Dodaj do ulubionych

Pompa wodna w dieslu

25.02.06, 09:29
Witam serdecznie. Czy delikatnie mokra pompa wodna od spodu przy uszczelce w
dieslu to coś poważnego? Od razu mówię, że to nie jest od mokrej jezdni.
Płynu chłodniczego raczej nie ubywa. Czy jeżeli pojadę gdzieś dalej to coś
zacznie się dziać, czy się nie obawiać? Rozgrzałem go ostatnio do 110 stopni,
były dosłownie delikatne bąbelki. Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • 1adarek Re: Pompa wodna w dieslu 26.02.06, 08:39
      Malo danych, marka, model, rosznik, ale jak zaczyna saczyc to w kazdej chwili moze zaczac ciec intensywnie wiec sugerowalbym Ci nie bagatelizowac tego problemu, wyciek>ubytek plynu chlodzacego>przegrzanie silnika>peknieta glowica/uszkodzona uszczelka glowicy=duzo wyzszy koszt naprawy niz wymiana samej pompy wodnej
      • sznikers23 Re: Pompa wodna w dieslu 26.02.06, 17:55
        Marka to VW Passat 1.9 D sedan, rocznik jego 1991. Czyli narazie jeździć, czy
        wymienić samą uszczelkę w pompie wodnej? Czy trzeba od razu całą pompę? Nie
        wiem, jak długo się to dzieje. Ilości są wręcz śladowe, na krótkich odcinkach
        nie dzieje się kompletnie nic z tym.
        • 1adarek Re: Pompa wodna w dieslu 27.02.06, 02:00
          ja bym wymienil pompe(ktora przypuszczam tez jest nie nowa, wiec moze pasc w kazdej chwili) tez bo to ta sama robota, a lwia czesc kosztow to dla ciebie bedzie robocizna- poprostu by nie placic 2 razy za ta sama robote. Nie, moze mnie zle zozumiales- ja sugeruje bys z tym pojechal do warsztatu jak najszybciej - bo to siapi, ale jak cisnienie plynu wypchnie uszczelke to po ptakach, wywali plyn w b. krotkim czasie i nawet mozesz przegrzac silnik czego Ci nie zycze
    • fredoo Re: Pompa wodna w dieslu 27.02.06, 09:57
      Pompy wodne we wszystkich samochodach to właściwie specjalne łożysko.Jak
      łożysko zaczyna się kończyc to za chwilę poleci uszczelniacz(taki specjalny
      rodzaj simmerigu).Zaczyna ciec zwykle na postoju.Lepiej wymienić a szczególnie
      gdy jest napędzana z paska rozrządu.Najlepiej razem z paskiem i rolkami,koszt
      nieduży a będzie spokój.Pozdrawiam
      • sznikers23 Re: Pompa wodna w dieslu 27.02.06, 13:23
        U mnie właśnie dzieje się odwrotnie, dzieje się podczas pracy silnika. Pasek
        rozrządu i rolki były wymieniane już z 3 miesiące temu.
        • 1adarek Re: Pompa wodna w dieslu 28.02.06, 03:09
          Jezeli podczas pracy silnika to pompa wodna, w jej obodowie jest otwor do odprowadzania przecieku przez simering, gdy simering padnie, by plyn nie wyplukal smaru z lozyska, wiec padla pompa, nie rozumie tylko jesli ktos Ci robil pasek + rolki dlaczego nie wymienil tez pompy to standartowa procedura by dbac o klienta i nie naciagac go 2 razy na ta sama robote
          • sznikers23 Sprostowanie 28.02.06, 10:11
            Wczoraj się dokładnie przyjrzałem wieczorem na spokojnie usterce. Dzieje się to
            faktycznie wtedy, gdy samochód stoi sobie spokojnie w garażu. Wytarłem do sucha
            pompę, odpaliłem silnik, rozgrzałem go do maksymalnej możliwej temperatury (do
            momentu włączenia wentylatorów) i nie dzieje się kompletnie nic. Dokręciłem
            jednak w pompie śruby, bo okazało się że nie do końca były dokręcone. Szkoda mi
            robić sobie niepotrzebnych kosztów. Czy usterka jest na tyle poważna, że jednak
            podlega wymianie pompa?
            • 1adarek Re: Sprostowanie 28.02.06, 10:36
              Kontroluj przez kilka dni, jesli nie bedzie cieklo to wszystko jest OK(przyczyna byly te luzne sruby), jesli zas bedzie cieklo to zalezy jesli to bedziesz robil sam, lub nie musisz za to placic to nowa uszczelka pod pompe i czekaj na efekty, jesli Ci to bedzie robil ktos komu musisz zaplacic wymien tez pompe by nie robic(placic za taka sama robote) 2 razy
              • sznikers23 Dziękuję za rady 28.02.06, 11:22
                Jak w temacie :)
                • sznikers23 Re: Dziękuję za rady 04.03.06, 09:35
                  Wymieniłem pompę wodną na nową. Koszt niewielki, a spokój będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka