Dodaj do ulubionych

Biegi ciężko wchodzą - Corolla

10.05.05, 16:30
Mam Corolkę '91, przebieg 200 000km
Po przejechaniu ok. 20 km biegi zaczynają haczyć, ciężko wchodzą zwłaszcza
III bieg. Rano skrzynia działa bezproblemowo.
Pod samochodem ewentualnych plam oleju nie znalazłem.
Co może być przyczyną?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • takietam1 zly olej w skrzyni 10.05.05, 20:48
      Najprawdopodobniej stary i zmeczony olej oraz powoli zdychajace synchronizatory.
      Koniecznie wymienic olej w skrzyni, najlepiej na jakis syntetyk.

Jesli jednak koszt jest istotny, to wlac zwykly olej tylko o jeden stopien
      wyzszy w skali gestosci.

Jak np. producent chwali 75W80 to dac mu 75W85 - o ile takie sa.
      Cos gestszego. Mechanik powinien doradzic. Ryzyko jest takie, ze przy gestszym
      moga gorzej chodzic inne biegi, np. 2. Ten olej trzeba dobrac z glowa.
      Jak bedzie inny bieg zle synchronizowac, to jeszcze raz zmienic.
      Czasem oleje roznia sie znacznie. Moze sie okazac, ze olej o tym samym
      wskazniku gestosci bedzie mial lepsza lepkosc w tej samej temp pracy.

• hondziarz Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 11.05.05, 11:21
      walnięty synchronizator na bank jest. Jeżeli dzieje się ci to przy trójce, to
      za chwile to samo będzie przy dwójce, bowiem dwójka to najczęściej wrzucany
      bieg w aucie.
    • marcin.klonowski Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 11.05.05, 14:27
      Proponuje wymianę oleju - wszytsko wskazuje na to, że po nagrzaniu się
      przyjmuje on konsystencje wody i przestaje działać. Szkoda skrzyni
      • praktiss Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 11.05.05, 15:54
        Jaki olej byłby odpowiedni? Nie mam książki wozu więc nie wiem co producent
        zaleca. Kilka osób zasugerowało mi olej klasy Dextron2, taki sam jakiego używa
        się w skrzyniach automatycznych.
        Czy użycie preparatu typu Militec mogłoby też poprawić pracę skrzyni? Mógłbym
        go dodać przy okazji wymiany oleju w skrzyni.

Dziękuję za odpowiedzi i proszę o więcej :-)
        • takietam1 dexron 2??? 12.05.05, 04:59
          To bzdura. Dexron 2 jest plynem (olejem) przekladniowym do transmisji
          automatycznych i ukladow kierowniczych.

Do starej, manualnej skrzyni biegow po prostu nie nadaje sie.

Nawiasem mowiac Dexron 2 to przezytek. Plyn przestarzaly i wedlug mnie nadaje
          sie jedynie do przekladni kierowniczych ze wspomaganiem.

Pojecia nie mam jaki masz miec olej w skrzyni.
          Podejrzewam, ze bedziesz musial wydac pare groszy na telefon do ASO.

• 1adarek Re: dexron 2??? 04.07.05, 12:55
            Ale banialuki czlowieku piszesz, Dexron II lub III to wystarczajacy olej do wiekszosci automatomatow wyprodukowanych w Japonii i amerykanskich, a takze wielu skrzyn manualnych, a w Corolli przekladniwy w klasie GL-4 75W-80 powinien byc ale bez szalenstw z syntetykami, bo to auto (mechanicznie) jest takie same jak w latach 80-tych i zalanie go syntetykiem to tak jak lewatywa dla umierajacego
        • poldek16 Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 12.05.05, 13:14
          np hipoglim syntetic GL-5 albo hipoglim semisyntetic GL-4.
          Ale szczerze przyznam że mało prawdopodobne by była to wina oleju.
          Radzę sprawdzić sprzęgło i zewnętrzny mechanizm zmiany biegów.
    • radonek Biegi ciężko wchodzą - problem odwrotny -Mondeo 13.05.05, 14:06
      Mam problem odwrotny, to znaczy rano, szczególnie jak jest zimno (poniżej 10
      st) biegi 1 i 2 bardzo ciężko wchodzą a dwójka lekko zgrzyta, pozostałe biegi
      wchodzą tylko trochę ciężej. Ale po nagrzaniu i w ciepły dzień problem nie
      występuje. Czy przyczyna jest podobna? Mój samochód to Ford Mondeo 1.8 z 96.
      • tomencjo Re: Biegi ciężko wchodzą - problem odwrotny -Mond 13.05.05, 15:44
        radonek napisała:

> Mam problem odwrotny, to znaczy rano, szczególnie jak jest zimno (poniżej 10
        > st) biegi 1 i 2 bardzo ciężko wchodzą a dwójka lekko zgrzyta, pozostałe biegi
        > wchodzą tylko trochę ciężej. Ale po nagrzaniu i w ciepły dzień problem nie
        > występuje. Czy przyczyna jest podobna? Mój samochód to Ford Mondeo 1.8 z 96.

nie wiem co taki stan rzeczy powoduje u Ciebie ale ja jak zalałem skrzynie
        syntetykiem było super, potem po niedługim czasie wymieniałem sworzeń i przez
        niewiedzę wyskoczyła mi półoś z skrzyni co spowodowało utratę oleju, ponieważ w
        najbliższym sklepie mieli tylko półsyntetyk to taki kupiłem i od razu po
        kolejnej nocy pojawił się problem z wrzucaniem biegów do momentu nagrzania
        oleju w skrzyni. Wymiana oleju z powrotem na syntetyk zgodny z specyfikacją
        producenta pomogła.

Pzdr.
    • pawlos17 Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 13.05.05, 15:41
      W swojej lagunie wymieniłem olej w skrzyni ponieważ na liczniku było już 200
      kkm przebiegu. Wlałem syntetycznego Shella transaxle 75w-90 no i niestety z
      dnia na dzień biegi zaczęły haczyć, najbardzej dwójka i czasem trójka i
      piątka.Renault do skrzyń przewiduje elfa tranself trx 75w-80, więc wylałem
      shella i zalałem tego elfa.Po paru tysiącach km problem haczenia całkowicie
      zniknął, biegi wchodzą jak masło nawet z rana w bardzo mroźne poranki.A wniosek
      z tego taki, że w odniesieniu do stosowania olejów do skrzyń należy ściśle
      przestrzegać zaleceń producenta.pzdr.
      • lpatezag Re: Biegi ciężko wchodzą - Corolla 03.07.05, 21:07
        Ja mam corolle troche mlodsza tzn. z 95r. i biegi wchodza wyjatkowo lekko
        nawet w porownaniu z innymi toyotami.Mozna uzywac tylko kciuka a jakby sie dalo
        to nawet paznokcia. Boje sie wymiany oleju bo widze ze moga byc rozne szopki.
        • marl57 a mnie wchodzą lekko -Polo 06.07.05, 22:46
          a ja używam starszawe POlo gdzie ŻADNYCH problemów z lekkością/trudnością
          wchodzenia biegów, olej to hipolek wręcz jakiś(bez obrazy), a całość tak działa
          dzieki tekiemu preparatowi Xeramic(na stacjach Orlenu), ale temu do skrzyń.
          Przełączanie w ułmku sekundy. Od 6 lat. co można więcej chcieć? chyba tylko
          młodsze autko.
          • poldek16 Re: a mnie wchodzą lekko -Polo 07.07.05, 07:17
            I masz rację a ci co nie wierzą w dodatki niech się siłuja z drążkiem. Podobny
            efekt daje militec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka