Dodaj do ulubionych

Straszenie kolędą

• kozaczek3 Pogrzebaczem będę grzebał w doopie 18.12.05, 06:26
      I tak mi dopomóż Bóg.
      Amen.
    • Gość: normalny [...] IP: *.asko / 82.177.183.* 18.12.05, 06:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sigma_pi Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 07:10
      Przy takim podejściu do parafian ten ksiądz sprawdziłby się świetnie w zawodzie
      komornika. Choć i tak potraktował ich łagodnie - mógł przecież postraszyć
      ekskomuniką i ogniem piekielnym, jak jeden emeryt z drugim bezrobotnym nie
      zapłaci lub akurat trafi do szpitala.
      • alterpars sludzy bozy buahahahahahaha czarne dranstwo 18.12.05, 07:13
    • Gość: WSTYDZE SIĘ... Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 07:21
      ... że jestem katoliczką...:(
      • Gość: frania Re:Nie wstydź się, bo nie jesteś katoliczką! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:27
    • Gość: terminator [...] IP: *.80-202-253.nextgentel.com 18.12.05, 07:27
    • Gość: dpbasia@gazeta.pl Re: Straszenie kolędą IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 08:09
      Spiesze z informacja, ze tak jest i w innych regionach Polski.Moja siostra i ja
      przezylysmy taka sytuacje w 1999 roku w zwiazku ze smiercia naszej Mamy. Otoz
      byla Ona chora przez szereg lat na nerwice depresyjna i z tego powodu bywalo,
      ze nie otwierala drzwi ksiedzu chodzacemu z koleda. Wiec nie bylo zapisu w
      kartotekach koscielnych o odbytych koledach i na podstawie tego ksiadz
      proboszcz nie chcial przyjac zgloszenia na pogrzeb. Dopiero wyjawienie
      rodzinnej tajemnicy i powodu tej depresji spowodowalo, ze wyrazil zgode na
      odprawienie krotkiej mszy w kaplicy cmentarnej. Bardzo ale to naprawde bardzo
      nas jako rodzine dotknelo.
      • Gość: Emeryt Re: Straszenie kolędą IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:50
        Ja przezylem maly dramat zwiazany z kolenda.Otoz moja matka cale zycie
        przyjmowala ksiedza po koledzie,dawala na "budowe" kosciola,w rzeczywistosci
        luksusowej plebanii,bo kosciola od 20 lat jescze niema.Pogrzeb byl w grudniu
        (duzy mroz).Ksieza,a jest ich trzech,odmowili udzialu w pogrzebie,bo sa
        zajeci.Dopiero stary znajomy ksiadz z innej parafii odprawil pogrzeb i
        msze.Pisze o tym,zeby wszyscy wiedzieli jakie to lobuzy,ludzie bez serca.To o
        czym pisze dotyczy parafii w Bydgoszczy na gornym tarasie Osowej Gory.Przyjalem
        ksiedza po koledzie po tym fakcie i wygarnalem mu co nich mysle.On zachowal sie
        jakby nic sie nie stalo,splywalo to po nim jak po psie,olewal mnie
        dokladnie,pieprzyl o Maryji zamiast chociaz jedno slowo przepraszam.Od tego
        czasu nie przyjmuje ksiedza.Wywieszam ogloszenie na drzwiach,ze ksieza po
        kolendzie i inni wydrwigrosze sa niemile widziani.Radze robic to samo,moze
        wreszcie do nich to dotrze,chociaz watpie.
        • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:25
          Faktycznie dramatyczny jesteś.
      • Gość: roro68 Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 08:54
        Jest to bardzo ale bardzo przykre, dlatego że kolęda nie jest absolutnie żadnym
        miernikiem poziomu życia religijnego - po prostu jej przyjmowanie lub nie nie
        jest regulowane nauką Kościoła. Kolęda nie jest sakramentem, podlega raczej
        regułom gościnności i towarzyskim, na pewno nie kościelnym. Kolęda w Polsce
        utrzymuje się istotnie jako relikt dawnych stosunków ekonomicznych, ponieważ -
        co jest chyba zasadnicze dla przypadku w BB - to właśnie pieniądze otrzymane
        podczas kolędy stanowią niepodzielny z Kościołem dochód księdza. Jest to po
        prostu zwyczajowy ekstra dochód duszpasterza, z którego nie musi się nikomu
        (również biskupowi) tłumaczyć. Obowiązek utrzymania księdza spoczywa na
        parafianach i dawniej kolęda służyła zebraniu zapasów na cały rok - w swojej
        istocie jest właściwie formą windykacji, czy objazdu podatkowego. Gdyby w
        Polsce istniały podatki kościelne, z pewnością kolęda bardzo szybko by zanikła.
        Księża nie powinni jednak zapominać, że uzyskują obecnie dochody z nauczania
        religii oraz osobno z kurii diecezjalnej (pośrednio także od wiernych).
        Łączenie tej problematyki z ostrzeżeniami co do konsekwencji w trakcie pogrzebu
        jest niegrzeczne ze strony proboszcza. Dla wielu może być oburzające czy
        gorszące a to już poważny błąd duszpasterza.
        • werbus [...] 18.12.05, 09:02
          • Gość: frania Re: Straszenie kolędą podawajcie z nazwiska i.. IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:23
            I ty podpisz się z imienia i nazwiska, podaj również swój adres.
            Ty tchórzu!
      • Gość: frania Re:dpbasiu IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:17
        A ty gdzie byłaś?
        Mogłeś matce towarzyszyć podczas spotkania z księdzem.
        Zaiteresowałaś się matką i jej potrzebami wiary wtedy jak już umarła.
        Nie masz czym się chwalić.

• a.k.traper Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 08:41
      Jestem chrześcijaninem, ale zwisa mi jezeli ksiądz półgłówek i analfabeta
      katolicki takie rzeczy opowiada.Dajcie mu mniej na tacę zmądrzeje szybko, to
      sprawdzone.
      • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:13
        Połowę mózgu to Ty panie "a.k.traperze" masz.
        Dlatego w niej wiatr hula.
        Prawda?
    • Gość: Lucyna Porządek musi być IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:03
      Oskarżamy księdza, niesłusznie, bo porządek musi być, a omawiany tekst zapewne
      napisał mu wybitny fachowiec od dóbr doczesnych ks. Borutka - Pan na
      Instytucie. Ten dopiero zna się na ustawianiu maluczkich i na pieniądzach... A
      że ks. proboszcz potrzebuje kasy to zrozumiałe, mieszka w swych apartamentach
      razem z jędrną gosposią.
      Wydaje się, że lekarstwem byłaby tu praca fizyczna przy budowie nowych budynków
      kurii - za... Bóg zapłać. Zmienia się świat, obyczaje, zmieniają się też
      niestety zachowania ludzi. Tak to jest
      • Gość: frania Re: Porządek? IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:19
        Szkoda, że aż taki nieporządek masz w swojej głowie.
    • Gość: OrO Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:19
      Teraz to już napewno bym tego księdza nie zaprosił do siebie na kolędę. A gdybym
      umarł, to co zaprzyjemność być pochowanym przez PALANTA...
      • Gość: frania [...] IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:20
    • Gość: Jan Re: Straszenie kolędą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:31
      Najlepszą sprawą byłby cennik. Zresztą Kościół to jak jedna wielka firma.
    • sacerdos2 Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:37
      A najgorsze, że Kurie nie reagują na zgłaszanie takich przypadków!!
      W Katowicach Piotrowicach ks. prałat Morawski Andrzej robi dokładnie tak samo!!!
      Jak ktoś nie wpuści Koledy to pogrzeb ma na cmentarzu komunalnym bez księdza
      mimo iż Kodeks Prawa Kanonicznego mówi iż każdy ochrzczony katolik ma prawo do
      katolickiego pogżebu, a są trzy formy tego obrządku i mozna ewentualnie zrobić
      tę najmniej uroczystą oprawę ale katolicki pogżeb jeśli ktoś jawnie, publicznie
      nie wystąpił z Kościoła to mu się należy!!!!!!!!
      Kiedy Katowicka Kuria zainteresuje się tym pajacem Czerwonym Wataszką z
      Piotrowic???!
      • Gość: frania Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:47
        A po co temu pogrzeb, kto za życia nie miał nic wsólnego z kościołem?
        • sumienie.lk Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:50
          Bo kościół franiu to instytucja, a wiara to zupełnie odrębna sprawa i obie nie
          maja nic wspólnego, bo wierzy się za darmo, a za usługi koscioła trzeba płacic
          i to słono. Zrozumiano ciemnoto?
          • Gość: Frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:53
            Tak, o jasności ty moja.
            Swoimi mijającymi się z prawdą uwagami, wprowadziłeś mnie w stan pomroczny.

• Gość: miś Ty masz chyba żle pod sufitem pseudosumienie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:53
            Dlaczego ksiadz ma chować kogos kto miał całe życie w kościół w d... i moze
            jeszcze jak ty obrzucał go wyzwiskami? Palnij sie w łep
            • Gość: frania Re: Ty misiu? IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:58
              zgadzam się z treścią twojego postu
              tylko dlaczego napisałeś: "palnij się w łeb"
              • Gość: miś Żeby zaczął myśleć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 11:54
        • sacerdos2 Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 10:32
          Droga Franiu!!
          Jeśli był ochrzczony w Kościele to jak mówi prawo Kościelne miał z Kościołem
          tyle do czynienia że został ochrzczony i przysługuje mu prawo do katolickiego
          pogżebu i tyle!! A co komu do osądzania czyjegoś sumienia??! Od tego jest Pan
          Bóg a nie ksiądz! Poza tym nigdzie nauczanie kościoła, ani Tradycja ta z dużej
          litery ani Przykazania, ani Ewangelia nie uczy i nie nakazuje przyjmowania
          Odwiedzin Duszpasterskich czy jak kto woli kolędy!!!! Więc co to ma do żeczy??!
          Owszem jest to jakas forma okazania więzi z Kosciołem ale nie można na tej
          podstawie odmawiać czegoś do czego ma się prawo!
          • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:38
            Być może tak jest zapisane.
            Dla mnie absurdem i hipokryzją jest fakt żądania obecności księdza w pogrzebie
            jeżeli się nie żyło zgodnie z życiem do przynależnego kościoła (katolickiego,
            protestanckiego, prowosławnego....).
            • sacerdos2 Re: !!! 18.12.05, 11:05
              Dla mnie też jest to jakąś hipokryzją, jeżeli się nie żyło zgodnie z zasadami
              wiary do przynależnego kościoła!! Ale nie nam ludziom oceniać, kto jak w swoim
              sumieniu wypełniał swoje obowiązki od tego jest Pan Bóg! TO PO PIERWSZE!

PO DRUGIE! Jak już powiedziałem Odw. Duszpasterskie nie są formą życia
              duchowego i wyłączną oznaką przynależności lub nie do Kościoła!

A PO TRZECIE!! Pogrzeb jest dla żywych a nie dla umarłych, bo zmarłemu obrzęd
              pogrzebowy jest potrzeby jak "gwóźdź do trumny". Pogrzeby są dla żywych jest to
              okazja poprzez kazanie trafic do tych którzy w nim uczestniczą a przez dobry
              przykład miłosierdzia przyciągnięcia ich do Kościoła!
              • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:10
                Być może tak jest.
                Przypadkowość uczestnictwa w takim obrzędzie będzie owocowała.
      • sumienie.lk Re: Taki sam wariat w Katowicach Piotrowicach !!! 18.12.05, 09:48
        Trzeba dać większe "cołaska" to zaraz przyleci z sakramentami nawet i biskup.
        Oni tylko na kasę lecą!
        • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:50
          katolikiem to ty nie jesteś
          • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 09:51
            a ty franiu na pewno nie jesteś chrześcijanką... twoja postawa z
            chrześcijaństwem nie ma nic wspólnego.
            • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:56
              pośmiałam się sobie...
              zaś twoja postawa wynika z braku podstawowej wiedzy
              opierasz się na marginalnej opinni opluwaczy
              • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 09:58
                za stary jestem, aby podpierać się cudzymi opiniami franiu!
                • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:59
                  napisz o swoich doświadczenia w tej kwestii
                  • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:01
                    a ty frania spowiednik jesteś czy kto? hehehehe
                    • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:02
                      czyli opluwacze tobie wzorem
                      brawo!
                      • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:10
                        A w Ełku franiu jest inaczej?
                        • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:13
                          zapraszam
                          sam zobaczysz
                          • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:28
                            Dziekuję za zaproszenie, ale nie wierzę, że u ciebie jest lepiej. Poczekaj na
                            najbliższy pogrzeb to się sama przekonasz co jest grane w pisiorkowie...
                            • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:41
                              nie będę miała z tym problemu
              • dziadek544 Re: !!! 18.12.05, 10:30
                Gość portalu: frania napisał(a):

> pośmiałam się sobie...
                > zaś twoja postawa wynika z braku podstawowej wiedzy
                > opierasz się na marginalnej opinni opluwaczy

Co ty Franiu z tym pluciem. dokucza ci ślinotok?
                • sumienie.lk Re: !!! 18.12.05, 10:32
                  plucie i opluwanie - to takie ulubione slowa księży. Mam takie przeczucie, że
                  frania to tak naprawdę jakiś księżulo z Ełku.
                  • Gość: frania Re: !!! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:43
                    dziękuję "sumieniu" dalej mnie bawisz
                    a dziadkowi zapewniam, że ślinię się tylko na widok cytryny
    • Gość: ateistka Re: Straszenie kolędą IP: *.lublin.mm.pl 18.12.05, 09:40
      Jesli weszlismy do Europy to niech księża dpstpsują się do wymogow całego
      katolicyzmu i przestaną przychodzić co roku po podatek, bo ja uważam że to są
      poborcy a nie księża im tylko chodzi o pieniądz.Rozbijają się zagranicznymi
      samochodami,nie rozumieją co to jest bieda,mówią że im chodzi tylko o
      pobłogosławienie domu, a jak się nie da pieniędzy to zaraz wpisują w kartotekę.
      To są hieny, nic za darmo- wszystko za pieniądze.
      • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 09:48
        wpisują doi kartoteki, żeś biedny jesteś
        • sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 09:54
          a o co im takie kartoteki franiu? czy to SB w czarnych sukienkach?
          • Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:01
            że, jak umrzesz nie brać od Ciebie tzw. ofiary, boś biedny ale bogobojny był
            • sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:05
              Oj, frania, frania... Ty masz poprzewracane w glowie przez tych czarnych. Ja
              nie spotkałem takiego, który za darmo zwłoki na cmentarz wpuści. A trzeba ci
              franiu wiedzieć, że na cmentarzu bródnowskim w Warszawie to taka przyjemność
              kosztuje od 4 tys. zł wzwyż.
              • Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:09
                u mnie też dużo płaci sie dla PUK (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych) nie
                licząc grobowca w atrakcyjnym miejscu czy też granitowego pomnika
                księdzy to nikły procent tej wartości
                • sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:12
                  Ja napisałem wyraźnie: tyle kosztuje wpuszczenie na cmentarz, a koszty
                  pogrzebu, pomnik, kopanie mogiły itp to odrębny problem. A w Ełku franiu jest
                  inaczej?
                  • Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:15
                    na nekropolie u mnie wpuszcza PUK a nie ksiądz
                    gdzie ty żyjesz?
                    • sumienie.lk Re:kolęda 18.12.05, 10:25
                      Bo trzeba ci wiedzieć frania, że w wiosce Warszawa wszystkie cmentarza
                      zarządzane są przez kościół (zgodnie z decyzją potwierdzoną ostatnio przez
                      Lecha Kaczyńskiego - niebawem jaśnie nam panującego prezia RP).I to kościół
                      określa warunki i ceny.
                      • Gość: frania Re:kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:46
                        Który kościół zarządza cmentarzami w W-wie?
                        Mieszkając więc w moim mieście pretensje miałbyś nie do księży ale do PUK-u.
                        Tak?
    • sumienie.lk Ja wpuszczę, ale tylko po to aby wygonić 18.12.05, 09:46
      W wieczor śmierci papieża mój proboszcz wygonił mnie z koscioła. Teraz ja go
      wygonię jak tylko przestąpi próg mojego domu. Posłużę się takim samym
      argumentem jak on: dość już tego modlenia!
      Won z wszystkimi czarnuchami! Oni z wiarą nie mają nic wspólnego!
      • Gość: frania Re: kpina! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:04
        to jest prawdziwa postawa nauczania JPII
        ty człowiecze nie masz nic wspólnego z chrześcjaństwem
        • dziadek544 Re: kpina! 18.12.05, 10:27
          Gość portalu: frania napisał(a):

> to jest prawdziwa postawa nauczania JPII
          > ty człowiecze nie masz nic wspólnego z chrześcjaństwem

Myślę, że tylko w wydaniu katolickim.
          • Gość: frania Re: kpina! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:48
            to ty dziadku tak myślisz
            a ty to tylko jesteś ty
    • Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 09:52
      kościół i kapłani - to relikt średniowiecza, dinozaur, skamielina; patrzeć na
      tych facetów w kolorowych sukienkach po prostu nie mogę...chrzaniących trzy po
      trzy, pazernych, grubych i straszących ludzi którzy myślą inaczej niż oni; a na
      codzień szmal, mercedesy, panienki, itd..; ludzie, otwórzcie oczy, ich siła
      bierze sie z waszej...głupoty i można ją zmniejszyć (mam nadzieję)
      pozdrawiam
      • sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 09:57
        i to jest właściwy stosunek do sprawy! Brawo kasandro!
        Panom w czarnych habitach za ich dotychczasowe usługi już dziękujemy! Oni nie
        są nam do niczego potrzebni, bo nie jest potrzebny żaden pośrednik do rozmowy z
        Bogiem. Kto chce ten rozmawia, a chabitowi won!
        • Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:00
          sumienie lk.

uśmiech for You
        • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:12
          sądząc po twoich postach to ty sumienie nie masz nic wspólnego z Bogiem
          a wręcz jesteś daleko od Niego i słuchasz nie tych habitach a opluwaczy
          • sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:15
            Tych w habitach już od dawna nie słucham. Jak długo można dawać się oszukiwać?
            Przecież poza tym, że wciąż potrzebują moich pieniędzy niczego innego nie mówią.
            • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:19
              w rozmowie przebija wciąż motyw twojej biedy,
              manii prześladowczej co do oszustów wokół ciebie i pazerności na twój i tak
              marny grosz
              współczuję to musi być staszne
              • sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:30
                czy ty frania nie umiesz rozmawiać w sposób cywilizowany tzn. bez obrażania
                drugiej strony? A może jesteś frania księdzem - to by wszystko wyjaśniało.
                • Gość: frania Re: kolęda IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:53
                  niestety nie
                  może gdybym była księdzem nasza dyskusja byłaby bardziej wyważona
                  jeżeli ciebie obraziłam to przepraszam

BTW może to nie bieda a skąpstwo?
    • Gość: Arhan Re: Straszenie kolędą IP: *.75.51.5.mielec51.tnp.pl 18.12.05, 09:56
      Straszne... Ksiadz nie chce pieniedzy za moj pogrzeb... i tak bym mu nie dal, ja
      sie kaze spalic :P
      • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:20
        to słono kosztuje
        nikt tego za darmo nie zrobi
        • Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:35
          frania,
          zakładaj berecik i zasuwaj na mszę, wszak niedziela dziś;
          a internet zostaw takim diabeliskim nasieniom jak np. ja;
          pozdrówka
          k.c.
          • Gość: frania Re: Straszenie kolędą IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:56
            a co uważasz, że kremacja nie kosztuje?

Nie mogę spełnić twojego życzenia bo nie mam berecika. Mam nadzieję, że
            dostanę od ciebie w prezencie gwiazdkowym.
      • dziadek544 Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:26
        Gość portalu: Arhan napisał(a):

> Straszne... Ksiadz nie chce pieniedzy za moj pogrzeb... i tak bym mu nie dal, j
        > a
        > sie kaze spalic :P

Niestety prochy też trzeba będzie pochować. :-(
        Już nasz kochany rząd się postara o to, żebyś nie śmiał się w nos(po śmierci)
        facetowi w czarnym wdzianku.
        • sumienie.lk Re: Straszenie kolędą 18.12.05, 10:36
          W Wawie spalenie zwłok to wydatek rzędu 2,5 tys. to i tak znacznie mniej niż te
          idiotyczne korowody z czarnosukienkowym na czele... Bo najtańszy "tradycyjny"
          pogrzeb kosztuje minimum 6-7 tys. zł.
          • Gość: kasandra complex Re: Straszenie kolędą IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 10:38
            proponuję "eliksir wiecznosci" i problem będzie z głowy,
            ps. po co przepłacać?
            k.c.
            • Gość: Thea Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 10:59
              Polska nie umie rozwiazac sprawe kosciola, zaslania sie wiecznie konkordatem.
              Zaprowadzic system zachodni, ksieza na pensyjke jak kazdy inny pracownik.
              Zaprowadzic stale stawki za uslugi jak: chrzest, slub, pogrzeb, msza sw. w
              kosciele tak jak na zachodzie. Te stawki nie sa wysokie, jedynie taca nie jest
              regulowana ale jakie pieniadze sie tam widzi, drobne monety rzadko banknociki.
              Ksiadz ma swoj zakres czynnosci i jest z niego przez kurje kontrolowany. Jest
              ale rzadko spowiedz pojedyncza, jest u nas spowiedz powszechna, gdzie czlowiek
              sam sie spowiada przed Bogiem. Kosciol na zachodzie to prezna charytatywna
              dzialalnosc, czym jest w Polsce?
              Czy RM bylo w mysl JP II?
              Dlaczego polski Episkopat jeszcze to toleruje?
              Ile razy bylo RM upomiane przez JP II?
              • Gość: k.c. Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:03
                zobacz kto wygrywa wybory i przy czyim udziale , a będziesz wiedziała dlaczego
                tak jest

k.c.
                • Gość: Thea Re: Ksiadz powinien jak kazdy inny pracownik ... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 11:05
                  Przeciez wygrala partia RM, tak zescie naiwni wybierali!!!
                • Gość: frania [...] IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:06
        • Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 10:58
          prochy mogą być rozrzucone po "świecie" lub też przechowywane w urnie w domu.
          • Gość: kasandra complex Re: dziadek nie kłam! IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:00
            frania, oby nie w Twoim

pozdro
            k.c.
            • Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:02
              twoje nie w moim
              z tym się zgadzam
              • Gość: kasandra c. Re: dziadek nie kłam! IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.05, 11:05
                ty Ty sie frania zgadzać potrafisz..... popatrz, popatrz...

k.c.
                • Gość: frania Re: dziadek nie kłam! IP: 80.48.227.* 18.12.05, 11:13
                  a co to za zaskoczenie?
    • Gość: jacemw dobre, mocne - kwaskowe IP: *.j.pppool.de 18.12.05, 19:43
      A nie przyjdzie tak jakiemuś chrześcijaninowi do głowy, żeby sobie kosciół
      zmienił ? Do wyboru jest parę opcji ...
    • Gość: Klecha Re: Straszenie kolędą IP: 212.106.176.* 19.12.05, 17:21
      Uważam że skoro jako członkowie kościoła panującego utrzymujemy tych
      darmozjadów to chrzciny, śluby i pogrzeby powinni odprawiać za darmo - to ich
      podstawowe obowiązki wobec członków tej organizacji
    • Gość: Hals Proponuję w tym roku nie wpuszczać księdza IP: *.wad.pl / 80.51.176.* 20.12.05, 10:45
      Może wtedy zrozumieją że trzeba inaczej traktować ludzi którzy ich utrzymują. I
      nie nazywac ich baranami, ani owczarnią.
    • Gość: arek Re: Straszenie kolędą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:26
      Z takich wyczynów to ksiądz Ryszka jest znany.........podobnie robił
      w Zabrzegu . Zawsze było mu mało.......... to stary chciwiec.
    • Gość: c Re: Straszenie kolędą IP: *.gimsat.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:20
      Kolęda powinna być przyjemnością ,radością a czym się więcej straszy ludzie się
      mniej boją .Opowiadał pewiech człowiek stary -jak byłem młody straszono mnie
      babą jagą .potem pasem .sądem itp ale on się niczego nie bał .Więc nie ma co
      straszyć kolendą trzeba uszanować nawet i wyznanie człowieka jak nikomu nie
      przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka