Dodaj do ulubionych

Studia filologiczne

16.05.15, 20:48
Witam, zastanawiam się nad pójściem na studia filologiczne, tylko nie wiem na które się zdecydowac. Myślę nad filologią szwedzką lub iberystyką na swps w Warszawie, albo filologią hiszpańską na Vistuli, na UW pewnie się nie dostane, ale jeśli tak to w gre wchodzi tylko filologia iberyjska. Studiuje ktoś może na jednej z tych uczelni i mógłby wyrazic swoją opinie na jej temat ? No i którą filologię wybrac ? Boję się że po szwedzkiej moge nawet w szkole pracy nie znaleźc, a jednak hiszpański jest bardziej popularny i praca raczej się znajdzie. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick A jaki język znasz? 17.05.15, 16:26
      Chyba że obecnie idąc na filologię nie trzeba znać żadnego?
      • jagnna23 Re: A jaki język znasz? 17.05.15, 17:46
        Ucze się francuskiego, ale czytałam że nauka zaczyna się od podstaw więc nie musze znac.
        • taki-sobie-nick Re: A jaki język znasz? 17.05.15, 18:53
          jagnna23 napisał(a):

> Ucze się francuskiego, ale czytałam że nauka zaczyna się od podstaw

Na UW???

Cóż, wierz albo nie, ale swego czasu bez zaliczenia ROZSZERZONEGO języka w liceum nie było co podchodzić.

No ale to wy podobno jesteście lepiej wykształceni. :-PPP I jaki współczynnik scholaryzacji, hoho.

Im więcej studentów, tym lepiej - ilość zdaniem zatem władz przechodzi w jakość... ekhm, czy przypadkiem nie tow. Lenin tak twierdził?
          • jagnna23 Re: A jaki język znasz? 29.05.15, 18:02
            Na UW trzeba zdawac rozszerzoną mature, chodziło mi o SWPS i Vistule, tam jest od podstaw i liczy się matura z polskiego i angielskiego
    • 12margaret12 Re: Studia filologiczne 21.05.15, 12:14
      tez słyszłam ze na niektóre filologie nie trzeba mieć zdanej matury z danego języka, ale pojscie na filologie jak się nie ma zadnego jezyka na rozszerzeniu, to troche przesada, bo co po 3 latach taka osoba umie, mi się zdaje, ze do biegłości to nie prowadzi. A co do wyboru, to nie myślałaś o chinskim? Podobno ma być bardzo przyszłościowy, ale b.ciezko się dostac
      • taki-sobie-nick Re: Studia filologiczne 21.05.15, 17:42
        mi się zdaje

Ci się zdaje? Niech ci się nie zdaje, biegle to się nie mówi nawet po tym rozszerzonym w liceum (6 godzin w tygodniu).
      • jagnna23 Re: Studia filologiczne 29.05.15, 17:55
        Chiński raczej nie jest dla mnie... nie dośc że ciężki to kompletnie nie interesuje się azjatyckimi klimatami, a to chodzi o to żebym nie nudziła się na studiach i później w pracy, a Skandynawia i Hiszpania bardzo mnie interesują. Chcę iśc na studia od podstaw więc nie musze miec zdanej matury z danego języka, a poza tym przeglądałam inne kierunki i tylko filologie mi odpowiadają, nie chce iśc na zarządzanie czy prawo skoro teraz wszyscy na to chodzą a za kilka lat nie będzie dla nich pracy. A do biegłości po 3 latach da się dojśc jeżeli uczy się systematycznie i z zaciekawieniem i słyszałam że zajęc z samego języka jest 10 godzin w tygodniu więc da się naprawde dużo nauczyc. Na SWPS są 4 lata więc jeszcze lepiej. Poza tym od 5 lat uczę sie francuskiego w szkole i jeszcze rok przedemną a hiszpański jest trochę podobny, więc będzie mi łatwiej.
        • taki-sobie-nick Re: Studia filologiczne 30.05.15, 19:58
          A do biegłości po 3 latach da się dojśc jeżeli uczy się
          > systematycznie i z zaciekawieniem

... i zakładając, że uczelnia stawia jakieś wymagania.

i słyszałam że zajęc z samego języka jest 10
          > godzin w tygodniu więc da się naprawde dużo nauczyc. Na SWPS są 4 lata więc jes
          > zcze lepiej.

"Paaaanie profesooorze, trzy książki to za duuużo do egzaminu, możeeemy przeczyyyytać dwie?"

"Panie profesorze, a które rozdziały przeczytać?"

"Panie prooofesooorze, egzaaaamin i zaliczenie w tym samym tygodniu to zaa truuudneee, mógłbyy Pan przełooożyć egzamin?"

Tyle SWPS. Ileś lat temu. Być może od tej pory poziom "studiów" jeszcze się obniżył.

• taki-sobie-nick Re: Studia filologiczne 30.05.15, 20:04
      na UW pewnie się nie dostane

Aż się zainteresowałam, jakie są wymogi. Bo co?

iberystyka-uw.home.pl/content/view/130/127/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka