Dodaj do ulubionych

Gaz czy ropa?

04.08.04, 16:03
Mam zamiar sprawić sobie jakiegoś 2-3 letniego "kombika" klasy średniej,
który ma być dość komfortowy, w miarę szybki i przy tym względnie oszczędny.
Kwestia pojemnosci jest raczej przesądzona tzn. min. 1.8 - 2.0 l ale co do
typu silnika mam problem: kupić "ropola" czy pozostać wierny benzyniakom i
zamontować instalację LPG.Wiem, ze są większe problemy na świecie niż ten ale
jeśli ktoś z Was chciałby podzielić się ze mna swoja opinią będe wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • kocham_mazzi Re: Gaz czy ropa? 05.08.04, 13:50
      Ja ci proponuje kupic auto na benzyne ale niezakładaj do niego instalacji (po
      co kosztami sie obciążać) kub odrazu z instalacja i to co masz przeaznaczyc na
      montarz dodaj do swoich pieniedzy na auto lepiej wyjdziesz
      • cinkciarzyna Re: Gaz czy ropa? 06.08.04, 08:25
        Ja bym bardzo chętnie kupił Diesla. A jak kupisz samochód już zagazowany to
        jest duże prawdopodobieństwo, że ma on raczej większy przebieg niż ten, który
        jeździł tylko i wyłącznie na benzynie.

• tomcat69 Re: Gaz czy ropa? 06.08.04, 11:56
          Rzecz w tym, ze prawie juz byłem zdecydowany na ropola ale powiedziano mi, ze
          przy moich 12-15 tyś km przebiegu rocznie i jeżdzeniu głównie po mieście diesel
          będzie ciagle niedogrzany, sporo zeżre szybciej bedzie się zużywał i w efekcie
          eksploatacja wyjdzie mi drożej niż w przypadku benzyniaka. To prawda? I tu
          pytanie do konsumentów LPG - czy instalacje gazowe ze sredniej i wyzszej półki
          cenowej sa w miarę bezawaryjne czy w kółko coś sie w nich wali. Pytam bo
          niewiele potrafię naprawić przy silniku a ciągłe odstawianie bryki do servisu
          mija się z celem.
      • maniac44 Re: Gaz czy ropa? 09.11.04, 21:03
        Sam mialem ten dylemat.Jeżdziłem ostatnie 10 lat na gazie ale ostatnie podwyżki
        mnie wkurzyły i kupilem wczoraj diesla 1,9 zwykły typ, i to mój pierwszy
        raz.Też mam obawy ale z gazem bywają problemy,droższy przegląd,regulacje itp.A
        o dieslach różnie mówią. Na pewno nie są to wynalazki bo są produkowane
        fabrycznie a gaz nie. To mi ostatnio dalo do myślenia.
    • przyjaciel.mojej.wiewiorki Re: Gaz czy ropa? 08.08.04, 19:46
      kup rope jak trafisz na dobry motor to spalisz ok 6 litrów w miescie mój przy
      1,9 nie pali więcej niż 6 l/100km inny 1,7 to samo a gaz instalacja za 4000 i
      spalanie ok 13 litrów w miescie przy tej pojemności będzie brał
      • patatinek Re: Gaz czy ropa? 04.11.04, 08:15
        mi pali przy 2hdi po miescie 7,3 litra (p307 combi)
    • patatinek Re: Gaz czy ropa? 04.11.04, 08:14
      jakis porzadny hdi tylko i wylacznie gaz i tak drozeje a z instalacja na gaz sa
      wciaz tylko klopoty on polecam :)
      • macwall Re: Gaz czy ropa? 05.11.04, 21:40
        Mimo ze mam gaz...i to z najwyzszej polki, bezawaryjny i w miare oszczedny to
        polecilbym Ci diesla. 1.8 pali minimum 10l w miescie. Przy cenie 2zl/l daje to
        20zl/100km za paliwo. Diesel - 6l w miescie (troche malo) - 3,5/l = 21
        zl/100km. Wychodzi na jedno aczkolwiek diesel bedzie mocniejszy ;) i spali od
        od 5,5 do 7 litow a benzyna/gaz - od 10 do 15 ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka