millerek 20.05.04, 10:25 Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy olej wlany do silnika jest nowy czy stary? Chodzi o to, że byłem na przeglądzie i nie wiem czy wymienili mi olej czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trulit Re: przegląd techniczny 20.05.04, 10:59 100 %pewność masz jak go sam wymienisz. A nowy olej po kilku dniach ciemnieje , jasny kolor to chyba jedyna oznak aze olej jest wymieniony. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: przegląd techniczny 20.05.04, 11:15 Nowy olej jest jasny, ale, zwłaszcza w starym i zabrudzonym silniku, szybko sciemnieje. Jeśli nie wymieniono Ci oleju w warsztacie, to po krótszym przebiegu niż planowana następna wymiana oleju, zaświeci Ci się kontrolka ciśnienia oleju. Dzieje się tak, gdyż spracowany olej traci lepkość. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
drac0 Re: przegląd techniczny 21.05.04, 12:24 Wracacajac do kontrolki cisnienia oleju. Na jakiej zasadzie dziala czujnik i kiedy zaswieca sie kontrolka podczas jazdy ? Na naukach przed egzaminem na prawko mowili ze jesli sie zaswieci nie mozna dalej jechac, to co qrka zrobic jak zaswieci mi sie w trasie ? Jak wyczuc ze filtr oleju jest do wymiany? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: przegląd techniczny 21.05.04, 12:31 drac0 napisał: > Na naukach przed egzaminem na prawko mowili ze jesli sie zaswieci nie mozna > dalej jechac, to co qrka zrobic jak zaswieci mi sie w trasie ? Co oni tam wiedza !! Do sklepu po nowy silnik pewnie jeszcze dojedziesz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: przegląd techniczny 24.05.04, 16:00 Raczej go wymienili. Pytanie tylko na jaki? Częsta praktyką w warsztatach jest wlewanie gównianego oleju i kasowanie klienta za lepszy. Polskie zoo Odpowiedz Link Zgłoś