Dodaj do ulubionych

Smutna rocznica

14.03.05, 08:53
Dziś mija 25 rocznica katastrofy Iła-62 "Mikołaj Kopernik".
Ostatnie minuty tragicznego lotu opisuje w dzisiejszym Dużym Formacie
Włodzimierz Kalicki.

Zastanawia mnie to, że z tej katastrofy nie wyciągnięto wniosków, co pare lat
później skończyło sie drugim rozbitym iłem w Kabatach.
Bo o ile się nie mylę, przyczyna była ta sama, czyli pękniecie wału turbiny.

Obserwuj wątek
    • default_user Re: Smutna rocznica 14.03.05, 09:18
      cactus napisał:

(...)
      > Zastanawia mnie to, że z tej katastrofy nie wyciągnięto wniosków, co pare lat
      > później skończyło sie drugim rozbitym iłem w Kabatach.
      > Bo o ile się nie mylę, przyczyna była ta sama, czyli pękniecie wału turbiny.

Przyczyna była inna, nie pęknięcie wału, ale zatarcie łożyska.
      Po pierwszej katastrofie zmodyfikowano silniki zabudowano na nicz czujniki
      drgań, które miały zapwenić wczesne wykrycie usterki wału. Pracy układu
      smarowania łożysk wtedy jeszcze nie monitorowano.
      Skutek niestety ten sam :-(
      Pozdrawiam
      M..M
      • cactus Re: Smutna rocznica 14.03.05, 09:28
        Jak rozumiem, to po drugiej katastrofie pojawiły sie czujniki ilosci metalu
        (opiłków) w oleju, które wsazywały na zbliżający sie problem z łozyskiem.

Natomiast jak rozumiem, w obu przypadkach bezpośrednią przyczyną zderzenia z
        zimią była niesterownośc samolotu spowodowana uszkodzeniami sterów. Przy takim
        umiejscowieniu silników było to chyba nie do uniknęcia.
        • default_user Re: Smutna rocznica 14.03.05, 09:43
          cactus napisał:

> Jak rozumiem, to po drugiej katastrofie pojawiły sie czujniki ilosci metalu
          > (opiłków) w oleju, które wsazywały na zbliżający sie problem z łozyskiem.

Nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę, bo nie mam teraz pod ręką materiałów.
          >
          > Natomiast jak rozumiem, w obu przypadkach bezpośrednią przyczyną zderzenia z
          > zimią była niesterownośc samolotu spowodowana uszkodzeniami sterów. Przy
          takim umiejscowieniu silników było to chyba nie do uniknęcia.

I tak i nie, W silnikach radzieckich, zniszczeniu ulegał wieniec sprężarki,
          który łamał się na kilka ciężkich kawałków, wyrzucanych w płaszczyżnie obrotu
          które cięły wszystko co napotkały po drodze. Włącznie z przebiegającym opodal
          układem sterowania i silnikami sąsiednimi.
          W konstrukcji brytyjskiej, Vickers VC-10 (do zobaczenia pod tym adresem:
          aeroflt.users.netlink.co.uk/types/uk/vickers/vc10/VC10.htm )
          zastosowano silniki Rolls-Royce RCo 42, w których, po przekroczeniu obrotów
          krytycznych wyłamywały się łopatki. Te, jako lżejsze nie siały aż tak
          dramatycznego spustoszenia, a po stracie kilku obroty silnika spadały,
          zapobiegając dalszemu zniszczeniu.

Pozdrawiam
          M..M
    • Gość: gaduła Re: nie tylko względy techniczne ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 14.03.05, 12:43
      starano sie zapobiegac tego typu awariom ale był dominujący nadzór ideologiczny
      nad lataniem,
      samoloty i silniki z ZSRR były najlepsze i bez wad !
      a druga sprawa to ich wykonanie - ponizej krytyki,
      ale juz wtedy mówiło sie o zamianie iłow 82 a na "benki" tylko układ warszawski
      nie pozwalał !
      • a380 Re: nie tylko względy techniczne ! 15.03.05, 12:30
        jakiego Ila-82??? Wiem, ze w polowie lat 70-tych probowano nam sprzedac kilka
        DC-9 i DC-10. Oferta byla porownywalna do tej, jaka dostal JAT. Oni
        skorzystali, my nie...
        • Gość: gaduła Re: to były decyzzje polityczne ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 15.03.05, 15:12
          był wtedy zakaz zakupywania samolotów na zachodzie, bo nasz lot był włączonych
          do UW i dlatego miał być jeden z ZSRR !
          nawet po obu katastrofach tłumaczono w naszej prasie że tylko samoloty z ZSRR
          moga u nas latać !
          a JAL to zupełnie inna firma poza UW wtedy !
          • a380 Re: to były decyzzje polityczne ! 15.03.05, 22:58
            mowilem o JAT - Jugoslowianskich liniach. W latach 60-tych LOT uzytkowal
            zachodnie samoloty, rumunski Tarom mial w swojej flocie boeinga 707 i
            licencyjne BAC1-11. Chciec, to moc :)
            • Gość: gaduła to były decyzje polityczne ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 16.03.05, 11:39
              widzisz to były zupełnie inne czasy niz ci się wydaje, co można było w rumunii
              to nie u nas !
              sam przezyłem cenę strachu jak w Ile 82 Areoloflotu podczas podchodzenia do
              lądowania w Mexico City nie otwarło sie podwozie !
              a zachodnie samoloty wycofano z lotu i zaczęto latac 4 silnikowymi IŁami chyba
              18, a pozniej serią tu 134 i 154 !
              • Gość: Maly Re: to były decyzje polityczne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:10
                nie ma samolotu i nigdy nie bylo il-82!!!
                • Gość: gadula Re: to zwykła literówka ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 17.03.05, 08:00
                  chodzi o iła 62
            • Gość: Norman Re: to były decyzzje polityczne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:06
              JAT do dziś ma co najmniej jednego DC-10.
    • Gość: Ala Re: Smutna rocznica-dajcie linka IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 15.03.05, 23:46
      cactus napisał:

> Dziś mija 25 rocznica katastrofy Iła-62 "Mikołaj Kopernik".
      > Ostatnie minuty tragicznego lotu opisuje w dzisiejszym Dużym Formacie
      > Włodzimierz Kalicki

gdzie to znajde dajcie jakiegos linka albo do innych miejsc gdzie da sie
      poczytac o tych 2 Ilach -62
      • Gość: Ja Re: Smutna rocznica-dajcie linka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.05, 14:12
        Ależ proszę Cię bardzo:)
        czytelnia.onet.pl/0,1090994,do_czytania.html
        • a380 Re: Smutna rocznica-dajcie linka 16.03.05, 15:37
          Mam pytanie. Czy ktoś z Was leciał moze Ił-em 62/62M? Jakie wrażenia?
          • Gość: zioomnr3 sprawa awaryjnego lądowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 16:54
            Witam
            Mam jedno pytanie. Czemu załoga lotu 5055 z dnia 9.05.1987 r rozważając miejsce
            do lądowania nie wzięła po uwagę lotniska w Bydgoszczy? Z tego co udało mi się
            zauważyć to Bydgoszcz jest bliżej od Modlina i Warszawy. Chyba że to lotnisko
            nie było wtedy używane chociaż istniało.
            • Gość: zioomnr3 Re: sprawa awaryjnego lądowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:17
              sorry very.. nie doczytalem artykulu
            • Gość: gosc Re: sprawa awaryjnego lądowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:19
              Cześć,
              Konieczne było zrzucenie paliwa do wielkości pozwalającej na bezpieczne
              lądowanie. Ważnym były przeszkolone służby lotniczej straży pożarnej. Lotnisko
              w Bydgoszczy od 13 XII 1981 r. było zamknięte dla lotnictwa cywilnego. O
              wykorzystaniu dla celów wojskowych tego lotniska nic mi nie wiadomo.

gosc
          • Gość: gaduła Re: mały i ciasny ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 17.03.05, 08:07
            ił 62 to mały i ciasny, po trzy rzędy foteli z obu stron,
            lecialem nim na trasie Moskwa - Mexico City z ladowaniem w Shannon i Hawanie,
            leciałem też 747 i A 340 najdłuższych trasach lotniczych na świecie,
            moim zdaniem 747 jest lepszy niz A340 i dużo cichszy i wygodniejszy !

• a380 Re: mały i ciasny ! 17.03.05, 11:35
              Tak naprawdę to od linii lotniczej zależy, jak zaaranżuje kabine. Leciałem A340
              Kuwait Airways i Gulf Air. Ten sam typ samolotu, a komfort podróży
              nieporównywalny.
          • cactus Re: Smutna rocznica-dajcie linka 17.03.05, 09:11
            Jeszcze a propos iłów 62 - gdzieś czytałem, że były to jedne z najbardziej
            awaryjnych seryjnie produkowanych samolotów w historii i ze awariom
            (katastrofom ?) uległo az 25% wszystkich zbudowanych egzemplarzy.

Prawda to czy bzdury (bo rózne dziwne rzeczy można teraz przeczytać w
            internecie) ?
            • Gość: gaduła Re:pisali o tym w prasie ! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 17.03.05, 11:47
              w prasie pisale że około 25 % wszystkich wyprodukowanych miało awarie,
              silniki były konstrukcja i wykonanie do dupy,
              to były elementarne błędy w wykonaniu których nie można było wykryć w czasie
              kontrolnej inspekcji silników, bo był zakaz zglądania do ich bebechów !
              a sama konstrukcja skopiowana z któregś zachodnich samolotów,
              podobno jak latało KC to silniki do nich przywożono specjlanie z Moskwy i
              montowano tylko na czas podróży !
              pozniej to zamontowano jeszcze w nich dodatkowy zbiornik paliwa chyba w ogonie
              i wtedy juz nie latano do USA z lądowaniem w Shannon,

• default_user Re: Smutna rocznica-dajcie linka 17.03.05, 12:09
              cactus napisał:

> Prawda to czy bzdury (bo rózne dziwne rzeczy można teraz przeczytać w
              > internecie) ?

O (prawie wszytskich) katastrofach w lotnictwie komercyjnym można poczytać na
              stronach:
              www.airdisaster.com/
              www.aviationsafety.net/
              chyba najpełniejsze i najrzetelniejsze z dostępnych w Sieci źródeł
              Pozdrawiam
              M..M
          • Gość: jast Re: Smutna rocznica-dajcie linka IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 17.03.05, 09:23
            > Mam pytanie. Czy ktoś z Was leciał moze Ił-em 62/62M? Jakie wrażenia?

Lecialem Londyn-Waw. O czym tu mowic - radziecka technologia.
          • Gość: Norman Re: Smutna rocznica-dajcie linka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:11
            Leciałem parę razy w latach '80, ostatnio w 1990 roku z Londynu. Samolot jak
            każdy, nie pamiętam nic szczególnego, nie była to żadna latająca trumna ani
            coś, co nie wiadomo, czy zaraz się nie rozpadnie. A takie wrażenia miałem w An-
            ie 24 na przykład, po którym powrót Iłem 18 wydawał się luksusem (1985 rok,
            Warszawa-Wrocław, wycieczka szkolna !!, pani od biologii zabrała nas do zoo
            Gucwińskich).
      • cactus Re: Smutna rocznica-dajcie linka 16.03.05, 17:35
        serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51816,2596784.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka