Dodaj do ulubionych

hamulce bebnowe w grupie VW

IP: *.waw.cdp.pl 11.09.02, 13:58
mam problem z hamulcami w cordobie z 2001.w czasie hamownia slychac jakby
bebny byly wypelnione piaskiem. w serwisie powiedziano mi, ze hamulce sie
zanieczyszczaja i ze to wada grupyVW. problem w tym, ze problem sie nasila i
wystepuje czesciej niz na poczatku.chciałbym sie dowiedzic czy jest to wada
grupy VW czy tylko mojego samochodu i czy jest to cos poważnego?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: hamulce bebnowe w grupie VW 11.09.02, 18:50
      Nie słyszałem, aby fabryki grupy vw przyznawały się do wady układu hamulcowego,
      który objawiałby się w ten sposób. Jeśli niepokojące odgłosy połaczone są z
      osłabieniem sprawności hamulców (co musi wykazać np. badanie na rolkach) wada
      musi być wyeliminowana. A swoją drogą co oznacza stwoerdzenie "zanieczyszczanie
      układu" ? Piasek dostaje się między okładziny a bębny ? Absurd. Którędy ?
      Trzeba spróbować zmienić okładziny. Może to wina materiału, z którego wykonane
      są elementy cierne ?!
      • Gość: pilot13 Re: hamulce bebnowe w grupie VW IP: *.wil.pk.edu.pl 16.09.02, 15:14
        mam podobny objaw, ale tylko przez chwilę, gdy ruszam po dłuższym postoju (np
        po nocy, zwłaszcza w deszczowym okresie) Przy hamowaniu słyszę tarcie, właśnie
        takie jabym dosypał piasku między okładziny cierne i bębny. dźwięk ten zanika
        jednak po kilkakrotnym hamowaniu. myślę, że wynika to z korozji bębnów albo z
        czymś takim.
        Pierwsze słyszę, żeby ktoś miał takie problemy z hamulcami w seacie. Wskocz na
        www.seat-ibiza.prv.pl - znajdziesz tam link do formu dyskusyjnego dot
        eksploatacji seata.
        pozdr
        • Gość: Kierowiec Re: hamulce bebnowe w grupie VW IP: 212.6.124.* 02.10.02, 16:22
          Gość portalu: pilot13 napisał(a):

> mam podobny objaw, ale tylko przez chwilę, gdy ruszam po dłuższym postoju (np
          > po nocy, zwłaszcza w deszczowym okresie) Przy hamowaniu słyszę tarcie,
          właśnie
          > takie jabym dosypał piasku między okładziny cierne i bębny. dźwięk ten zanika
          > jednak po kilkakrotnym hamowaniu. myślę, że wynika to z korozji bębnów albo z
          > czymś takim.

Parkowanie na biegu, bez hamulca recznego, znacznie zmniejsza te objawy,
          rzeczywiscie pochodzace od rdzy miedzy bebnami i okladzinami.

Trzeba tylko uwazac, zeby regularnie uzywac hamulca recznego do innych celow,
          bo reczny hamulec nieuzywany szybko sie psuje, zacina, albo nierowno ciagnie.

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka