Dodaj do ulubionych

biodiesel - skutki?

25.09.07, 17:38
Czy są jakieś uboczne skutki używania w silnikach?

www.biopaliwaon.com.pl/
Obserwuj wątek
    • radek99990 bio skutki 25.09.07, 22:47
      skutki używania w jakich silnikach?
      Do starszych diesli a napewno wolnossących można wlać prawie wszystko.
      W nowoczesnych dieslach na pompowtryskiwaczach stosowałbym lepsze paliwo niż zwykły ON ,a tym bardziej bio.
      Gdzieś na łamach auto świata można przeczytać archiwalny już artykuł o teście,który przeprowadzili niemcy na common railu z turbo wlewając doń olej roślinny.Skutek był opłakany(odsyłam do lektury)
      www.auto-swiat.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=18106
      Poza tym ,że paliwo powinno być stricte bezsiarkowe,estry pochodzenia roślinnego mają mieć w procesie długofalowym negatywny skutek na wszystkie elementy z tworzywa sztucznego.
      Zlinkowany artykuł nie jest tym,który miałem na myśli.
      W tamtym testowany silnik uległ zniszczeniu w wyniku osadzenia się produktów spalania "tłuszczu",które wręcz zablokowały min.turbinę.
      Wniosek jest taki,że należy stosować paliwo zapewniające utrzymanie nowoczesnego diesla w jak największej czystości.
      Niektórzy idą na skróty i do kiepskiego paliwa dodają dodatki czyszczące.
      Niektórzy producenci aut(Skoda) już za wczasu przewidują negatywne skutki powstawania osadów w silnikach,w wyniku stosowania gorszego paliwa i wyposażają nowe silniki w większy zapas mocy niż deklarowany.
      Wniosek taki,że każda oszczędność dokanana teraz na"tańszym"paliwie zostanie zwrócona z nawiązką w przyszłości w postaci np.przedwczesnej naprawie układu wtryskowego..
      • mo_mo1 Re: bio skutki 28.09.07, 11:32
        Podstawowy problem to czystość paliwa na polskich stacjach, ja akurat w dane
        niemieckiej gazety nie wierzę, bo lobby paliwowe zazdrośnie strzeże swoich
        interesów a pismaki wspierają ich w każdym elemencie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka