wasik79 15.02.13, 19:05 Przeczytałem artykuł o przygotowaniach auta do zimy na Autopasjonatach.pl. Wiem, że rychło w czas, skoro zbliża się już wiosna... Kto z Was zabezpiecza jesienią auto przed solą? Nawet nie wiedziałem, że można. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grodek75 Re: Przed zimą 15.02.13, 20:25 Użyj polecanego w artykule Bitgumu we w miarę nowym aucie, a możesz być pewien że utracisz gwarancję na nadwozie. Nowoczesne auta mają ocynkowane nadwozie, ich podwozia są pokryte powłokami PCV i jeżeli nie ma w nich ubytków to korozja im nie grozi. To nie te czasy kiedy nowe auto od razy po zakupie wędrowało do warsztatu, cały dół był mazany Bitexem, a wszystkie profile zamknięte zlewane Fluidolem. Uważam, że przed zimą należy auto dokładnie umyć, sprawdzić czy nie ma ubytków lakieru i powłok zabezpieczających (i ewentualnie uzupełnić), nadwozie porządnie nawoskować i wystarczy. Na wiosnę powtórzyć operację i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tricky19 Re: Przed zimą 25.02.13, 21:16 Trzy zdania i trzy pory roku się pojawiły :D Można zabezpieczyć przed solą podwozie, ale zdania na temat sensowności takiego działania są raczej podzielone... Tutaj masz listę rzeczy, które się sprawdza przed zimą. Chociaż mam poczucie, że ten temat to mocno odgrzewany kotlet... :P Samochód zima Odpowiedz Link Zgłoś