Dodaj do ulubionych

Problemy z Yarisem

06.07.12, 13:29
Mam yarisa z 2004 roku, przebieg 65000. Od pewnego czasu świeci się kontrolka ABS (nie zawsze, włącza się i wyłącza) i samochód wydaje niekiedy dziwne odgłosy przy hamowaniu, jakby ktoś grał na pile, do tego mogę ten dźwięk porównać. Co to może być? Oczywiście byłam w warsztacie, ale jakoś nikt nie może się dopatrzeć niczego.
Obserwuj wątek
    • etom Re: Problemy z Yarisem 07.07.12, 05:17
      Mysle, ze najpierw trzeba by dokladnie obejrzec czujniki i tarcze od ABS przy kazdym kole.
      • qqbek A ja myślę... 07.07.12, 22:47
        etom napisał:

> Mysle, ze najpierw trzeba by dokladnie obejrzec czujniki i tarcze od ABS przy k
        > azdym kole.
        >

...że czas zmienić warsztat, skoro niczego się nie potrafią dopatrzeć :)
        Za zapalenie się kontrolki ABS odpowiedzialne mogą być: czujniki ABS (tanie do wymiany), podłączenie czujników ABS (jeżeli elektryk zdolny i niezbyt chciwy - też tania sprawa), albo sterownik ABS (droga sprawa).

Nie ma czwartej opcji, jeżeli samochód jest wyposażony w oddzielne czujniki i kontrolkę zużycia klocków hamulcowych (a Yariska z tego co pamiętam, jest).
    • derff Re: Problemy z Yarisem 09.07.12, 08:31
      Najczęściej to nawet nie nawala czujnik tylko przestaje kontaktować wtyczka lub pęka linka w przewodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka