Dodaj do ulubionych

Tylne hamulce nie funkcjonują

IP: *.impexmetal.com.pl / *.user.nortelnetworks.com 27.11.02, 16:27
Ostatnio wymieniałem cylinderek hamulcowy w Skodzie Favorit. Po wymianie
okazało się, że tylne hamulce prawie w ogóle nie działają (szczęki mają słaby
kontakt z bębnami), dźwignia hamulca ręcznego zbyt łatwo się zaciąga,
wciskając pedał czuję opór bardzo nisko. Odpowietrzyłem tylną część układu.
Przecieków płynu nie stwierdziłem. Co robić? Czyżby nawaliła pompa hamulcowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: azemski Re: Tylne hamulce nie funkcjonują IP: *.electrolux-na.com 27.11.02, 17:22
      Gość portalu: TomekA napisał:

> Ostatnio wymieniałem cylinderek hamulcowy w Skodzie Favorit. Po wymianie
      > okazało się, że tylne hamulce prawie w ogóle nie działają (szczęki mają słaby
      > kontakt z bębnami), dźwignia hamulca ręcznego zbyt łatwo się zaciąga,
      > wciskając pedał czuję opór bardzo nisko. Odpowietrzyłem tylną część układu.
      > Przecieków płynu nie stwierdziłem. Co robić? Czyżby nawaliła pompa hamulcowa?

Musisz "podciagnac" szczeki blizej bebna. Nie znam konstrukcji Skody, ale
      zazwyczaj jest to samoregulujacy sie system (np zapadki) W chwili obecnej
      szczeki sa zbyt daleko od bebnami. Czasami udaje sie to metoda: jadac na
      wstecznym zaciagasz i luzujesz (na zmiane) reczny hamulec, ale kiedy odleglosc
      jest zbyt duza nie wystarcza.
    • adam.grabalowski Re: Tylne hamulce nie funkcjonują 28.11.02, 10:50
      Mogła nawalić jedna sekcja pompy ale skoda ma zdaje się układ "na krzyż" więc -
      przynajmniej hamulec jednego tylnego koła powinien funkcjonować. Możliwy jest
      też za przeproszeniem błąd przy złożeniu mechanizmu - zwłaszcza
      tzw. "samoregulacji" względnie, którejś ze sprężyn. Możliwe też, że grubość
      powierzchni roboczej bębna przekroczyła już wartość graniczną (nie da się juz
      ich przetaczać) i szczęki (zdaje się też już trochę zużyte) nie pracują jak
      trzeba. Zacząłbym jednak jeszcze raz od kontroli poprawności złożenia
      wszystkiego "do lupy". Nawiasem mówiąc zawsze mam wątpliwości co do
      samodzielnych remontów układu hamulcowego. Ale .....przepraszam, być moża się
      wymądrzam.
    • Gość: ttt Re: Tylne hamulce nie funkcjonują IP: *.kolornet.pl 10.01.03, 23:01
      Ja tez mam Skode Favorit i tez mialem problemy z hamulcami. Zachecam-o ile sie
      troche znasz na samochodach-do samodzielnej naprawy, boserwisy tylko klna na
      ten problem-jest dosyc czesty.
      1. Rozbierz hamulce z tylu i sprawdz czy wszystkie dzwignie sie lekko poruszaja-
      czesto szczegolnie jesli samochod dluzej stal, rdzewieje czop rozpieracza
      hamulca i nie ma hamulcow z tylu.
      2. Wymiana cylinderkow,jezeli nie ciekna,raczej niewiele da. W Skodzie korektor
      hamowania jest typu cisnieniowego i byc moze sprezynka w srodku oslabla i to sa
      skutki. Korektory sa dwa przy pompie-wygladaja jak dlugie nakretki. trzeba je
      odkrecic-uwaga na przewody haulcowe-dobrze je czyms spryskac,zeby sie nie
      ukrecily-i odkrecac dobrym kluczem-najlepiej do przewodow.Po rozebraniu
      korektora-odkreca sie jedna czesc-trzeba wyjac taki plastikowy pomaranczowy
      zaworek ze sprezynka.To czynnosc nielegalna,ale nowy korektor kosztuje chyba
      70zl (x2=140zl), a skutecznosc hamulcow znacznie sie poprawia.Jezdze tak juz
      dwa lata i nawet w zimie na zakretach nie mialem problemow z blokowaniem kol z
      tylu.
      Powodzenia,jezeli masz jakies pytania, pisz: tfrankie@go2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka