gral112
18.02.16, 15:22
Witam mam problem z akumulatorem, zakupiłem samochód golf 3 1,8 benzyna gaz, od miesiąca mam praktycznie cały czas problem z akumulatorem firmy sznajder, 64aH prąd rozruchu 530 chyba,
otóż cały czas spada napiecie na akumulatorze, patrząc na date zakupu to poprzedni właściciel kupił go w październik 2015, ale jest to 90 km odemnie wiec cieżko do sklepu i na gwarancje jest mi go oddać
ładuje go i powiedzmy odłączam go od prostownika i mierze jest na nim napięcie 13,46v, po 8 godzinach aku stojącego w domu bo nie chciało mi się na noc go podłączać rano patrze a na nim już jest 12,87 v, teraz ładuje go co 2/3 dni, jeżdżę mało bo do szkoły mam 1km, wiadomo włączam światła mijania, i czasami rano klime do szyb jak zaparują, i wyłączam, odpalam auto 2 razy do i ze szkoły, gdy ostatnio po jeździe sprawdzam prąd to jest 12,4v potem jest 10.98v, no i go ładuje 10 godzin z wolnym ładowaniem
czy to jest normalne by akumulator się rozładowywał nie będąc podłączonym ? w ciągu 8 godzin z 13,4v do 12,8v
wina akumulatora, samochodu, zamałe odległości? czy co jak myślicie czy 5 miesięczny aku w razie czego przyjmą na gwarancje i dadzą nowy? bo kasy pewnie nie zwrócą, bo na pieczątce to jest to sklep prywatny,