Dodaj do ulubionych

Wymiana oleju

07.03.03, 13:25
Mam zamiar wymienić olej w moim bolidzie, przebieg troche ponad 4 tysiące, co
prawda pierwszy przegląd z wymianą oleju jest po 20 tysiącach lub 18
miesiącach, ale wiadomo wszystko sie dociera i pewnie troche "zabrudzony"
jest. Olej jaki jest zalany teraz to półsyntetyczna Selania 20K (chodzi o
Fiata Punto II silnik 16V). Czy przy wymianie oleju ma znaczenie czy silnik
jest 8 lub 16 zaworowy ? Zastanawiam się nad pełnymi syntetykami Mobil 1 5W50
lub Castrol GTX Magnatec 5W40 ? Czy jest między nimi jakaś duża różnica chyba
nie. Jakie jest Wasze zdanie no i eksperta ? Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Wymiana oleju 08.03.03, 10:45
      Zdaniem wielu specjalistów olej Selenia jest wyjatkowo marny i choćby z tego
      powodu warto go wymienić na cokolwiek innego. Ja również podzielam to zdanie i
      szczerze mówiąc silniki, w których zalana była długo Selenia i które
      rozbierałem w środku były zazwyczaj bardzo zaszlamione. Proponuję więc wymienić
      to na jakikolwiek markowy olej znanego producenta.
      • kiki17 Re: Wymiana oleju 12.03.03, 11:47
        Witam. Tochę mnie Pan zmartwił z tym zaszlamieniem. Mam Punto II, przejechałem
        100 tys. w 2,5 roku. Od samego początku serwis Fiata sugerował selenię 20k.
        Marudziłem przy pierwszym serwisie (20 k km) 15 minut. W końcu zgodziłem się
        myślać, że po zakończeniu gwarancji przejdę na inny olej. Dziś jednak cały czas
        jeżdżę na selenii i nie narzekam. Eksploatuję samochód dość intensywnie i
        sprawuje się dobrze - zero ubytków oleju w okresach przeglądowych, silnik nie
        dymi, zapalał zimą, latem, wiosną, jesienią i zimą przejeżdżamy długie dystanse
        dość szybko w różnych temperaturach i jest ok. Może jednak selsnia jest
        przenaczona do fiatów i już!! (na wszelki wypadek odpukać)
        • foolproof Re: Wymiana oleju 12.03.03, 17:50
          kiki17 napisał:

> Witam. Tochę mnie Pan zmartwił z tym zaszlamieniem. Mam Punto II,
          przejechałem
          > 100 tys. w 2,5 roku. Od samego początku serwis Fiata sugerował selenię 20k.
          > Marudziłem przy pierwszym serwisie (20 k km) 15 minut. W końcu zgodziłem się
          > myślać, że po zakończeniu gwarancji przejdę na inny olej. Dziś jednak cały
          czas
          >
          > jeżdżę na selenii i nie narzekam. Eksploatuję samochód dość intensywnie i
          > sprawuje się dobrze - zero ubytków oleju w okresach przeglądowych, silnik
          nie
          > dymi, zapalał zimą, latem, wiosną, jesienią i zimą przejeżdżamy długie
          dystanse
          >
          > dość szybko w różnych temperaturach i jest ok. Może jednak selsnia jest
          > przenaczona do fiatów i już!! (na wszelki wypadek odpukać)
          Dojeżdżam drugiego fiata (pierwszy to był Tipo, teraz Punto (2)) wyłącznie na
          olejach wlewanych w serwisie Fiata czyli Selenia, spostrzeżenia dokładnie te
          same co powyżej. Wydaje się, że istnieje u nas duża grupa nieprzyjaciół Fiata
          i wszystkiego fiatowskiego, stąd te legendy o szlamie itp.
          • marcin.klonowski Re: Wymiana oleju 13.03.03, 14:38
            Zdecydowanie nie należę do nieprzyjaciół Fiata, wręcz powiedziałbym, że darzę
            tę markę szczególną sympatią. Jeżeli chodzi o olej to w większości przypadków,
            przy spokojnej eksploatacji nie ma z nim problemów. Kłopoty zaczynają się, gdy
            samochód jest używany na krótkich dystansach (niedogrzany) lub kierowca
            preferuje szybką jazdę. Wtedy na wierzch wychodzą ewentualne wady oleju. Nie
            znaczy to, że silnik zaraz padnie, ale na pewno zużywa się szybciej. Opinia,
            która wyraziłem jest oparta na obserwacjach wielu osób z branży. Osobiście
            uważam, że skoro za podobną cenę można kupić dwa różne oleje, z których jeden
            jest lepszy, to wybór powinien być oczywisty. Seryjnego oleju Selenia nikt nie
            stosuje w sporcie, a seryjnego Castrola, czy Motula tak. Jest to więc jakaś
            wskazówka.
        • arulio Re: Wymiana oleju 12.03.03, 23:49
          Mam Corollę 117000 km przebiegu - od nowości silnik byl zalewany Mobilem 1 .
          Przy kazdej wymianie olej czyściutki jak miodzik lipowy - serdecznie polecam
          ten olej i oczywiście tę markę samochodów!
          • arklin Re: Wymiana oleju 04.04.03, 15:58
            Polecam oleje Lotos a w nowym samochodzie tylko i wylącznie syntetyk. Wg
            Rewelacyjna jakość do ceny - Lotos Syntetic 5W40 i klasa jakości SL!!. Tym co
            zaleca producent mozna się nie przjmować, chodzi o układy między firmami i
            tyle. Pozdrófka
          • jaki71 Re: Wymiana oleju 06.04.03, 21:32
            arulio napisał:

> Mam Corollę 117000 km przebiegu - od nowości silnik byl zalewany Mobilem 1 .
            > Przy kazdej wymianie olej czyściutki jak miodzik lipowy - serdecznie polecam
            > ten olej i oczywiście tę markę samochodów!

Ja tez uzywam Mobila 5W50 wymieniam jak producent nakazal co 15 000km. Ubytkow
            zero ale jednak jest czarny przy zlewaniu. Albo silnik Corolli sie nie zyzywa
            albo trafisz na wyjatkowa benzyne albo cos krecisz, bo mnie uczono ze
            spuszczany olej powinien byc brudny, bo on oprucz dwoch najwazniejszych funkcj
            jaki ma spelniac (smarowanie i chlodzenie silnika) ma takze myc ten silnik z
            wszelkich zanieczyszczen, nagarow, itp.
            Pzdr Jaki
            • arulio Re: Wymiana oleju 07.04.03, 01:14
              Jaki71 no oczywiscie ze w zuzytm oleju zauwazalne są smużki brudu ale w
              porownaniu z tym co sie wylewalo z miski dawnego mojego Forda to teraz
              naprawde "miodzik lipowy"
              • arklin Re: Wymiana oleju 07.04.03, 12:43
                Oczywiście olej zużyty musi być brudny. Wypłukuje on nagar, ulega utlenianiu,
                zbiera drobinki metalu itp itd, musi więc być czarny.
                Pozdrófka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka