Dodaj do ulubionych

biało-niebieski dym(nowy sam)

13.12.05, 10:11
Witam!Mam fabię 1.4 tdi ,przebieg 16 tyś. km i zauważyłem przy odpalaniu
zimnego silnika ten dym (leci tak przez 2-3 sek.)póżniej jest ok.(taki dym mi
leciał w berlingo ale przy przebiegu 250 tyś. km)Co to może być bo w serwisie
zlekceważyli moje uwagi.proszę o pomoc.Dzięki!
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 13.12.05, 10:46
      Jesli to tylko przez 2-3 sec to nie ma problemu nic sie nie dzieje zlego.
      • w.wilk Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 14.12.05, 19:57
        ale w nowym samochodzie? kolega ma taki sam i u niego wszystko ok
        • uki145 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 14.12.05, 21:47
          Witam turbodiesle lubia sobie czasem "puscic dymka" . jesli silnik jest
          zimny,i trwa to 2-3 sec po odpaleniu ,to nie widze powodu do niepokoju
          (szczególnie ,ze ostatnio było bardzo zimno,a im zimniej tym zjawisko nasila
          sie ) dla pewnosci sprawdzic ,czy nie ubywa oleju i płynu chłodniczego,jesli
          nie ,to nie ma sie czym martwic(taki silnik nie powinien brac wiecej niz 0.5 l
          oleju na 10tys). Pozdrawiam Łukasz
    • w.wilk Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 17.12.05, 17:03
      ubyło płynu chlodniczego ok.0,5 litra na 15 tyś.
      • waskes29 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 17.12.05, 21:05
        w.wilk napisał:

> ubyło płynu chlodniczego ok.0,5 litra na 15 tyś.

No to jak ubywa plyn chlodniczy i nie widac wycieku to swiadczyc moze o
        uszczelce glowicy.
        Jedz do servisu i zglos ten problem szkoda silnika.
        • vatseq Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 27.12.05, 08:31
          Nieszczelność głowicy powodująca przeciek płynu do cylindrów (ubytki płynu)
          ujawnia się przez BIAŁY dymek z rury. Niebieski świadczy o spalaniu oleju smarnego.

vatseq
          • waskes29 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 27.12.05, 10:11
            vatseq napisał:

> Nieszczelność głowicy powodująca przeciek płynu do cylindrów (ubytki płynu)
            > ujawnia się przez BIAŁY dymek z rury. Niebieski świadczy o spalaniu oleju
            smarn
            > ego.
            >
            > vatseq

Nieszczelnosc glowicy/uszczelki moze jednoczesnie dotyczyc plynu jak i
            oleju .Skoro ubywa plynu a nie widac wyciekow to raczej napewno wnika on
            przez uszkodzona uszczelke do cylidra.
    • astro_glide Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 17.12.05, 18:01
      Jak ci leci teraz przez kilka sekund , to z czasem sie nie polepszy ,raczej
      pogorszy .Tymbardziej jak mowisz twoj kolega ma taki sam i nic u niego nie
      dymi .
    • liste_k Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 23.12.05, 21:34
      Cześć,
      Ja mam podobny problem, posiadam seata cordobę '01 1,9 tdi, u mnie to rzecz się
      rozchodzi o przepływomierz.
      Pozdrawiam
      • sakii Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 28.12.05, 19:11
        przepływomierz? kto ci coś takiego powiedział? Przepływomierz mierzy ilosć
        powietrza i nic więcej. niebieski dym to wywalone pierścienie i tyle. silnik
        spala olej.
        • w.wilk Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 28.12.05, 19:28
          Myślicie ,że pół litra płynu na 15 tyś.i biało-nieb.dym przez 3 sek to powód do
          jakiś większych napraw na gwarancji(uszczelka pod głowicą)Chodzi mi o to czy
          jak im to powiem to czy nie powiedzą:" ten model tak ma ,jeden mniej drugi
          więcej" itp.Ewentualnie co robić?
          • sakii Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 28.12.05, 19:31
            nie ma czegoś takiego jak "ten model tak ma". To jest ulubiony tekst partaczy z
            ASO głównie, którzy nie potrafią problemu rozwiązać.
            Co do płynu w chłodnicy. Tego płynu nie ma prawa ubyć nawet mililitr. Poczytaj
            sobie instrukcję obsługi - tam pewnie będziesz miał napisane, że plyn się
            wymienia co ileś tam lat. Ten płyn nie może znikać.
            Co do oleju - producenci dopuszczają spalanie rzędu 0,5 - 1 litr w okresie
            międzyprzeglądowym. Ale niebieski dym nie ma się prawa wydzielać.
            • uki145 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 29.12.05, 01:41
              Witam! w nowym aucie płynu nie powinno ubywac wcale.na razie to nie
              przeszkada,bo np uszczelka sie tylko poci,ale jesli to prawda to z biegiem
              czasu moze byc tylko gorzej .po upływie gwarancji zacznie ubywac coraz wiecej i
              wiecej,az bedzie trzeba to zrobic,juz za własne pieniadze. jesli faktycznie
              sa objawy usterki to proponuje zgłosic to w ASO ,a jesli stwierdza ze w/w
              usterka nie wystepuje,zarzadac takiego stwierdzenia na piśmie. bedzie to
              solidna podstawa do walki o swoje prawa.dobrze byłoby tez skonsultowac usterke
              z niezaleznym mechanikiem. Pozdrawiam Łukasz
              • uki145 Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 29.12.05, 01:44
                zazadac
    • sakii Re: biało-niebieski dym(nowy sam) 29.12.05, 14:38
      na twoim miejscu pojechałbym do tego dilera i zrobił awanturę. Skończyłaby się
      ona żądanie na piśmie, że wszystko jest w porządku. Wtedy bym pojechał do
      jakiegoś rzeczoznawcy, na piśmie wziął jego diagnozę, następnie do innego
      serwisu, zrobił co trzeba, wziął fakturę i to wszystko wysłał pajacom z ASO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka