Dodaj do ulubionych

Denaturat?

13.12.05, 18:26
Witam!
Ostatnio zaniemógł mój samochód. Mechanik stwierdził że powodem była woda,
której ślad znalazł w gażniku. Poradzono mi dolania do benzyny denaturatu
(około 1/4 butelki na 10 litrów benzyny). Jak sądzicie, czy to pomoże?
Obserwuj wątek
    • cynick1 Re: Denaturat? 13.12.05, 19:44
      wytlumaczenie jest proste
      bak ma przy korku wlewowym odpowietrznik
      przez odpowietrznik do jego wnetrza dostaje sie powietrze
      a powietrze ma swoja wilgotnosc
      para wodna wskutek kondensacji skrapla sie i osiada,jako ciezsza, na dnie zbiornika
      jak ilosc wody w baku osiagnie poziom taki ze zostaje zasysana przez "smoka"
      to faktycznie moze dojsc do zamarzniecia wody w ukladzie zasilania
      wiadomo ze woda nie miesza sie z etylina
      za to bdobrze rozpuszcza sie w alkoholach
      przyznam ze nigdy nie sprawdzalem ciezarow wlasciwych ww cieczy
      ale stosuje denaturat w zimie od lat i nie mialem przykrych niespodzianek

pzdr.
      • karburatorek Re: Denaturat? 14.12.05, 09:17
        Wniosek dodatkowy: żeby zapobiec kondensacji wody w zbiorniku dobrze jest
        jeździć z pełnym bakiem (ha,ha) wtedy ilość powietrza w baku jest mniejsza, i
        woda się nie będzie wytrącać. Woda sama w sobie, w niewielkich ilościach jest
        przez silnik spalana bez większych problemów na bieżąco; problem powstaje wtedy
        dopiero gdy zamarznie w przewodzie paliwowym i uniemożliwi dopływ paliwa do
        gaźnika. Denaturat leje się po to, żeby po wymieszaniu z obecną w baku wodą
        obniżył temperaturę jej zamarzania. Czyli mieszanka wody ze spirytusem w
        przewodach jest nadal, jednak nie zamarznie tak szybko jak czysta woda. Sprawa
        ostatnia: aktualnie stosowane biopaliwa charakteryzują się sporą zawartością
        różnych alkoholi (zarówno diesel, jak i benzyna - w procesie produkcji są
        dodawane i jakaś specjalna technologia powoduje, że to wszystko się ładnie
        miesza) Tak więc biopaliwa mają wyższy współczynnik pochłaniania wody, i w
        zasadzie dodawanie denaturatu do takich paliw jest zbyteczne.

Pzdr.
    • xystos Re: Denaturat? 14.12.05, 16:38
      zajdel_w napisał:

> Witam!
      > Ostatnio zaniemógł mój samochód. Mechanik stwierdził że powodem była woda,
      > której ślad znalazł w gażniku. Poradzono mi dolania do benzyny denaturatu
      > (około 1/4 butelki na 10 litrów benzyny). Jak sądzicie, czy to pomoże?

.. spirytus zocienczy wode i spowoduje ze wyparuje w cylindrach-gdy spirytus z
      benzyna sie spali, w pld.skandynawi jest tzw. zimowe paliwo,-z spirytusem gdyz
      mamy b.wilgotne powietrze.
    • red_qublik Re: Denaturat? 14.12.05, 23:44
      MAJAC MALUSZKA ZAWSZE LALEM DENATURAT CO JAKIES 10 TANKOWAN (NIE WAZNE
      ZIMA/LATO) I DO TEGO FILTR PALIWA CO 10 TYS KM. JEDNEJ ZIMY JEZDZIELM CALKIEM
      SPORO (WOZILEM PIZZE) I NIE MIALEM CZASU NA WYMIANE FILTRA I PRZY TEMP. OKOLO -
      15 ZLAPALO W FILTRZE I JUZ NIE POJECHALEM.
      PZDR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka