Dodaj do ulubionych

Spalanie w golfie II 1,3

08.06.04, 15:32
Mam pytanie do jakiegoś fachowca, dlaczego mój golf z przebiegiem 150000km
pali 10 litrów na 100 km. Jeżdżę naprawdę delikatnie, ale dzień w dzień do
pracy 2 km, do domu 2km, do panny 2km i do domu 2km. Przy takiej jeździe może
trochę spalić, ale dlaczego 10 litrów, czyli km kosztuje 40 groszy!!!! Proszę
o radę, co można zrobić. Nie piszcie mi o gazie, bo wiem, że warto, ale
dlaczego aż tyle paliwa ? Dzięki, pozdrawiam, Lysout
Obserwuj wątek
    • 1lepperek1 Re: Spalanie w golfie II 1,3 09.06.04, 08:46
      Sam piszesz, że jeździsz 2 km i gasisz silnik. Motor nie zdąży się jeszcze
      rozgrzać, a Ty już go gasisz. Jeździłeś kiedyś w trasie? Spróbuj pojechać dalej
      i zobacz ile wtedy pali. Ja miałem 1.8 GTI i palił mi 8-10 w zależności od
      warunków i dynamiki. W trasie nawet schodziłem do 7.
      • lysout Re: Spalanie w golfie II 1,3 09.06.04, 10:06
        No tak, mogłem dopisać, w czasie jazdy nad morze jechałem (latem) delikatnie -
        100-120 i spalił 7,2 litra, ale to też nie jest rewelacja. Powinien zejść do 6
        litrów, a w mieście nieprzekreaczać 8 - 8,5 litra, a tak nie jest :( Słyszałem,
        że może być coś porobione z podciśnieniami w gaźniku, ale oglądałem i niby
        wszystko jest wporządku. Co tu zrobić"?
        • 1lepperek1 Re: Spalanie w golfie II 1,3 09.06.04, 11:20
          wiesz auto ma swoje lata, więc nie dziw się, ze tyle pali. Wydaje mi się, że 6l
          na 100 to żaden golf nie pali. Może podjedź do jakiegoś mechanika i niech
          podkręci maszyne.

pozdro
    • wally_1 Re: Spalanie w golfie II 1,3 09.06.04, 16:11
      miałem kiedyś golfika 1.3, tyle,że na wtrysku - palił podobnie, jeżeli się
      jeździło tylko kilka km i gasiło motor. nie wiem jak u ciebie,ale u mnie było
      automatyczne ssanie i jak piec był zimny komp dawał większą dawkę paliwa - stąd
      wysokie spalanie. co do gaźnika, to podjedź do speca niech wyreguluje,ale jak
      ustawi na zbyt oszczędną jazdę, to autko będzie mułowate..
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka