pi_lotnik 29.07.03, 18:23 Del-ta, jak jest po waszemu litera "k"??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lukasz alfabet IP: 204.60.124.* 29.07.03, 23:13 mi zawsze na poczatku myliy sie B bravo vs. beta a propos tematu: Czy czest zdarzaja sie zamieniki literowe, n.p.: X X-ray vs Xavier, V" victor czy Victoria N.p. pamietam jak ltalismy do LHR czy FRA zawsze bylo Xray a le jak do CDg to Xavier bo inaczej no naewt udawali ze nie rozumieja ... wprawdzie jezyk ten jest scisle okreslony ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
del-ta Re: alfabet 30.07.03, 10:08 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > mi zawsze na poczatku myliy sie B bravo vs. beta > > a propos tematu: Czy czest zdarzaja sie zamieniki literowe, n.p.: X X-ray vs > Xavier, V" victor czy Victoria > > N.p. pamietam jak ltalismy do LHR czy FRA zawsze bylo Xray a le jak do CDg to > Xavier bo inaczej no naewt udawali ze nie rozumieja ... > > wprawdzie jezyk ten jest scisle okreslony ale.... Nigdy nie spotkałam się z zamienianiem liter! Po to został utworzony taki alfabet, żeby się tego trzymać i żeby nie było najmniejszych wątpliwości, o jaką literę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: alfabet 30.07.03, 10:56 to chyba jakos tak leci: A - Alpha B - Bravo C - Charlie D - Delta E - Echo F - Foxtrott G - Golf H - Hotel I - India J - Juliett K - Kilo L - Lima M - Mike N - November O - Oscar P - Papa Q - Quebec R - Radio (romeo?) S - Sierra T - Tango U - Uniform (?) V - Victor W - Whiskey X X-Ray Y - Yankee Z - Zulu Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: alfabet 30.07.03, 18:33 No to to wiem tylko na tej stronce co oglądałem nie było K... Dzieęki dobry człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: alfabet 30.07.03, 23:03 johnny_tomala napisał: > to chyba jakos tak leci: > > A - Alpha ['alfa] > B - Bravo ['bravou] > C - Charlie ['tscharli] > D - Delta ['delta] > E - Echo ['ikou] > F - Foxtrott ['fokstrot] > G - Golf ['golf] > H - Hotel [hou'tel] > I - India ['india] > J - Juliett ['d^ziuljet] > K - Kilo ['kilou] > L - Lima ['lima] > M - Mike ['maik] > N - November [nou'vember] > O - Oscar ['oskar] > P - Papa ['papa] > Q - Quebec ['kebek] > R - Radio (romeo?) ['roumiou] > S - Sierra ['siera] > T - Tango ['tangou] > U - Uniform (?) ['juniform] > V - Victor ['viktor] > W - Whiskey ['wiski] lub ['wiskej] > X X-Ray ['eksrej] > Y - Yankee ['jenki] > Z - Zulu ['zulu] > Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: alfabet 31.07.03, 15:07 A jak to jest z cyferkami ? Widziałęm kiedyś takie wariacje (czytane po angielsku): wun too tree fower fife six seven (sev'n ?) eight niner zero GD Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: 'k' ??? 30.07.03, 11:21 ano tak mi się własnie wydawało "radio" wprowadzało by chyba zamieszanie ale romea dałem opcjonalnie :-) a uniform jest prawidłowy bo tyż mam wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
del-ta Re: 'k' ??? 30.07.03, 15:11 johnny_tomala napisał: > ano tak mi się własnie wydawało "radio" wprowadzało by chyba zamieszanie ale > romea dałem opcjonalnie :-) a uniform jest prawidłowy bo tyż mam wątpliwości? Ano, prawidłowy. :-) Jeszcze jest kwestia wymowy, to nie takie proste, jak się wydaje. Ale nie podejmuję się tego tutaj tłumaczyć... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: 'k' ??? 31.07.03, 17:21 O, przeciwnie wrecz, droga Del-to. Wymowa tych bzdetow to przeciez jedna z najprostszych rzeczy w ATC. Matko, jak ja bym chciala, zeby tylko takie rzeczy trzeba tam bylo umiec... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: 'k' ??? 31.07.03, 20:36 miałem o tym nie pisać ale skoro temat wywołany to bardzo bym chciał wiedzieć więcej o wymowie ponieważ jest na kontroli obszaru (tak to się nazywa ?) gość którego jak słysze to jakby ktoś styropianem o szkło jechał. zawsze myślę że jak mówi 3 to myśli o drzewach. sorry bez urazy ale w tym kontekście słów parę o wymowie by się przydało. a dlaczego 5 nie jest po prostu fajf ? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: 'k' ??? 31.07.03, 20:40 oooo pomyłka miało być 4 a nie 5 ale teraz to weydaje mi sie że jakby ludzie mówili 4 każdy własną angielszczyzną to mogło by brzmiec ja for i pewnie dlatego zamiana - to chyba podobnie jak z r - nie radio tylko romeo Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: 'k' ??? 31.07.03, 21:32 Generalnie ta wymowa jest spowodowana tym, ze niektore gloski slabo slychac przez radio. Wlasnie nie pamietam czy to jest faiver czy nainer, ale to dlatego, ze tak lepiej slychac. A ze ktos zle wymawia... kurcze, to jest kontrola ruchu, a nie konkurs na najlepsza wymowe brytyjska ;) Chodzi o to, zeby Cie ludzie zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Re: 'k' ??? 31.07.03, 21:41 Zapewne dlatego, ze "three" wypowiedziane z angielska gloska "th" brzmi przez radio jak, pardą, pierdniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.lomanczyk Poprawka + liczby 01.08.03, 23:08 Poprawiam sie, teraz juz info calkiem poprawne: 1. Liczba 5 wymawia sie ['fajf] (i nie jest to normalna wymowa, bo w angielskim normalnym powinno byc ['fajv]. 2. Na 9 mowi sie ['najner]. 3. "Echo" wymawia sie ['ekou], nie ['ikou], jak napisalam wczesniej. 4. W "ATC English" 3 prawidlowo wymawia sie jak ['tri], bez "th" na poczatku, inaczej niz w zwyklym angielskim. 5. Na 4 mowi sie ['for]. A teraz liczby: 0 ['zirou] 1 ['wan] 2 ['tu] 3 ['tri] 4 ['for] 5 ['fajf] 6 ['siks] 7 ['seven] 8 ['eit] 9 ['najner] 10 ['ten] 100 ['handret] 1000 ['tausent] Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_tomala Re: Poprawka + liczby 05.08.03, 09:34 no to jak 3 jest ('tri) to bardzo przepraszam pana na kontroli że zirytowałem sie jedgo angielszczyzną - oznacza to że gośc wymawia prawidło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Poprawka + liczby IP: *.toya.net.pl 06.08.03, 21:03 A niner nie jest tylko, gdy stoją obok siebie dwie dziewiątki? Odpowiedz Link Zgłoś