Dodaj do ulubionych

Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność %!

09.04.04, 17:33
Witam!!!
Panie Marcinie ile procent sprawności mają NOWE amortyzatory!!!!!!!!
Bo z tego co ja wiem to mają 80%!!!!
Ale może mi żle powiedzieli!!!Jakie jest dopuszczalne żużcie % amorów??

Z Góry dziekuje za szybkom ODP!!!
Wesołych Swiąt!!!!
Obserwuj wątek
    • madek01 Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 09.04.04, 18:54
      Witaj!

Na tegorocznym przegladzie na stacji obslugi
      wyszlo, ze tylny lewy amortyzator ma 35%.
      Zasugerowano mi, zebym czym predzej wymienil tylne amorki (nawet jak tylko jeden
      jest kiepski trzeba zmieniac dwa).
      Pzdr
      Maciek
      • lobuzek1 Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 10.04.04, 09:58
        Ostatnio na przeglądzie usłyszałem, że sprawność w granicach 40% kwalifikuja
        amortyzatory do wymiany.
    • jacek671 Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 10.04.04, 21:31
      W pażdzierniku 02 założyłem nówki miały 78i 77% sprawności po przejechaniu
      17tyś km już tylko 48i42% i choć przeszły przegląd to za 3 dni je zmieniam na
      gazowe. Może dłużej pochodzą.
      • etom Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 11.04.04, 02:33
        Mam pytanie ( tez zmiana sie szykuje ),czy gazowe sa trwalsze i czy maja jakies
        jeszcze inne zalety w stosunku do olejowych ?
        • dw80 Nie mozliwe, ze nowe maja 80% sprawnosci 11.04.04, 15:16
          W marcu robilem test amortyzatorow, na ktorych przejechalem wczesniej ok 5-
          10tys km i lewy przedni ma 81% sprawnosci a lewy tylny 78%. Wynikaloby z tego,
          ze wogole sie nie zuzywaja:) No logicznie myslac to nowe powinny miec 100%
          sprawnosci i to by potwierdzal tez ten test.
          • mechaniq Re: Nie mozliwe, ze nowe maja 80% sprawnosci 11.04.04, 15:44
            Etom chyba nie gazowe tylko olejowo-gazowe, gazowe sa twarde jak kamień
            • etom Re: Nie mozliwe, ze nowe maja 80% sprawnosci 11.04.04, 19:08
              mechaniq napisał:

> Etom chyba nie gazowe tylko olejowo-gazowe, gazowe sa twarde jak kamień

To sa "czysto" gazowe?
              Myslalem ,ze tak nazywa sie olejowo-gazowe w odroznieniu od tylko olejowych.
    • ralph-ralph amorki 11.04.04, 16:40
      Test sprawności amorów wykazuje stopień tłumienia, więc nigdy nie będzie 100%-
      badany jest (w uproszczeniu) czas styku koła z podłożem, a ten przy tak
      szybkich drganiach "trzepaczki" nie może być ciągły.

Sprzedawałem ostatnio samochód (megane) z nowymi olej-pow. z przodu, i test na
      zimowych oponach (miękkie opony podnoszą wynik o kilka procent, ale mówię o
      gumie, ciśnienie musi być ok) wypadł na 85%. Ale co ciekawe; tył, po 103tys.
      przebiegu wypadł podobnie (co za frajerski sprzęt, choć badał ponoć
      najadekwatniejzą z metod; a jest ich kilka), a czuć, że tył też trzeba by
      wymienić dla pełnego komfortu (przejechałem tym autem 50tys.km i to naprawdę
      czuć, zresztą na innej stacji, na podobnym sprzęcie tył wyszedł na ok. 60%).
      Jedno jest pewne;
      pow. 80%- amory nowe,
      60-80% bardzo dobre,
      40-60% akceptowalne,
      poniżej- do wymiany
      i takie wytyczne obowiązują w stacjach przeglądów.
      • dw80 mam pytanko 11.04.04, 20:19
        Czym wytlumaczyc fakt, ze podczas testu wyszlo iz amortyzatory po lewej stronie
        mojego auta (lewy przod i lewy tyl) sa w lepszym stanie od tych z prawej??
        Roznica wynosi ponad 10% w sprawnosci. Te z lewej maja sprawnosc ok 80% a z
        prawej 69 i 65%.
        • lobuzek1 Re: mam pytanko 11.04.04, 23:36
          Wytłumaczenie jest proste - studzienki kanalizacyjne są z reguły po prawej
          stronie...
          • dw80 Re: mam pytanko 12.04.04, 09:37
            hehe no z tymi studzienkami po prawej to bym polemizowal...:)
        • ralph-ralph Re: mam pytanko 12.04.04, 11:08
          Z reguły jest właśnie tak, że nawierzchnia naszych dróg po pawej stronie jest
          gorsza i ta strona zużywa się szybciej. Tak duża różnica u Ciebie wskazywałaby
          na to, że prawa część drogi, po której jeździsz, jest dużo gorsza od lewej.
          Zresztą, nie tylko amortyzatory zużywają się szybciej na prawej stronie-
          wahacze, silentblocki, łączniki stabilizatora, sworznie itd. również, co
          powinien potwierdzić mechanik, który zajrzy pod Twoje auto,

pozdrawiam
    • marcin.klonowski Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 13.04.04, 10:42
      Ta sprawność, którą urządzenie mierzy w procentach fizycznie jest stosunkiem
      nacisku dynamicznego do statycznego koła. Co to oznacza? Otóż gdy koło stanie
      na płycie pomiarowej to umieszczona pod nią waga mierzy nacisk koła na grunt.
      Nastepnie płyta zaczyna drgać ze zmienną częstością i w momencie gdy jest w
      swym górnym położeniu zawsze koło będzie miało tendencję do wycia wybijanym do
      góry. Im gorsze amortyzatory tym koło bardziej traci kontakt z płytą pomiarową.
      Nacisk dynamiczny to właśnie chwilowy ciężar jaki mierzy waga umieszczona pod
      płytą w momencie gdy koło jest wybijane do góry. Z praw fizyki wynika, że tylko
      gdy płyta stoi nieruchomo nacisk dynamiczny = nacisk statyczny. Podczas ruchu
      zawsze będzie gorzej od 100% i nie ma w tym nic nienormalnego. W jednym aucie
      będzie to 75%, w innym 85 % w zalezności od tłumienia amortyzatora. W zasadzie
      nie powinno być więkeszej rozbieżności niż 10%.
      • mooj Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 13.08.04, 14:50
        Czy takie badani ejest miarodajne?
        Czy sa inne alterntywne?
        Kiedy zmieniać? Czym się kierować przy podejmowaniu decyzji?
        Na ile jest pewne że amortyzator który na badniu jest sprawny jest sprawny
        naprawdę?
        Rozumiem opinie "nawet jak na tescie jest OK a odcuwasz zauważalną róznicę -
        zmień" ale dochodzi w takim wypadku element subiektywności
        pozdrawiam
        P.S. Pytam o bezpieczeństwo nie o przegląd dopuszczający do ruchu
    • marcin.klonowski Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 13.08.04, 15:50
      Nazywanie tego sprawnością jest pewnym uproszczeniem. Trzeba najpierw zrozumieć
      na czym polega pomiar. Otóż płyta pod kołoem mierzy nacisk statyczny koła, a
      nastepnie tzw. nacisk dynamiczny podczas drgań. Ten nacisk dynamiczny jest
      mierzony w momencie, gdy płyta wybije samochód do góry. Stosunek nacisku
      dynamicznego do statycznego (wynikającego po prostu z ciężaru auta) jest
      właśnie określany jako ta sprawność. Z fizyki z podstawówki wiadomo, że jak się
      coś podrzuci do góry to przez chwilę to coś będzie się zachowywało jak by było
      nieważkie, a z kolei łapiąc coś lecącego pionowo w dół odczuwamy jakby to coś
      było wielkorotnie cięższe. Nie ma więc w przyroidzie i technice takiej
      możliwości, żeby ta proporcja wyszła 100%. Jedne modele będą miały na nowo 90%,
      inne 85, a jeszcze inne 78%. To zależy od konstrukcji. Ważne jest to, żeby nie
      było dużej rozbieżnośći między nimi, choć sprawność poniżej 50% jest sygnałem,
      że cos powoli siada.
      • etom Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 13.08.04, 18:45
        Jeszcze raz prosze o wyjasnienie czy sa amortyzatory "czysto" gazowe ,czy to tylko potoczna nazwa olejowo-gazowych ???
        • marcin.klonowski Re: Panie Marcinie!! AMORTYZATORY I ICH Spawność 16.08.04, 17:35
          gazowe to w rzeczywistości gazowo-olejowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka