oczko-misia-rysia 04.09.02, 10:41 tez nie bylem nawet trzeci to sie wpisze :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oczko-misia-rysia Re: trzeci 04.09.02, 10:48 A teraz pytanie, bo mam problem, nie zeby jakis wielki, ale poniewaz ktos musi zaczac to moze ja. Ja mam Uno, 6 lat, troche stare, ale jezdzi i nawet niezle, tylko dziwnie bzyczy. Tak jakby tarło albo szurało i to sie dzieje tylko na piatym biegu jak nie jade zbyt szybko, znaczy sie tak relaksacyjnie (jak do roboty czlowiek jedzie ;). Jak troche przyspiesze (znaczy sie gazu troche dodam) to bzyczec przestaje, no a przeciez caly czas "gazowac nie moge, bo z torbami pojde ;). I co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.grabalowski to jakby trochę inna działka 07.09.02, 10:32 To jakby trochę inna działka niż eksploatacja, zresztą trudno coś odpowiedzieć nie słysząc i nie rozkręcając niemniej, wydaje się, że problem może dotyczyć niewielkich luzów na wałku głównym względnie na kole z synchronizatorem które włącza bieg bezpośredni. To jednak daleko posunięte wnioski, dla których rada sprowadza się do (dość kosztownej jak mniemam) wizyty w warsztacie. Na początek łatwiej będzie sprawdzić stan i jakość oleju w skrzyni biegów. Są oleje, które pozwalają lepiej wyciszyć przekładnię. Ewentualne hałasy na biegu bezpośrednim moga tez pochodzić od luzów w mechanizmie zmiany biegów (przytrzymać lewarek zmiany biegów ręką - czuć wibracje ?). Robi się ciszej przy dodawaniu "gazu" - luzy są mniejsze bo wzrasta obciążenie słabiej dopasowanych elementów. Dwie uwagi podsumowujące: na ucho i odległość trudno o jednoznaczną diagnozę; podczas wizyty w warsztacie, mechanik też pewnie niewiele wymyśli i doradzi zapewne - jeździć aż się rozsypie. raczej nie nastąpi to nagle i bez ostrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś