IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.11, 12:35
Czy chodzi o tego niedomagającego bohatera piosenki "Mazowsza" ("Boli Minoga w biedrze, nie morze tańcować..")?
...
Wiem, zauważyłem, że w tekście jest wyjaśnienie, że chodzi o rybę nazywającą się MINÓG rzeczny, ale użycie niepoprawnej, wiechowskiej nazwy tego dawnego przysmaku warszawskiego jest niedopuszczalne, gdyż ją utrwala. Żeby chociaż słowo to było w cudzysłowie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ichtiolog Re: Minoga IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.11, 12:40
      Oczywiście " ...nie morze...", bo to ryba słodkowodna, ale "...nie może tańcować..."
    • Gość: Dolly Minoga nowym symbolem Warszawy? IP: 217.17.41.* 22.02.11, 10:25
      Bezżuchwowiec pasożytniczy symbolem Warszawy? Bleee...
    • sekwana2005 Mi noga? 22.02.11, 12:36
      Ja pier..ę !!
      Pomysł by symbol Warszawy liczący kilkaset lat zastąpić niby też niby rybą?
      A ktoś z widzenia zna po zwierzątko? Jego fotogeniczność?
      Szczególnie po założeniu biusthaltera i pasa cnoty...
      Ale teraz rozumiem, czemu jeden z najpiękniejszych naszych pomników - Warszawską Nike - wyrzucono z Placu Teatralnego w krzaki.
      By nie zdrażnić muzułmańskich i katolickich talibów.
      To mi przypomina czasy wczesnego chrześcijaństwa a potem islamu, gdy greckim i rzymskim pomnikom utrącano różne części ciała, by młodzieży nie deprawowały.
      Moja córeńka gdzieś na Bałkanach, jako dziewica co nawet miesiączkować nie zaczęła (to słowo też jako brzydkie należy zakazać) dla zabawy zrobiła sobie zdjęcie, jak mężczyznę na pomniku trzyma za...
      ... od dotyku złocącą się część ciała.
      NIech Buzek uchwali ubieranie w garderobę europejskich pomników - tej drugiej, kopenhaskiej Syrenki - w żaden sposób nie przypominającej warszawskiej. Tego holenderskiego chłopczyka, nie tylko ujawniającego, co ma, ale i siusiającego...
      Davida - rzeźby Michała Anioła.
      Nie chcę, by symbolem mojego miasta był pasożyt wodny
      pl.wikipedia.org/wiki/Minogi
      Nawet w warzywach !
      Posiada wężowate ciało o długości dochodzącej do 40 cm, z charakterystycznie osadzonymi zębami (2 zęby rogowe górne i 7 dolnych) tak, że jego otwór gębowy przypomina lejek.Po brzusznej stronie ciała znajduje się otwór odbytowy i otwór moczowo-płciowy leżący na brodawce płciowej. Samce obok otworu płciowego mają pokładełko, a samice bezszkieletową płetwę odbytową (płciową). W okresie tarła wyraźnie zaznacza się dymorfizm płciowy.
      Symbol Stolicy ?
      • tomjani Re: Mi noga? 22.02.11, 14:03
        sekwana2005 napisał:

> Nie chcę, by symbolem mojego miasta był pasożyt wodny

Ale co z tego? Większość lemingów zadecydowała że pasożyt (urzędniczy) będzie przez kolejne 4 lata rządził Warszawą. Tak więc wybór nowego symbolu jest całkiem trafiony.

> Posiada wężowate ciało o długości dochodzącej do 40 cm, z charakterystycznie osadzonymi
        > zębami (2 zęby rogowe górne i 7 dolnych) tak, że jego otwór gębowy przypomina lejek.

Najbardziej byłbym usatysfakcjonowany gdyby ten "sympatyczny zwierzak" jak go określają pismaki podczas przyszłych uroczystości "Dni Minogi" przyssał się swoim uzębionym otworem gębowym do tyłka jakiegoś warszawskiego oficjela.
        • Gość: bajka Re: Mi noga? IP: 195.117.232.* 22.02.11, 15:02
          Widzę że też jesteś za SYRENĄ .... BRAWO ..bo ja też ...bo jak SYRENA to znaczy WARSZAWA.
    • tomjani Nowy symbol warszawy? 22.02.11, 13:51
      To przecież jasne że na nowy symbol Warszawy najlepiej nadaje się HGW. Nie musi występowąc nago: jej szeroki odziany w kiecę zadek i tak będzie wystarczająco przyciągał uwagę. Tylko że gdy już wszycy, także napływowe lemnigi które ją wybrały będą już jej mieli dosyć - problem będzie większy niż z obecną Syrenką. Nie wystarczy jej odkuć. Trzeba ją będzie odspawać. Od stołka.
    • Gość: bajka Minoga nowym symbolem Warszawy? IP: 195.117.232.* 22.02.11, 14:54
      Niewiem co wam się nie podoba w syrence warszawskiej .bo dlamnie zawsze będzie kojażona z WARSZAWĄ a nie minoga czy noga SYRENA TO SYRENA...I TO JEST TO..
    • Gość: drojb Świetna podpucha! Można nieźle się uśmiać IP: 178.73.48.* 22.02.11, 20:23
      (oczywiście, o ile ma się tyle inteligencji, by mieć poczucie humoru i rozumieć przeczytany tekst).

Mnie najbardziej spodobał się pomysł zasłaniania syrenich piersi t-shirtem. Można by pokombinować: a może biustonosz? Biustonosz z arabskich sex-shopów (taki, co spada na klaśnięcie)?

Minoga może być symbolem, bo jest już symboliczna - zeżarliśmy całą populację biednego stworzonka... Podczas Dni Minogi w Cafe pod Minogą zjemy forsza ala minoga lub wątróbkę siekaną ala minoga... A szkoda.
      • Gość: drojb PS: a może zamiast orła - bocian? IP: 178.73.48.* 22.02.11, 20:27
        Orzeł to dość pospolite godło, każde niemal państwo ma to ponure ptaszysko w godle - niektóre nawet z dwiema głowami.
        A boćka - nikt nie ma. I sympatyczniej wygląda, i może dzietność Polaków by się poprawiła...
        • brudno Re: PS: a może zamiast orła - bocian? 25.02.11, 08:46
          Eee tam - kaczka w koronie !
          I bez głupich żartów - na zimno też zjadliwa...
    • Gość: zapsan Minoga nowym symbolem Warszawy? IP: *.lightspeed.evtnil.sbcglobal.net 23.02.11, 06:35
      Jest to okropny, chory pomysl. Ten minog rzeczny jest zaliczany do prymitywnych zwierzat i jest pasozytem. Jak to sie kojarzy z Warszawa ? Z Jej historia, z dola, dzialaniem i osiagnieciami Jej mieszkancow... Jesli jakims turystom nie odpowiada nasza Syrena to niech mkna szerokim lukiem wprost do Amsterdamu. Tam znajda w oknach wystawowych zywe prostytutki ktorym nikt nie zaklada t-shirts a ktore skutecznie przyciagaja turystow rowniez z bliskiego wschodu. Niech sobie pojada do Paryza, znanej swiatowej "glownej kwaterze" roznego rodzaju "uciech". Badz do Rzymu gdzie Pan Premier B. wslawil sie swoja, wrecz jawna, aktywnoscia seksualna.
      A tu im syrenka przeszkadza... Nawet w Kopenhadze jest ona OK, ale Warszawa to "minoga" pod palma na rogu Alej i Nowika, z dlugimi pasmami wystaw sklepowych zaklejonych plakatami bankowymi i domami pozaslanianymi szczelnie jakimis tam szmatami. Ha... Moze jednak "minoga" do tego pasuje. Zwlaszcza jak sie wezmie pod uwage obfite "dotacje" Unijne.
      Czesc Warszawiacy !
    • Gość: agata jaja (minoga) o brzasku IP: *.89.99.50.static.crowley.pl 23.02.11, 06:38
      hihihihi
      Czy Gazeta może wypuszczać tego typu kawałki poza 4 kwietnia?
      Dzięki Panie Romanie, super artykuł:D
    • Gość: Bulik Syrena nowym symbolem Warszawy? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.02.11, 10:24
      Syrena jest super! i to wlasnie jej nagosc i piekno kobiety! nie rozumiem tego podejscia i protestuje przeciwko minodze i tej modzie! pozdrawiam
    • Gość: a Fujjjjj...!!!! ale ohydztwo z tej minogi! ble...! IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.03.11, 12:44
      Nie chcę mieszkac w miescie o takim symboku! Wolę gołą babę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka