Dodaj do ulubionych

basen dla maluszka

20.12.06, 08:56
gdzie w Bielsku mozna pójść na basen z malutkim (niecaly rok) dzieckiem? czy
sa wogóle takie baseny? A może w tych na karpackim i langiewicza sa
specjalne wydzielone brodziki z cieplejsza wodą dla matki z dzieckiem? prosze
o info
Obserwuj wątek
    • kinga299 Re: basen dla maluszka 20.12.06, 09:38
      tez sie tym tematem interesuje, wiem, ze podobno w lipniku jest basen ze
      szkolka dla maluchow, ale czy moze jest cos takiego wlasnie albop na karpackim
      albo na zlotych lanach? czy jest tam cos takiego zorganizowane? a jak jest to
      od jakiego wieku, tzn, od ktorego miesiaca...bo moaj mala za dwa tygopdnie
      skonczy 2 miesiace i moze juz teraz mozna zaczac chodzic...??
    • kwaliczek Re: basen dla maluszka 20.12.06, 10:06
      są 2 baseny z wodą ozonowaną, więc bezpieczną dla niemowląt
      Jeden na Złotych Łanach - jeździ tam co tydzień z dziewczynkami ciri_77, więc ją
      można pytać o szczegóły - a drugi w Lipniku przy Szkole Podstawowej
      W Lipniku są specjalne zajęcia dla niemowląt od 3-go miesiąca życia, ale z tego
      co wiem to dość drogie www.pantarhei.com.pl/. Poza tym można tam jeździć
      również indywidualnie z dzieciaczkami (znajomi jeżdzą tam z półroczną córką w
      niedzielę po południu ponieważ woda jest wtedy cieplejsza ze wzgl na poranne
      zajęcia z niemowlętami)
      Gdy byłam w ciązy chodziłam na ten basen w Lipniku - czysto, schludnie, woda
      faktycznie bez dodatku chloru. Basen jest dość mały więc lepiej wybrać się w
      godzinach porannych lub wczesnopopołudniowych.
      Na Złotych Łanach jest brodzik dla małych dzieci, a w Lipniku płytkie jacuzzi
      (ale w Lipniku chyba wolałabym pójść z dzieckiem do normalnego basenu)

A co do wieku dziecka, to zalezy od jego indywidualnych "predyspozycji" ;) czy
      dziecię nie boi się przestrzeni, kąpieli w dużej wannie i pod prysznicem.
      Ciri_77 jeździ na basen już od 3go m-ca życia córeczek
    • a-nulla Re: basen dla maluszka 20.12.06, 13:00
      Ja chodzę z moim dzieciaczkiem na basen odkąd skończył jakieś pięć miesięcy. Ta
      szkoła w Lipniku jest super - dzieci oswajają się z wodą, wszystkie są
      zadowolone, cieszą się z pływających zabawek i chętnie biorą udział w
      ćwiczeniach. Polecam, mój Mikołaj jest na basenie przeszczęśliwy:)
      • kwaliczek Re: basen dla maluszka 20.12.06, 17:19
        a-nulla a jaki jest koszt zajęc, kiedy i jak często się odbywają? napisz więcej
        szczegółów, ile jest dzieci na zajęciach, jak długo trwa "lekcja", co robicie itp
        pozdrawiam
        • a-nulla Re: basen dla maluszka 20.12.06, 23:04
          No więc piszę o zajęciach dla maluszków. Te w Lipniku prowadzi szkoła Pantha
          Rei (www.pantharei.com.pl). Są to kursy po 10 zajęć, kosztują chyba 250-300 zł
          za całość (bo to się czasem zmienia), czyli 25-30 zł za jedne zajęcia. Odbywają
          się w szkole w Lipniku, zawsze w niedziele przed południem (oczywiście różne
          grupy o różnych godzinach) i trwają 30 min. Dla maluszka pół godziny w
          zupełności wystarczy. Są naprawdę dobrze prowadzone, nie widziałam tam jeszcze
          dziecka, które by się bało wody czy płakało. Jasne, że jedne są bardziej
          odważne i radosne, a inne spokojniejsze, ale wszystkie raczej zadowolone. W
          grupie jest ok. 10 dzieci. Na pierwszym kursie dzieciaczki oswajają się z wodą,
          bawią zabawkami i uczą nurkować. Na kolejnych wszystko już zmierza do nauczenia
          ich pływania, ale nie nerwowo, głównie chodzi o trochę ruchu i fun. Zapewniam
          Cię, że warto. Ja teraz przez kilka tygodni nie mogłam chodzić i strasznie mi
          tego brakuje. To znaczy tej Mikołajkowej rozanielonej miny, kiedy wskakuje do
          wody:) Acha, tylko jeden z rodziców jest cały czas w wodzie z dzieckiem, ale
          warto (przynajmniej na początku) przyjść we dwoje, bo łatwiej dać sobie wtedy
          radę z przebieraniem, suszeniem, itp. Gdybyś coś jeszcze chciała wiedzieć,
          pytaj. A jeśli byś chciała zobaczyć zdjęcia z takich zajęć, mogę Ci parę wysłać
          na priv. Pozdrawiam.
          • rogusia2 Re: basen dla maluszka 25.12.06, 18:54
            A są tam przewijaki? Jka się ubiera malucha?
            • lechickachata Re: przewijaki 25.12.06, 20:05
              Są. Ustawiają w szatniach na czas zajęć szkoły Panta Rhei. Zajęcia super, dzieci
              zadowolone. Fakt, że główka musi się w już w miare dobrze trzymać, bo inaczej
              leciałaby pod wodę.

Gosia
              Michasia
              Fotki
    • ciri_77 Czuję sie niejako wywołana przez Kwaliczka 20.12.06, 20:51
      i juz zdradzam szczegóły. Żeby chodzić na basen dziecko musi dobrze sztywno
      trzymać główkę i to jest podstawowy warunek. Zazwyczaj dzieje się to około 3
      m-cy. Dodatkowo dobrze jest oswoić dziecko z prysznicem i większą ilością wody
      (nasze kąpaliśmy w wannie, początkowo się bały, potem się spodobało)
      My poszliśmy na basen (zwykły, ten na złotych łanach) gdy dziewczynki miały 3,5
      m-ca i to było ciut za wcześnie - bały sie hałasu, dużej przestrzeni itp.
      Drucie podejście zrobiliśmy 3 tyg póxniej i juz było fajnie. Bawimy sie w
      brodziku, dziewczynki łapia piłę, "pływają" na desce i łapia zabawki. Dzięki
      ćwiczeniom w wodzie bardzo poprawiła się ich motoryka, zwłaszcza leniwej Ani
      (całkiem dobrze sama siedzi, ładnie się obraca itp)
      Za dziecko do 2 lat nie płacisz, koszt osoby dorosłej w niedzielę to 8 zł. W
      szatniach nie ma przewijaków, my z racji bliźniaczek dostajemy szatnie dla
      inwalidów. Woda ma około 31 - 32 stopne, jest ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka