Dodaj do ulubionych

problem z odpalaniem

18.05.05, 18:34
vectra 92 na gaz ,automatyczne przełączanie z benzyny.
jadąc dzisiaj skończył mi sie gaz,zatankowałam benzynę,po 3 km auto zaczęło
szarpać i stanęło.Po wlączeniu chodzi na wolnych obrotach,jednak po dodaniu
gazu silnik gaśnie.wyglada na problemy z podawaniem paliwa(pompa paliwowa)
Co to moze być?W warsztacie powiedzieli ze naprawa wyniesie między 100-500zł
Czy ktos wie na co zwrócic uwagę najpierw?moze to nie taka powazna usterka a
juz chcieliby 500 zl........
dziekuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • bzamiara może z 19.05.05, 10:58
    • bzamiara może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 19.05.05, 11:03
      na to pomaga denaturat dolany do paliwa. w starszym aucie można sobie pozwolic.
      • jan-batory Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 21.05.05, 18:38
        Wode to bedziesz mial w zbiorniku gdy nalejesz denaturatu bo spirytus w nim
        zawarty odparowuje, a zostaje po prostu woda! Co to znaczy dla ukladu zasilania
        paliwem chyba kazdy wie? Z opisu usterki wynika, ze problem z silnikiem powstal
        nie podczas jazdy na gazie tylko na benzynie, nie wiem jaki typ zasilania
        posiada ta vectra, jednopunkt czy wtrysk wielopunktowy, jest to bardzo istotne
        bo w przypadku wtrysku wielopunktowego nalezy starac sie aby przed wylaczeniem
        silnika na nocny postoj zrobic przejscie na benzyne, a to w tym celu zeby
        wtryskiwacze zostawic zalane paliwem na wielogodzinny przestoj! Silnik
        eksploatowany na gazie pracuje w bardzo nieprzyjaznym dla siebie srodowisku
        wydzielajac kwasne gazy oraz powodujac nieco wyzsza temperature spalania z
        racji duzo wyzszej liczby oktanowej! Nie zostawiajac na noc silnika z
        wtryskiwaczami zalanymi benzyna z czasem spowodujemy, ze koncowki wtryskiwaczy
        zablokuja sie specyficznym osadem wytracajacym sie z benzyny. Jak on wyglada?
        wystarczy nalac benzyny do czegos metalowego i po chwili wylac, czekamy chwile
        i juz na sciankach zaczyna ukazywac sie bialy osad! W ten o to sposob bardzo
        szybko przyczynimy sie do powstania dodatkowych klopotow w przypadku gdy
        zabraknie nam gazu i bedziemy zmuszeni do jazdy na benzynie. Podobna sytuacja
        dotyczy rowniez wtrysku jednopunktowego. Uklady wtryskowe maja do siebie to ze
        sa urzadzeniami o bardzo duzej precyzji wykonania, posiadaja mikroskopijne,
        kalibrowane dysze i niestety sa podatne na wszelkiego rodzaju zaklocenia w
        podawaniu paliwa. Nie jestem w tym ekspertem, nie wymadrzam sie, ale to co
        napisalem wiaze sie z tym, ze eksploatowalem kilka samochodow wyposazonych w
        uklady zasilania wielopunktowe i przezylem to wszystko na wlasnej skorze.
        • entry Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 21.05.05, 19:26
          > Wode to bedziesz mial w zbiorniku gdy nalejesz denaturatu bo spirytus w nim
          > zawarty odparowuje, a zostaje po prostu woda!

to teraz dałeś gościu popis. Nie wnikam już w umarły przepis biokomponentów
          dodawanych do paliw, który w przypadku benzyn miał być niczym innym jak
          dodatkiem spirytusu, co wg Ciebie mija się z celem, bo przecież i tak zaraz
          wyparuje, ale proponuję Ci mały eksperyment: nalej do kieliszka, szklanki czy
          co tam masz pod ręką wódki lub denaturatu i odstaw na dzień..... i co została
          woda?

> bo w przypadku wtrysku wielopunktowego nalezy starac sie aby przed
          wylaczeniem silnika na nocny postoj zrobic przejscie na benzyne, a to w tym
          celu zeby wtryskiwacze zostawic zalane paliwem na wielogodzinny przestoj!

jak to zalane? rozumiem, że zbyt sporadyczne używanie może je zasyfić, ale jak
          wg Ciebie wygląda zalenie wtryskiwaczy? O systematyczne używanie martwić się
          nie muszisz, bo silnik i tak odpalany jest na benzynie.

>Silnik eksploatowany na gazie pracuje w bardzo nieprzyjaznym dla siebie
          srodowisku wydzielajac kwasne gazy ...

??? skąd takie dane?
          • jan-batory Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 21.05.05, 21:23
            Kazdy z nas pewnie wie swoje i ja tu nic nie zmienie! Owszem denaturat ma to do
            siebie ze dodany do paliwa w niewielkiej ilosci wiaze wode. Ale on sam w
            jakiejs czesci sklada sie z wody dlatego nieuniknione jest ze na skutek
            chemicznego rozkladu z denaturatu tak czy owak wytraci sie woda. W tym chyba
            przyznasz mi racje? Denaturat do paliwa dodaja w zasadzie tylko kierowcy
            zawodowi w okresie zimowym po to aby uniknac zamarzania paliwa. Jednak obecnosc
            denaturatu w paliwie wplywa negatywnie na zywotnosc koncowek wtryskiwaczy. Wiem
            cos o tym bo sam od ladnych paru lat jezdze zawodowo na ciezkich pojazdach.
            Duzo lepszy skutek od wody daje nafta. A jesli chodzi o zalanie wtryskiwacza
            paliwem to znaczy dokladnie to co napisalem, podczas pracy na gazie wtryskiwacz
            jest suchy, jest bez paliwa, wewnatrz wytraca sie osad. Jesli bedziesz zawsze
            gasil silnik na gazie przed wielogodzinnym postojem to gwarantuje, ze w koncu
            doprowadzisz do uniedroznienia wtryskiwaczy. Aby tego uniknac wystarczy
            przelaczyc sie na benzyne tuz przed unieruchomieniem silnika. Samo uruchamianie
            na benzynie to nie wszystko bo kazdy stara sie jak najszybciej zwiekszyc obroty
            zeby przejsc na zasilanie gazowe zmniejszajac do minimun zuzycie benzyny. A co
            do kwasnego srodowiska w ktorym pracuje silnik to wystarczyloby gdyby kolega
            tak na powaznie rzucil okiem do jakichkolwiek naukowych opracowan zeby
            dowiedziec sie co tak naprawde dzieje sie w silniku podczas spalania gazu.
            Reszty podanych wczesniej faktow nie neguje, przyczyna usterki moze byc
            wszystko, lacznie z pompa paliwowa. Pozdrawiam
            • jan-batory Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 21.05.05, 21:33
              Przepraszam ale zrobolem blad, nie chcialbym abys przyjal go doslownie, dlatego
              w miejsce tego :> Duzo lepszy skutek od wody daje nafta. - powinno byc tak:
              Duzo lepszy skutek od DENATURATU daje nafta.
              • ag2812 Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 21.05.05, 21:56
                Janie Batory. Totalny bełkot. Tu jest mowa o benzynie i wtryskiwaczach paliwa czy płynie do spryskiwaczy i spryskiwaczu szyb. Twoje wywody idealnie pasuja do tego drugiego.
                Pozdr.
                • bzamiara Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 24.05.05, 12:15
                  panowie, jak już doszło do wymiany poglądów to proszę o kulturę.
                  co do wody z denaturatu, to zrobiłem kiedyś w baku drinka 0,75 L denaturatu +
                  10L benzyny z wodą. pomogło. było to na jesieni, woda nie pojawiła się do
                  listopada, kiedy to auto sprzedałem.
                  robiłem tak w kilku autach: gaźnikowych, monowtrysk i wtrysk wielopunktowy. w
                  każdym pomogło. wszystkie auta były na gaz, więc benzyna leżała w baku po 3 i
                  więcej miesięcy - stąd pewnie poblemy z wodą. w opisanym wyżej przypadku
                  benzyna miała 1,5 roku (hehe nieźle przegiąłem, ale co tam)
              • zgryzliwy1 obudz sie !!!!!! 24.05.05, 19:18
                jan-batory napisał:

> Duzo lepszy skutek od DENATURATU daje nafta.

nafta zwiaze wode !!!!
                kpisz czy o droge pytasz ?

• zgryzliwy1 Re: może zassało wode z dna zbiornika na stacji. 24.05.05, 19:14
              jan-batory napisał:

> Owszem denaturat ma to do
              > siebie ze dodany do paliwa w niewielkiej ilosci wiaze wode.

no i tylko o to chodzi - zwiaze i "przeleci" przez silnik.

> Ale on sam w jakiejs czesci sklada sie z wody dlatego nieuniknione jest ze na
              > skutek chemicznego rozkladu z denaturatu tak czy owak wytraci sie woda.

jaka to reakcja spowoduje ,ze sie woda z denaturatu (pare %) wytraci a ta w
              baku zostanie zwiazana !!!!!!!!!!

> Jednak obecnosc denaturatu w paliwie wplywa negatywnie na zywotnosc koncowek
              > wtryskiwaczy

a kto kaze stale dolewac - wystarczy raz i na pewno nic sie przez to z
              wtryskiwaczami nie stanie
    • ag2812 Re: problem z odpalaniem 21.05.05, 20:15
      Może to być pompa paliwa wtedy rzeczywiście koszt bedzie w tych granicach albo i więcej. Natomiast warto sprawdzić, czy nie jest zawalony filtr paliwa - pewnie nie wymieniany jeśli auto chodziło na gazie. Moze to byc też sprawa paliwa i wtedy rzeczywiście dodatek denaturatu może pomóc.
      Nie zaszkodzi też zresetować komputer (wypiąć akumulator na parę minut) i odpalić i nagrzać auto na benzynie. Jesli to instalacja starszej generacji mogła się przestawić. Rownież bardzo prawdopodobna jest awaria sondy. Auto bez sondy bedzie chodzić na gazie.
      Pozdr.
      • jan-batory Re: problem z odpalaniem 23.05.05, 19:30
        Tacy jak ty panie kolego wychowali sie na podworkowej szkole eksploatacji
        samochodow,wiec wydaje sie tobie, ze wszystko wiesz, a w zwiazku z tym wszyscy
        sa od ciebie glupsi bo ty jestes najmadrzejszy! Otoz slusznie zauwazyles, ze
        niewielka ilosc denaturatu moglaby pomoc, tylko tobie juz nawet 5 litrow oleju
        wlanego do glowy nie jest w stanie pomoc nie mowiac juz o denaturacie! Masz
        zapewne dwadziescia kilka lat i sadzisz, ze pozjadales wszystkie rozumy,
        kupiles sobie pewnie jakiegos wiekowego forda, opla albo jakies inne badziewie
        i sterczac nad nim lub lezac pod nim wyobrazasz sobie jaki to z ciebie
        specjalista! Nie bylo moim zamiarem obrazanie kogokolwiek na tym forum, ale
        czytajac twoje jadowite i pelne arogancji wypociny po prostu nie moge przejsc
        nad tym do porzadku dziennego. Tacy jak ty sa najgorsi bo nie potrafia
        zaakceptowac opinii innych ludzi, takich glupich cwaniaczkow nigdzie nie
        brakuje, a na zakonczenie jeszcze ci powiem, ze do piet mi nie dorastasz ze
        swoja podworkowa wiedza szczeniaku!
        • ag2812 Re: problem z odpalaniem 23.05.05, 20:12
          jan-batory napisał:
          ... a na zakonczenie jeszcze ci powiem, ze do piet mi nie dorastasz ze
          > swoja podworkowa wiedza szczeniaku!
          To prawda nawet lezac pod swoim badziewiem w największy upał nie przyszło by mi do głowy by dolać ropy do benzyny.
          Pozdr.
          • poldek16 Re: problem z odpalaniem 24.05.05, 13:05
            No a może zamiast dyskutować o swoich kwaliwikacjach, doradzicie kolezance żeby
            zatankowała gaz. Wtedy bedzie chociaż pewność że rzeczywiście problem tkwi w
            benzynie.
    • etom Re: problem z odpalaniem 24.05.05, 19:29
      katherina napisała:

> vectra 92 na gaz ,automatyczne przełączanie z benzyny.
      > jadąc dzisiaj skończył mi sie gaz,zatankowałam benzynę,po 3 km auto zaczęło
      > szarpać i stanęło

Czy to automatyczne przelaczanie na gaz dziala tez jezeli brak gazu.
      Jednym slowem ,czy jest jakis czujnik "obecnosci" gazu ,ktory uniemozliwia to
      przelaczenie gdy brak gazu?
      Bo jezeli nie to moze o to chodzi,ze przelaczy i nie ma co spalac ?

Sorry ,ze probuje gdybac ale nie znam sie na instalacjach gazowych.
    • ktbb Re: problem z odpalaniem 30.05.05, 18:15
      A masz w końcu ten gaz czy nie? Bo jak nie masz to silnik przełącza z benzyny
      na gaz i staje. Tak to działa. Zwykle powyżej 2300 obrotów. Vectra powinna mieć
      obrotomierz, to zobaczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka