Dodaj do ulubionych

Licealiści nie chcą zdawać rozszerzonej matury

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:17
Szanowane uczelnie wyższe powinny wreszcie przywrócić egzaminy na studia,
gdyż poziom matury jest na poziomie tak niskim że tylko prywatne uczelnie
kształcące niedouczonych licencjatów (co to za tytuł, licenciat = 1/16
mgr!!!) mogą czerpać i tworzyć swoje szeregi z takich pseudo-absolwentów
liceów i techników. W innym wypadku studenci dziennych studiów na UW, PW,
SGH, SGGW nie będą mieli poczucia swojej ELITARNOŚCI a takie poczucie powinni
mieć! A reszta nie sobie "studiuj" zaocznie niewidocznie u prywaciarzy.
Pozdrowienia dla Elity!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kinggg Przywrócić egzaminy na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:22
      Szanowane uczelnie wyższe powinny wreszcie przywrócić egzaminy na studia,
      gdyż poziom matury jest na poziomie tak niskim że tylko prywatne uczelnie
      kształcące niedouczonych licencjatów (co to za tytuł, licenciat = 1/16
      mgr!!!) mogą czerpać i tworzyć swoje szeregi z takich pseudo-absolwentów
      liceów i techników. W innym wypadku studenci dziennych studiów na UW, PW,
      SGH, SGGW nie będą mieli poczucia swojej ELITARNOŚCI a takie poczucie powinni
      mieć! A reszta nie sobie "studiuj" zaocznie niewidocznie u prywaciarzy.
      Pozdrowienia dla Elity!!!!
      • Gość: mama maturzysty Rozszerzona matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 10:37
        Mam syna w klasie maturalnej, ma koleżanki i kolegów w różnych liceach.
        Usłyszałam od niejednego ucznia, że sami nauczyciele mówią, aby nie zdawać
        rozszerzonej matury, bo zbyt trudna. I nawet najlepsi uczniowie rezygnują
        z niej. Mój syn był na dniu otwartym w UW i też tam to usłyszał. Nie jestem
        w stanie tego sprawdzić, ale on twierdzi, że w jego szkole zachęcają do matury
        na poziomie podstawowym. Czy chodzi im o to, żeby wyniki były jak najlepsze?
        PS. Też jestem zdania, że "licencjat" to potworek edukacyjny.
        • verdana Re: Rozszerzona matura 19.11.06, 12:35
          Chodzi o to, ze Czcigodny Pan Minister tak ustawił przeliczanie punktow z
          matury rozszerzonej na podstawową, ze traci się ok. 30%. Wobec tego, jezeli
          dany wydział żąda matury podstawowej, to ci z rozszerzona nie mają wlasciwie
          zadnych szans.
          • Gość: Maja Re: Rozszerzona matura IP: *.chello.pl 23.11.06, 19:31
            verdana napisała:
            > Chodzi o to, ze Czcigodny Pan Minister tak ustawił przeliczanie punktow z
            > matury rozszerzonej na podstawową, ze traci się ok. 30%. Wobec tego, jezeli
            > dany wydział żąda matury podstawowej, to ci z rozszerzona nie mają wlasciwie
            > zadnych szans.

Dokładnie tak. Jeśli mój najlepszy uczeń miał 94% z poziomu podstawowego, to po
            co mu rozszerzony? 100% z podstawowego i 100% z rozszerzonego ma dokładnie tę
            samą wartość, to nie ma to sensu. Na 100% z podstawowego kilkoro moich uczniów
            ma szanse. Na rozszerzony - nikt.
            • Gość: kiki Re: Rozszerzona matura IP: *.crowley.pl 27.11.06, 20:09
              Nie wszystko, o czym tutaj piszecie, jest prawdą. Tylko na niektórych wydziałach
              jest wybór "podstawa albo rozszerzenie". Np. na SGH trzeba mpisać poszerzenie. I
              kropka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka