Dodaj do ulubionych

JAKA HONDA ??????

29.11.05, 23:58
Witam . Obecnie uzytkuje Golfa III 1.8 B+ gaz, auto jest z 1992r. Nie mam co
narzekac bo Golfik ma el.szybki, lusterka , el.szyber. i jestem pierwszym
wlasnicielem w kraju , gaz zalozylem w polsce a co najciekawsze auto ma
przejechane 127 tys.km. co powierdzone jest ksiazka serwisową.

Lecz zawsze marzylem o Hondzie Civic . I tu mam ból :
1: Jaka kupić Honde z silniekiem 1.6 16 V LSI czy !.6 16 V V-TEC ? Do ktorej
sa drozsze czesci , ktora pali mniej i mnie jse psuje ????
2:Civic w wersji 3d Hatchback czy w wersi 3D coupe ????
3: Wersja USA czy EUR do ktorej graty sa drozsze i ktora mniej sie psuje??
$: OLAC Honde i zostać przy Golfie ?????????????
Prosze o pomoc bo sam nie znam ludzi eksploatujacych Hondy wiec znajomi mi
niewiele pomogą , a licze na wasza pomoc !

Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: JAKA HONDA ?????? 30.11.05, 10:28
      Jak masz zamiar sprzedac golfa i mniej wiecej za te same pieniadze kupic
      honde to ja bym sobie darowal z kilku powodow
      1.teraz jezdzisz samochodem udokumentowanym trudno o taki zwlaszcza z takim
      przebiegiem wiesz co mu dolega i w jakim jest stanie kupujac wiekowa honde
      bedzie loteria
      2. czesci do hondy sa wyraznie drozsze sam powinienes wiedziec jak tanie sa do
      golfa,a czesto zalamal bys sie ile kosztuja do japonczykow zapytaj w sklepie
      ile kosztuje sprzeglo ,amortyzatory nie wspomne juz o takich czesciach jak
      polosie skrzynia biegow itd.
      3.moze i honda wyglada ciekawiej i ma bardziej sportowe silniki ale zapewniam
      ciebie ze w codziennej jezdzie golf jezdzi lepiej niz porownywalna wiekowo
      honda ,jest wiekszy ma wiecej miejsca i lepszy komfort
      4.korozja golf jest raczej dobrze zabezpieczony przed nia i jesli nie byl
      wypadkowy to nie ma prawa rdzewiec z honda moze juz byc inaczej
      5. bezpieczenstwo -w razie wypadku civik to pudelko gnie sie i lamie golf jest
      pod tym wzgledem znacznie bezpieczniejszy sprawdz sobie w statystykach jak
      jest roznica
      Wybor nalezy do ciebie ale ja uwazam ze takx starych japonczykow raczej sie
      nie kupuje co nie oznacza ze nie uda ci sie znalezc dobrego egzemplarza z
      ktorego bedziesz zadowolony ale jak nie masz za duzo pieniedzy po co ryzykowac.
      • raggaman5 Re: JAKA HONDA ?????? 30.11.05, 14:18
        Rzecz w tym ze jak sprzedam golfa to doloze sobie ze 2 tysiace zł i sprowadze
        Honde z roku 1995 lub jak mi sie uda to 1996 [ po face liftingu ] . Tu jest
        jeszcze motyw ze Hondy w tych rocznikach maja po 1 poduszcze [ coupe wystepuja
        z 2 poduchami] a golf nie ma zadnej ! Jesli zakupił bym Honde to z rak
        prywatnych gdzies w Italii [ tam kupilem golfa] lub szwajcarii i z
        przebiegiem max. 140 tys. Nigdy z jakiegos garazu w niemczech czy holandi bo
        tam sa samochody po przejsciach i jak sa na garazyku to maja cofnietą szafe o
        jakies pare tys . km .
        Z tego co wyczytałem to Hondy po 1996[nie chce starszej niz 1995 r. wiec
        stwierdzenie wiekowe jest troche nie na miejscu ] roku sa praktycznie
        bezawaryjne , a sprawe czesci rozawiaxał bym tak ze kupił bym auto bez prawa do
        rejestracji rozebrał na cześci !

Dziekuje za odp. i prosze o wiecej komentarzy .
        • waskes29 Re: JAKA HONDA ?????? 30.11.05, 15:08
          Nie ma czegos takiego jak samochod bezawaryjny tym bardziej dziwi mnie
          wykreowanie samochodow japonskich na takie bezawaryjne czego nie ma
          potwierdzenia w statystykach.
          Owszem zgadza sie ze samochody japonskie ogolnie sa mniej usterkowe niz
          pozostale chociaz najczescie niezawsze ale wymaga to innej niz np. niemieckie
          techniki servisowania znacznie drozszego.
          Wieksza dbalosc i regularne serwisowanie powoduja co prawda mniejsza awaryjnosc
          ale to kosztuje i to nie malo.
          W/G statystyk np. golf jest mniej awaryjnym samochodem niz civik
          www.oeamtc.at/netautor/na_pro/appl/na_professional/parse.php3?mlay_id=1000600&mdoc_id=1115150&bild=2#
          Jak ci sie bardziej podoba honda to nie mecz sie w golfie tylko kup nie
          wszystko trzeba kupowac w/g rozsadku .
          • raggaman5 Re: JAKA HONDA ?????? 30.11.05, 15:23
            Na forum "Honda" oczytałem sie roznych opinii na temat H. Civic i doszedlem
            do wniosku ze opinia ludzi jest zalezna od tego w jakim stanie auto kupili,ile
            czasu jezdziło po naszych jakze paskudnych drogach i czy bylo walone czy nie !

No wlasnie gdyby to zalezalo odmnie to juz smigał bym Honda ale niesety na
            Lubelszczyźnie koszmarnie jest sprzedac auto , tym bardziej ze niedaleko mnie
            jest giełda . Elizówka i przybywaja tam ludzie ktorzy kupuja auta złamane w
            pół , wstawiaja szyny i całe przody i za tem wystawiaja bardzo małą cene do
            ktorej kupujacy sie pzyzwyczajają . Do mojego Golfa zalozylem gaz troszke
            lepszy , zmienialem rozrzad , wszystkie płyny itp. wystawialem cene 10.500 zł .
            Nawet sie nikt na giełdzie nie zapyta , a kupuja ludzie Golf z tego samego
            roku nie zarejestrowane , z nieopłaconą akcyzą za 8 tys. a gdzie opłaty ,
            akcyza - przeskakuja ceny giełdowe ale to zawsze 8 tys. a nie 10 . 500 ;] Taki
            to los . w kazdym badz razie prosze o dalsza dyskusje dotyczaca tego tematu .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka