tomzn 06.04.04, 10:33 Przy dużej wilgotności powietrza i po całodniowym postoju po ruszeniu słychać tarcie klocków. Auto ma 20 tyś. przebiegu. Co może być przyczyną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bjbax Re: Hamulce w Punto 07.04.04, 08:13 A może klocki dożywają już swoich dni ?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: Hamulce w Punto 07.04.04, 12:57 Klocki trą o tarcze jeżeli są zapieczone zaciski i nie działa samoregulacja odsuwająca klocek od tawrczy. W deszczowe dni żeliwna tarcza potrafi zardzewieć już w kilka godzin powierzchniowo) i wtedy słychac takie dźwięki. Pokrywanie się rdzawym osadem to rzecz normalna, ale zapieczone zaciski nie Odpowiedz Link Zgłoś
mlodyabc Re: Hamulce w Punto 07.04.04, 15:19 Tez mam punto 1 i mam takią samą usterke, tyle ze tarcze i klocki były wymieniane 2 miesiące temu i przed wymiana tego nie było, więc nie wiem co to? Odpowiedz Link Zgłoś
gawel2 Re: Hamulce w Punto 10.04.04, 10:40 Witam, 7 ostatnich lat przejeździłem fiatem UNO 1.4, zaciski przednie, tarcze i klocki są identyczne jak w Punto. Niestety hamulce to słaba strona Fiata. Mniej- więcej co pół roku (a napewno po zimie) trzeba "zapuścić żurawia" w zaciski przednie, bo konstrukcja zacisku jest taka że ma skłonności do zapiekania się klocek od wewnętrznej strony trzeo tarczę. Jeżeli tarcza zardzewieje, to pojawia się dziwny dźwięk. Latem może dochodzić do piszczenia klocków i to podczas jazdy, a nie hamowania. Radziłem sobie rozkładając, czyszcząc i składając zacisk. Pomagało na pewien czas. Wesołego. Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Hamulce w Punto 10.04.04, 14:06 Właśnie mam to samo u siebie w CC, we wtorek mam zamiar zajrzeć do hamulców. NIestety, to samochody tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
drac0 Re: Hamulce w Punto 11.04.04, 12:03 U mnie to samo w CC. Ale tarcie klockow mam tylko po dlugim postoju. 2 razy zachamuje i tarcie znika. Mysle ze to wlasnie powierchniowe rdzewienie tarczy to powoduje. Odpowiedz Link Zgłoś