Dodaj do ulubionych

różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej mieszanki

31.03.03, 10:18
Mam Toyotę z silnikiem na ubogą mieszankę po diagnozie u mechanika okazało
się że sonda lambda jest do wymiany, niestety do tego silnika sonda wiecej
kosztuje (3x) niż do zwykłego modelu i oficjalnie nazywa sie 'czujnik ubogiej
mieszanki' i tyle widocznych różnic. Rozpoczęte poszukiwania zamiennika
stanęły na tym że po tel. do JapanCar sprzedawca zaproponował sprawdzenie u
mechanika budowy sondy i stwierdzeniu że coś dopasujemy "sonda to sonda
działa tak samo..." jak to z tym jest? Wkońcu nikt nie chce przepłacać...
dodam że jest to Toyota Carina E 1,6 16v silnik 4A FE. Dziękuje za wszelką
pomoc...
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 31.03.03, 13:52
      jasio2000 napisał:

> Mam Toyotę z silnikiem na ubogą mieszankę po diagnozie u mechanika okazało
      > się że sonda lambda jest do wymiany, niestety do tego silnika sonda wiecej
      > kosztuje (3x) niż do zwykłego modelu i oficjalnie nazywa sie 'czujnik ubogiej
      > mieszanki' i tyle widocznych różnic. Rozpoczęte poszukiwania zamiennika
      > stanęły na tym że po tel. do JapanCar sprzedawca zaproponował sprawdzenie u
      > mechanika budowy sondy i stwierdzeniu że coś dopasujemy "sonda to sonda
      > działa tak samo..."

Niezupelnie. Zwykla sonda daje skok napiecia przy lambda =1. W Carinie magermix
      jest to stan, kiedy zgasnie zielona lampka Economy (albo zapali sie
      pomaranczowa, zaleznie od rocznika), czyli stan duzego obciazenia.

Natomiast podczas normalnej jazdy sklad lezy mocno w obszarze mieszanki chudej,
      a dalszej chudosci (poza lambda = 1 +/- 0,05) zwykla sonda juz nie rozroznia.

Czyli dla zwyklej sondy lambda 1,05 to to samo, co 1,4, a dla tej specjalnej
      nie :-)

> jak to z tym jest? Wkońcu nikt nie chce przepłacać...

Chyba bedziesz musial.

> dodam że jest to Toyota Carina E 1,6 16v silnik 4A FE. Dziękuje za wszelką
      > pomoc...

Pozdr.

C.
    • marcin.klonowski Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 31.03.03, 14:41
      Niestety podobieństwa pomiędzy soną lambda i sondą sserokopasmową kończą się
      tylko na nazwie. W zwykłej sondzie występuje specjalne ogniwo, które wytwarza
      napięcie, skokowo zmienne przy przechodzeniu silnika przez skład lambda=1. W
      sondzie szokopasmowej do określania stanu mieszanki przy każdym składzie
      wykorzystywane jest zjawisko tzw. jonowej pompy tlenowej. Pomimo zewnętrznych
      różnic sondy te absolutnie i nigdy nie są zamienne i rzeczywiście drogo
      kosztują. Po prostu pech.
      • darr.darek Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 02.04.03, 15:24
        marcin.klonowski napisał:
        > W sondzie szokopasmowej do określania stanu mieszanki przy każdym składzie
        > wykorzystywane jest zjawisko tzw. jonowej pompy tlenowej.

Czy mógłby Pan podać jakiś opis lub link opisujący to zjawisko(zasadę
        działania).

A odnośnie tego silnika pracujacego na ubogiej mieszance .
        Z tego co wiem, główny problem ubogiej mieszanki to pwena część niespalonego
        paliwa, które spala się później i rozgrzewa zawory wylotowe, wydech,
        katalizator . Dodatkowo, katalizator chyba źle oczyszcza spaliny przy
        nadmiarze tlenu .
        Moje pytanie brzmi : od jakiego stosunku Lambda zaczyna pojawiać się
        problem "omiatania gorącymi spalinami zaworów, wydechu, katalizatora" .
        Czy lekko zubożona mieszanka(zwykła s.Lambda już pokazuje 0 V) daje
        jakikolwiek niekorzystny skutek, oprócz nadmiaru tlenu w katalizatorze ?

Pytam w kontekście zasilania LPG, które, na skutek niedopracowania, czesto
        daje zubożoną mieszankę .

• meriadok Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 02.04.03, 15:59
      co to znaczy "z silnikiem na ubogą mieszankę"
      pzdr.
      • darr.darek Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 02.04.03, 16:20
        meriadok napisał:
        > co to znaczy "z silnikiem na ubogą mieszankę"

Najlepiej gdyby wypowiedział się właściciel lub fachowiec .

Ja słyszałem, że Toyota robiła silnik, które nie pracowały na mieszance
        Lambda=1 (stosunek wagowy powietrza do benzyny = 14.7), ale na Lambda bodajże
        1.3 (czyli, stosunek wagowy powietrza do benzyny ok. 20 ) .

Mnie ciekawi tylko, od jakiego zubożenia pojawia się problem nie w pełni
        spalonego paliwa i omiatania palącymi się spalinami zaworów, wydechu .

Poza elektroniką sterujacą dawkowanie paliwa i konstrukcja sondy Lambda, to te
        silniki chyba niczym się szczególnym nie wyróżniały .

Pozdrówka
    • marcin.klonowski Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 03.04.03, 14:02
      Wyższa temperatura przy spalaniu mieszanki ubogiej jest wynikiem znacznie
      mniejszej prędkości propagacji płomienia, czyli mówiąc obrazowo spalanie
      zachodzi wolniej i trwa dłużej. Jeżeli spalanie trwa jeszcze przy otwartych
      zaworach wydechowych to powoduje to ich nagrzewanie się, gdyż nie mają one w
      takiej chwili styku z gniazdem zaworowym i nie są w stanie odprowadzać ciepła.
      Oczywiśćie specjalna konstrukcja silnika na mieszankę ubogą powoduje, że nie
      jest to problemem, gdyż taki skład jest utrzymywany tylko przy częściowych
      uchyleniach przepustnicy, kiedy obciążenie jednostki napędowej jest małe. Przy
      spalaniu takich mieszanek tworzy się stosunkowo dużo tlenków azotu (NOx-om
      sprzyja wysoka temperatura), które mogą być neutralizowane (redukowane do tlenu
      i azotu) tylko przy użyciu specjalnych katalizatorów. Taki jest właśnie w
      Toyotach.
      Niestety wiadomości na ten temat, choć na pewno są w internecie, to nie za
      bardzo wiem, gdzie ich szukać. Może warto zacząć od wpisania do wyszukiwarek
      hasła lean burn (uboga miesznka).
      Gdzieś chyba padło pytanie o ubogą mieszankę: otóż przyjmuje się, że skład
      stechiometryczny, czyli taki przy którym spalanie jest zupełne (do najwyższego
      stopnia utlenienia)i całkowite (spala się całe paliwo) to 1 kg paliwa na 14,7
      kg powietrza. Silniki wyczynowe pracują na składzie około 1:12,8, a silnie
      turbodoładowane np. WRC nawet 11,5. Jeżeli silnik \działa na mieszance o
      większej zawartści powietrza niż stechiometryczny to jest to silnik na ubogą
      mieszankę. W pewnych przypadkach może być on oszczędniejszy, ale jest wyraźnie
      bardziej ospały i wymaga specjalnego osprzętu (kat. itp.)
      • jasio2000 Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 07.04.03, 13:40
        więc posunę się odrobinę dalej... (hipotetycznie) czy tak jak ktoś wcześniej
        wspomniał - silnik na ubogą mieszankę jest identyczny jak na zwykłą i różni się
        tylko elektroniką (sondy, katalizatory itp. ) czy ma też specjalną budowę?
        Występują dwa typy tej Toyoty na zwykłą 1,6 16v 115KM i ubogą 107KM oba 4AFE
        (gdybym chciał wstawić nowy? wystarczy nr. silnika '4A FE' czy czy zmiany są
        tak istotne że nie ma takiej możliwości...)
        dodam że oprócz tego podłączyłem LPG - na 1-3 biegu nie jest zbyt zrywny fakt,
        ale 4-5 przyśpieszenia są ok. - spalanie w trasie 6,3l bęzyny 7-8l gazu /100km.
        pozdrawiam.
        • darr.darek Re: różnica sonda lambda >< czujnik ubogiej 07.04.03, 15:26
          jasio2000 napisał:
          >dodam że oprócz tego podłączyłem LPG - na 1-3 biegu nie jest zbyt zrywny fakt,
          >ale 4-5 przyśpieszenia są ok. - spalanie w trasie 6,3l bęzyny 7-8l gazu /100km

A mając tą "jonową pompę tlenową" zamiast sondy Lambda możesz badać skład
          mieszanki wykraczający poza 0.98-1.03 Lambda . W typowej instalacji LPG, któa
          zubaża najczęściej mieszankę, Ty masz jeszcze możliwość sprawdzenia czy
          zubożenie jest dobre (do 1.15) czy wykracza poza normę (1.3 Lambda) .
      • arulio To jaki silnik jest u mnie??? 07.04.03, 19:09
        Corolla 1.6 16V rok 96.
        Produkowana w Kanadzie z oznaczeniem silnika jako 4AC.
        To sam juz nie wiem czy to silnik na uboga czy na zwykla mieszanke???
        I lle ma koni 114 czy 107?
        A moze to odpowiednik 4A FE?
        Jest to dla mnie wazne bo tez mam LPG i gdy recznie zuboze mieszanke to
        zaswieca sie "check" a gdy wzbogace to wzrasta zuzycie gazu i to sporo.
        Pomóżcie proszę fachową poradą
        • darr.darek Re: To jaki silnik jest u mnie??? 08.04.03, 09:26
          arulio napisał:
          > Corolla 1.6 16V rok 96.
          > Produkowana w Kanadzie z oznaczeniem silnika jako 4AC.
          > To sam juz nie wiem czy to silnik na uboga czy na zwykla mieszanke???
          > I lle ma koni 114 czy 107?
          > A moze to odpowiednik 4A FE?
          > Jest to dla mnie wazne bo tez mam LPG i gdy recznie zuboze mieszanke to
          > zaswieca sie "check" a gdy wzbogace to wzrasta zuzycie gazu i to sporo.
          > Pomóżcie proszę fachową poradą

Dowiedz się o cenę (i nazwę) "sondy tlenu w spalinach", jeśli będzie
          kosztowała 150-250zł to jest to zwykła sonda Lambda do zwykłego silnika, jesli
          drogo-to pewnie ta "jonowa pompa tlenowa" do silnika na zuboz.miesz. .

To, że zapala Ci się "check"(masz błąd "13"?) świadczyłoby o tym, że masz
          zwykłą sondę Lambda, która powyżej zubożenia 1.03 daje ZERO Volt . Jeśli nie
          jest to zwykła s.L., to masz świetną szansę obserwować napięcie na swojej
          sondzie (najpiewrw musisz podpiąć się kabelkiem, ale cholera wie jaką to ma
          charakterystykę) i idealnie sprawdzić tworzenie mieszanki przez swoją
          inst.LPG .
          • jasio2000 Re: To jaki silnik jest u mnie??? 08.04.03, 13:18
            ...nie chciałbym cię wprowadzić w błąd - nie znam się na tym, ale w moim
            przypadku różnicę można było zobaczyć po budowie kolektora (końcówki dochodzące
            do silnika były rozdwojone/rozgałęzione czy jakoś tak a przy zwykłej mieszance -
            nie - "informacja z serwisu toyoty") ale nie znam się na tym więc możesz
            zadzwonić do serwisu toyoty podać nr. nadwozia a pewnie wszystko ci powiedzą...
            powodzenia.
            ps. sonda do silnika na ubogą mieszankę 3x więcej kosztuje i chyba jest problem
            z zamiennikiem... :)) przynajmniej nic jeszcze nie wiem, ale w toyocie i necie
            nic się nie dowiedziałem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka