 na nekropolie u mnie wpuszcza PUK a nie ksiądz gdzie ty żyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:25 Bo trzeba ci wiedzieć frania, że w wiosce Warszawa wszystkie cmentarza zarządzane są przez kościół (zgodnie z decyzją potwierdzoną ostatnio przez Lecha Kaczyńskiego - niebawem jaśnie nam panującego prezia RP).I to kościół określa warunki i ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:46 Który kościół zarządza cmentarzami w W-wie? Mieszkając więc w moim mieście pretensje miałbyś nie do księży ale do PUK-u. Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Ja wpuszczę, ale tylko po to aby wygonić 18.12.05, 09:46 W wieczor śmierci papieża mój proboszcz wygonił mnie z koscioła. Teraz ja go wygonię jak tylko przestąpi próg mojego domu. Posłużę się takim samym argumentem jak on: dość już tego modlenia! Won z wszystkimi czarnuchami! Oni z wiarą nie mają nic wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: kpina! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:04 to jest prawdziwa postawa nauczania JPII ty człowiecze nie masz nic wspólnego z chrześcjaństwem Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek544 Re: kpina! 18.12.05, 10:27 Gość portalu: frania napisał(a): > to jest prawdziwa postawa nauczania JPII > ty człowiecze nie masz nic wspólnego z chrześcjaństwem Myślę, że tylko w wydaniu katolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: kpina! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:48 to ty dziadku tak myślisz a ty to tylko jesteś ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 09:52 kościół i kapłani - to relikt średniowiecza, dinozaur, skamielina; patrzeć na tych facetów w kolorowych sukienkach po prostu nie mogę...chrzaniących trzy po trzy, pazernych, grubych i straszących ludzi którzy myślą inaczej niż oni; a na codzień szmal, mercedesy, panienki, itd..; ludzie, otwórzcie oczy, ich siła bierze sie z waszej...głupoty i można ją zmniejszyć (mam nadzieję) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 09:57 i to jest właściwy stosunek do sprawy! Brawo kasandro! Panom w czarnych habitach za ich dotychczasowe usługi już dziękujemy! Oni nie są nam do niczego potrzebni, bo nie jest potrzebny żaden pośrednik do rozmowy z Bogiem. Kto chce ten rozmawia, a chabitowi won! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:00 sumienie lk. uśmiech for You Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:12 sądząc po twoich postach to ty sumienie nie masz nic wspólnego z Bogiem a wręcz jesteś daleko od Niego i słuchasz nie tych habitach a opluwaczy Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:15 Tych w habitach już od dawna nie słucham. Jak długo można dawać się oszukiwać? Przecież poza tym, że wciąż potrzebują moich pieniędzy niczego innego nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:19 w rozmowie przebija wciąż motyw twojej biedy, manii prześladowczej co do oszustów wokół ciebie i pazerności na twój i tak marny grosz współczuję to musi być staszne Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:30 czy ty frania nie umiesz rozmawiać w sposób cywilizowany tzn. bez obrażania drugiej strony? A może jesteś frania księdzem - to by wszystko wyjaśniało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:53 niestety nie może gdybym była księdzem nasza dyskusja byłaby bardziej wyważona jeżeli ciebie obraziłam to przepraszam BTW może to nie bieda a skąpstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arhan Re: Straszenie kolędą IP: *.75.51.5.mielec51.tnp.pl 18.12.05, 09:56 Straszne... Ksiadz nie chce pieniedzy za moj pogrzeb... i tak bym mu nie dal, ja sie kaze spalic :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:20 to słono kosztuje nikt tego za darmo nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:35 frania, zakładaj berecik i zasuwaj na mszę, wszak niedziela dziś; a internet zostaw takim diabeliskim nasieniom jak np. ja; pozdrówka k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:56 a co uważasz, że kremacja nie kosztuje? Nie mogę spełnić twojego życzenia bo nie mam berecika. Mam nadzieję, że dostanę od ciebie w prezencie gwiazdkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek544 Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:26 Gość portalu: Arhan napisał(a): > Straszne... Ksiadz nie chce pieniedzy za moj pogrzeb... i tak bym mu nie dal, j > a > sie kaze spalic :P Niestety prochy też trzeba będzie pochować. :-( Już nasz kochany rząd się postara o to, żebyś nie śmiał się w nos(po śmierci) facetowi w czarnym wdzianku. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:36 W Wawie spalenie zwłok to wydatek rzędu 2,5 tys. to i tak znacznie mniej niż te idiotyczne korowody z czarnosukienkowym na czele... Bo najtańszy "tradycyjny" pogrzeb kosztuje minimum 6-7 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:38 proponuję "eliksir wiecznosci" i problem będzie z głowy, ps. po co przepłacać? k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 10:59 Polska nie umie rozwiazac sprawe kosciola, zaslania sie wiecznie konkordatem. Zaprowadzic system zachodni, ksieza na pensyjke jak kazdy inny pracownik. Zaprowadzic stale stawki za uslugi jak: chrzest, slub, pogrzeb, msza sw. w kosciele tak jak na zachodzie. Te stawki nie sa wysokie, jedynie taca nie jest regulowana ale jakie pieniadze sie tam widzi, drobne monety rzadko banknociki. Ksiadz ma swoj zakres czynnosci i jest z niego przez kurje kontrolowany. Jest ale rzadko spowiedz pojedyncza, jest u nas spowiedz powszechna, gdzie czlowiek sam sie spowiada przed Bogiem. Kosciol na zachodzie to prezna charytatywna dzialalnosc, czym jest w Polsce? Czy RM bylo w mysl JP II? Dlaczego polski Episkopat jeszcze to toleruje? Ile razy bylo RM upomiane przez JP II? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.c. Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:03 zobacz kto wygrywa wybory i przy czyim udziale , a będziesz wiedziała dlaczego tak jest k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 11:05 Przeciez wygrala partia RM, tak zescie naiwni wybierali!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania [...] IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:58 prochy mogą być rozrzucone po "świecie" lub też przechowywane w urnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra complex Re: dziadek nie kłam! IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:00 frania, oby nie w Twoim pozdro k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:02 twoje nie w moim z tym się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasandra c. Re: dziadek nie kłam! IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:05 ty Ty sie frania zgadzać potrafisz..... popatrz, popatrz... k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:13 a co to za zaskoczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacemw dobre, mocne - kwaskowe IP: *.j.pppool.de 18.12.05, 19:43 A nie przyjdzie tak jakiemuś chrześcijaninowi do głowy, żeby sobie kosciół zmienił ? Do wyboru jest parę opcji ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klecha Re: Straszenie kolędą IP: 212.106.176.* 19.12.05, 17:21 Uważam że skoro jako członkowie kościoła panującego utrzymujemy tych darmozjadów to chrzciny, śluby i pogrzeby powinni odprawiać za darmo - to ich podstawowe obowiązki wobec członków tej organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hals Proponuję w tym roku nie wpuszczać księdza IP: *.wad.pl / 80.51.176.* 20.12.05, 10:45 Może wtedy zrozumieją że trzeba inaczej traktować ludzi którzy ich utrzymują. I nie nazywac ich baranami, ani owczarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Straszenie kolędą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:26 Z takich wyczynów to ksiądz Ryszka jest znany.........podobnie robił w Zabrzegu . Zawsze było mu mało.......... to stary chciwiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Straszenie kolędą IP: *.gimsat.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:20 Kolęda powinna być przyjemnością ,radością a czym się więcej straszy ludzie się mniej boją .Opowiadał pewiech człowiek stary -jak byłem młody straszono mnie babą jagą .potem pasem .sądem itp ale on się niczego nie bał .Więc nie ma co straszyć kolendą trzeba uszanować nawet i wyznanie człowieka jak nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś