Gość: ARKADIUSZ IP: 204.104.55.* 08.09.08, 15:29 Witam! Mam pytanie do znawcow. Czy we wspolczesnych maszynach pasazerskich jest urzadzenie (automatyczny pilot/komputer?) , ktore sprowadzi samolot do ladowania bez pomocy pilotow? Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szpilka. Re: Pytanie -automatyczny IP: *.62-81.cust.bluewin.ch 08.09.08, 18:05 Jest taka mozliwosc, nie kazde jednak lotnisko ma najnowszy system, ktory pozwala sprowadzic samolot na ziemie nawet przy bardzo zlych warunkach i zerowej widocznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 12:04 Jeśli samolot będzie ustabilizowany w ILS z klapami i podwoziem wypuszczonym, to tak. Wystarczy ILS I kategorii, czyli najsłabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek52 Re: Pytanie -automatyczny IP: *.robbo.pl 17.09.08, 18:20 Autoland przy ILS catI ! Bądź tak miły i nie pisz bzdur ludziom , którzy zadają proste pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.08, 18:43 Jak się nie znasz, nie zabieraj głosu. Chociaż Ty pewnie nie wiesz, że nie wiesz. Poczytaj, porozmawiaj z pilotami a będziesz wiedział, że nie wszystko jeszcze wiesz. To już będzie sukces. Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Pytanie -automatyczny IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 13.09.08, 20:34 > Czy we wspolczesnych maszynach pasazerskich > jest urzadzenie (automatyczny pilot/komputer?) Nie we wszystkich. W Embraer 145 nie ma czegos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiusz Re: Pytanie -automatyczny IP: 204.104.55.* 29.09.08, 12:54 A Lot-wskie 737 oraz 767 posiadaja takie urzadzenia? Arkadiusz Odpowiedz Link Zgłoś
bolo52 Re: Pytanie -automatyczny 30.09.08, 13:22 Posiadają taką możliwość, a w tym roku także EMB-170 dostaną taki certyfikat. Dodam , że jest to wspaniałe uczucie gdy samolot sam ląduje. Szczególnie faza "flare" jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 00:23 >Szczególnie faza "flare" jest super. co to za faza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAC Re: Pytanie -automatyczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.08, 14:45 To taka faza umowna, której poza załogą nikt nie zauważy a przemądrzały znawca używa do podkreślenia, że się na czymś zna. Lądowanie odbywa się w automacie "po amerykańsku", używanym na krótkich pasach i co teraz mądralo napiszesz. A ja mam za sobą pierwszy tutaj wpis chyba ale ze 150 automatycznych lądowań Odpowiedz Link Zgłoś
saturn5 Re: Pytanie -automatyczny 05.10.08, 04:28 > To taka faza umowna, Nie bardzo "umowna" - bo "flare" to akurat bardzo wazna faza ladowania. > Lądowanie odbywa się w automacie "po amerykańsku", używanym na krótkich pasach No wiesz jak ktos wypisuje takie bzdury to znaczy ze nie ma pojecia o jakimkolwiek ladowaniu automatycznym czy recznym .. panie "chcialbym byc pilotem ale mnie na to nie stac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OO Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 23:37 Chyba wypróżnień na kiblu automatycznym, amerykańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek52 Re: Pytanie -automatyczny IP: *.robbo.pl 06.10.08, 23:42 KAC- te krótkie pasy źle na ciebie wpływają, a przy okazji polecam alkaprim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:20 dzięki chłopaki za odpowiedź. sobie pogadaliście. znalazłam po angielsku: "As a landing aircraft flies over the runway it slowly starts to reduce speed and pitch its nose up. This is called the flare. It slows the decent rate so the plane touches down smoothly as well as allowing the main gear (rear wheels) to touch down first because they are the stronger, load bearing wheels." a jest na to jakiś polski termin? czy się nie używa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DreamLiner Re: Pytanie -automatyczny IP: *.aster.pl 08.10.08, 12:14 Po polsku "wyrownanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Pytanie -automatyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 21:14 I to jest najtrudniejsza część lotu, szczególnie dla uczniów pilotów. Mam na myśli początkowe latanie po kręgu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś