Dodaj do ulubionych

Stare lotniska

09.11.02, 14:52
Czy w Waszej okolicy sa jakies stare, nieuzywane pasy startowe, budynki
lotnicze, etc.?? Jesli tak, to nie dajcie o nich zapomniec, wiekszosc ma
bardzo ciekawa historie...Zreszta opowiedzcie o tym. Ja mam tylko stary pas
na Czyzynach ( w srodku miasta!!), gdzie od dlugiego czasu jest Muzeum
Lotnictwa.....mateusz06 (EPKK)
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Stare lotniska IP: *.telia.com 09.11.02, 16:50
      Niedaleko nas jest dzisiaj lotnisko sportowe,ale ludzie opowiadaja jak podczas
      wojny na tym trawiastym lotnisku wyladowal Liberator z cala
      zaloga,uszkodzony.Pozniej niedaleko spadla rakieta V1 w lini prostej niedaleko
      od Peenemunde.
      Pzdr.Michal
      P.S oczywiscie mowa o poludniowej svenssoni.
    • Gość: trooper Gdansk-Wrzeszcz IP: 62.233.232.* 16.11.02, 13:00
      Zapraszam do zapoznania sie z watkiem dot. "mojego" lotniska - obecnie osiedle
      Zaspa w Gda.

www2.gazeta.pl/usenet/704534,27014.html?group=pl.rec.lotnictwo&tid=21263
      pozdr,M
    • Gość: Beata Re: Stare lotniska IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.11.02, 13:30
      A czy Modlin jeszcze jest czynny? Z tego co wiem to tam są takie pasy, że nawet
      jumbojet może lądować.
      • Gość: Andy Re: Stare lotniska IP: *.pl 16.11.02, 15:37
        Z Jumbo-jetem to jest tak ze potrzeba dla niego pasa mocnej konstrukcji ze
        wzgledu na duza mase wlasna, Natomiast co do dlugosci to nie wymaga wiecej niz
        sredniodystansowe "Benki" 737.
        Ale moim zamiarem bylo przypomnienie Panstwu, ze miedzy Gora Kalwaria a Grojcem
        we wsi Slomczyn jest obecna gielda samochodowa zlokalizowana na trawiastym
        lotnisku.....Po wojnie cos tam od czasu do czasu moglo ladowac /w postaci
        etazerek.../Ale podczas okupacji tam byl pulk "Luftwaffe".Piloci mieszkali w
        nieodleglym Drwalewie i dojezdzali autobusem do lotniska......
        Innym znanym z autopsji jest lotnisko we wsi Wdzydze na kaszubach.Tam bylem w
        1968 roku jako mechanior MIG-a!Ale awsze robilo ono za zapasowe - moje
        remontowano po przyjrzeniu sie efektom wojny 6-cio dniowej.Wracajac do
        lotniska, bylo fajne bo pas wychodzil w kierunku jeziora o tej samej nazwie,
        i pamietam jak w czasie lotow nocnych wspolczulismy wczasowiczom mieszkajacym w
        Borsku......
        Pozdr.
        • Gość: trooper Re: Stare lotniska IP: 62.233.232.* 16.11.02, 16:00
          > lotniska, bylo fajne bo pas wychodzil w kierunku jeziora o tej samej nazwie,
          > i pamietam jak w czasie lotow nocnych wspolczulismy wczasowiczom mieszkajacym
          > w Borsku......
          No gdybym ja byl wsrod nich, to bym sie radował!!! Jeszcze wtedy to sie latalo!
          Ja jezdzilem na wakacje na Kaszuby, akurat do strefy 28.PLM - "23" potrafily
          pohalasowac... muzyka! Nigdy juz jej nie uslysze... :`-(((
    • Gość: da man Re: Stare lotniska IP: *.acn.pl / 10.64.7.* 17.11.02, 11:05
      - W-wa Bemowo było większe
      - Gocław
      - Poza tym warto wspomnieć o pasach zapasowych będących częściami dróg np.
      autostrady W-wa - Poznań, widziałem też taki, raczej już nie użyteczny pas
      gdzieś pod Słupskiem...
      • Gość: trooper Re: Stare lotniska IP: 62.233.232.* 17.11.02, 14:11
        Pod Słupskiem AFAIK jest tylko jeden DOL.
        Kolo Debnicy Kaszubskiej. Jedziesz ze Slupska kilkanascie minut na Debnice,
        mijasz ja i zaraz jest DOL 28.plm. Co smieszne - droga Slupsk-Debnica i dalej
        jest wyjatkowo waska, musisz zjezdzac do samej krawedzi asfaltu mijajac sie z
        czyms z naprzeciwka, a tu nagle taaaaki kawal asfaltu z parkingami na koncach.
        Mierzylem dlugosc na lizniku, o ile pamietam wychodzi ze jest to DOL 1600
        metrowy.
        Pozdr,M
        A w ogole to znajdz sobie MS Encarta z roku 98 bodajze i wpisz "Highway Strip".
        Wyskoczy Ci ze 14 DOL-i w Polsce. Skandal, skad maja te info???
        • Gość: Michal Re: Stare lotniska IP: *.telia.com 17.11.02, 15:52
          Informacje wszytskie jakie sa dostepne droga satelitarna umieszcza sie na
          oficjalnych otwartych mediach.Niebadzcie smieszni.To jest rok 2002.Wszystko co
          na ziemi i do 100m pod ziemmia jest dostepne za pieniadze.Nic dzisiaj nie
          ukryjesz."Taki dziwny jest ten nasz swiat"
          Pzdr.Michal.
          • Gość: trooper Nie do konca tak IP: 62.233.232.* 17.11.02, 17:49
            Jakos nie bylo tam DOL-i z panstw bliskowschodnich???
            Czeskiego Merina tez nie pamietam. A autostrady niemieckie byly autostradami,
            bez oznaczen miejsc DOL-owatych.
            Na calym swiecie wyrzucilo kilkanascie DOL-i, z tego chyba wszystkie minus 2-3
            w Polsce! A to sa informacje niejawne i nieprzydatne zwyklym uzytkownikom
            atlasu swiata, jak mniemam?

I w ogole - wojsko a tajemnica, to nie jest taki luz do konca. Jakis czas temu
            wyczytalem w "Air Forces Monthly" jak czlowiek (Polak) podajacy sie jako Jack
            Silent naskrobał wypracowanie mowiace o tym ktore egzemplarze MiG-21 bis w MW
            sa operacyjne, ktore juz nigdy nie poleca i kiedy beda wycofywane. Dziwne ze
            inni takich artykulow nie pisza. No i podobno byl z tym jakis smrodek. I dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka