Dodaj do ulubionych

renault megane 1,9 diesel

06.04.03, 18:15
nie wiem co jest przy zapalaniu zimnego silnika po nocy silnik zapala nie
rowno i wydziela duzo dymu przez dwie trzy sekundy po rozmowach ze znajomymi
kazdy sugerowal ze kturys z wtryskow leje wtryski zostaly sprawdzone i sa
dobre silnik ma przebieg 108000 cisnienia w cylindrach sa po 30 at
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: renault megane 1,9 diesel 08.04.03, 10:32
      A jaki kolor ma dym z rury wydechowej?
      • wikary44 Re: renault megane 1,9 diesel 14.04.03, 08:51
        dym z rury jest jasno niebieski i śmierdzi jakby s Stara odpalił
        • marcin.klonowski Re: renault megane 1,9 diesel 14.04.03, 16:30
          No to jest to niestety olej. Proszę zrobić taką próbę. Zostawić auto na godzinę
          pod domem, a następnie poprosić inną osobę, żeby je zapaliła. Jeżeli wtedy
          pojawi się dym, którego intensywność po paru sekundach się zmniejszy to powodem
          są zużyte uszczelniacze zaworów- najprawdopodobniej da się je zmienić bez
          zdejmowania głowicy, koszt kpl. uszczelniaczy 30-50 zł. Druga próba to
          obserwowanie rury wydechowej auta, podczas gdy druga osoba jadąc ok 50 km/h
          nagle wciśnie pedał gazu do oporu. Jeżeli za autem zrobi się wtedy sino to
          powodem dymienia mogą być również zużyte pierścienie. Ich wymiana to już
          większy koszt i dłuższa robota.
          • wikary44 Re: renault megane 1,9 diesel 14.04.03, 22:55
            dym ten sie pojawia tylko przy pierwszym uruchomieniu po conajmniej 12
            godzinach postoju.Tylko po pierwszym uruchomieniu silnika rano jest ten
            nieszczesny dym i przez pare sekund[od3 do4] nierówna praca silnika. Każde
            nastepne uruchomienie jest już prawidłowe.Przy silnym naciskanu gazu na trasie
            nie pojawia sie żadno dymienie Problem jest tylko rano
            • marcin.klonowski Re: renault megane 1,9 diesel 18.04.03, 11:06
              To ja jednak stawiałbym na uszczelniacze zaworów. To są bardzo delikatne
              elementy gumowe, cały czas narażone na tarcie zaworu i erozyjne działanie
              gorącego oleju, dlatego miałyby prawo być nieco zużyte. Jest to oczywiście
              tylko moja sugestia, ale oparta na jakimś tam doświadczeniu. Proszę jeszcze
              poprosić dobrego mechanika o sprawdzenie tego na ”żywym organiźmie”.
              • wikary44 Re: renault megane 1,9 diesel 26.04.03, 19:37
                dzisiaj podczas pracy silnika na wolnych obrotach otworzyłem korek wlewu oleju
                i zauważyłem że "chlapie"przez ten wlew olejem.Czy jest to prawidłowe czy
                wskazuje to na zużycie tych uszczelniaczy na popychaczach zaworów na co Pan
                wcześniej wskazywał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka