noin20 Re: Ruchy 26.02.10, 15:22 Byłam we wtorek u ginekologa. Mówił że mam obserwować aktywność dziecka, czy się rusza czy nie. Zapytałam go czy jest jakaś określona ilość ruchów - powiedział że nie ma. Dziecko nie powinno z dnia na dzień wykonać o połowę mniej ruchów. Czkawke też mi kazał zaliczyć do ruchów. Jak liczyć..? Nie wydaje mi się że każde kopnięcie jako jeden ruch - po 10 bym się już pogubiła. Może seriami? Jedna seria kopnięć, druga... Ja się skupiam raczej na porze kiedy dziecko jest aktywne i jak dlugo to trwa, zaliczam również to co robie - bo przy spacerze o 15.00 na przykład nie jest mi łatwo wyczuć ruch dziecka a czuję je dość mocno o 15 kiedy siedzę, tak jak dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
pln102 Re: Ruchy 26.02.10, 16:57 Z zajęć szkoły rodzenia: w ciągu dnia tzn. od ok. 9 rano do 9 wieczorem liczba ruchów powinna wynosić ok. 50. Natomiast jeżeli od 9 rano do południa naliczy się np. około 30 ruchów to jasne jest że dalej nie ma co liczyć tego dnia - bo ich liczba jest prawidłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadda Re: Ruchy 26.02.10, 17:32 A mi jak leżałam w szpitalu kazali liczyć tak: Trzy razy dziennie o tych samych godzinach np. od 8 do 9 od 14 do 15 od 20 do 21 i zawsze ma być w ciągu godziny minimum 2o ruchów. Mój dzidziuś osiągał ten wynik już po 20 minutach więc nie musiałam liczyć dalej. Jak dzidzia śpi to wypij coś słodkiego,albo poruszaj brzuchem,albo licz w jej godzinach aktywności. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Ruchy 27.02.10, 18:52 Niedawno był taki sam wątek, dość obszerny. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Ruchy 28.02.10, 06:16 Nam mowili, ze 2 razy dziennie w porach aktywnosci policzyc, czy jest 10 ruchow w ciagu godziny. Dzieci maja rozne pory aktywnosci, dlatego nie ma sensu odgornie ustalac godziny, dziecko przeciez bardzo duzo spi. Poza tym ma prawo miec spokojniejsze dni, kiedy jest leniwe i mniej sie rusza. Ale te 2 x dziennie po 10 ruchow musi byc. Z reszta prawda jest taka, ze wielu lekarzy nie kaze tak rygorystycznie liczyc, tylko zwracac uwage, czy nie ma jakiejs znaczacej roznicy z dnia na dzien. Odpowiedz Link Zgłoś