Dodaj do ulubionych

Chodzi o wiesiołek i liście malin

15.08.10, 21:02
Witam. Termin mam wg OM na 25 września, chodź mój ginekolog
twierdzi, że łożysko mam dojrzałe (II stopnia)i że mogę wcześniej
urodzić. Pierwszy poród trwał 7 godz, o mały włos nie zakończył się
cc, była oxytocyna, no i wiadomo bolało. Teraz mając już świadomość
co i jak to boję się jeszcze bardziej, ale nie ma już wyjścia;-)
Słyszałam że wiesiołek i liście malin pomagają, że poród może być
lżejszy i szybszy. Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie mogłabym to
kupić i jak stosować??
Obserwuj wątek
    • madzia832 Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 15.08.10, 21:14
      Wiesiołek (lub Oeparol) możesz kupic w każdej aptece, natomiast
      herbatkę z liści malin (jeśli jestes z Warszawy) to możesz kupic w
      sklepie zielarskim na ul. Płockiej 17 lok. 6. Ale myslę, że w każdym
      sklepie zielarskim możesz dostac takie specyfiki.
      • sulikatka Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 15.08.10, 21:33
        Ja kupiłam liście malin w sklepie z herbatkami a wiesiołka kupiłam w sklepiku
        naturalnym- nie w tabletkach, tylko po prostu olej z wiesiołka. Też słyszałam,
        że pomaga picie przed porodem. Poza tym bardzo podobno pomaga masaż krocza-
        tylko doczytaj na czym dokładnie polega.
        Ja jestem w podobnej syt., mam termin na 15 września.
        Pozdrawiam!
    • wanioliowa Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 15.08.10, 21:48
      Na pewno te bajery warto pić/łykać, ale dojrzałe łożysko nie musi zwiastować
      wcześniejszego porodu. Znam osobę która z łożyskiem I stopnia rodziła o wiele za
      wcześnie, a ja sama mam III stopnia i to od 35tc i doczekać się porodu nie mogę,
      a jestem 4 dni po terminie. Takze dojrzałość łożyska o niczym nie świadczy.
    • stoks486 Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 15.08.10, 22:46
      Ja zaczełam już pić liście malin i wiesiołka 3 tygodnie przed terminem. Tak mi położna kazała. Termin mam na 01.09, więc się okaże, ile będę rodzić. To moja pierwsza ciąża. Podobno liście malin powodują mocniejsze skurcze, a to wiadomo zwiastuje szybszy poród. Z kolei wiesiołek zmiękcza szyjkę.
      • asia_k_poz Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 15.08.10, 22:53
        Mi lekarz polecić picie naparu z liści malin, bo panicznie bałam się nacięcia.
        Olej z wiesiołka też brałam. Mi osobiście pomogło. Nie była to moja pierwsza
        ciąża, ale pierwszy skurcz miałam o 9.30, a urodziłam o 11.45 bez nacięcia. Przy
        każdej kąpieli robiłam też masaż krocza.
        • dierra Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 16.08.10, 08:18
          trzy tyg przed porodem piłam napar z liści malin, robiłam tez masaż krocza.
          Poród trwał 4 godziny. Wspominam jako bardzo lekki, nie wiem czy to zasługa tych
          działań czy genów ale warto - skoro to nic nie szkodzi
    • karla.81 Re: Chodzi o wiesiołek i liście malin 16.08.10, 10:09
      Jest to Twój drugi poród więc nie powinnaś się aż tak bać:) Rozumie, ja też się bałam bo wiedziałam co mnie czeka (pierwszy poród 5 godzin w bólach) ale bardzo mile byłam zaskoczona gdy swojego drugiego synka urodziłam w 30 minut od pojawienia się jakichkolwiek bóli:) Drugi i następny poród jest krótszy i to często dość znacznie,tak jak to było u mnie.Nie piłam żadnych specyfików bo zaufałam swojej pani doktor, która badając mnie pod koniec 37 tygodnia stwierdziła że poród będzie błyskawiczny:) Oczywiście jak chcesz to pij ziółka bo na pewno nie zaszkodzą ale przede wszystkim bądź dobrej myśli, że poród będzie łatwiejszy niż za pierwszym razem.Ja jestem teraz w 29 tygodniu trzeciej ciąży i jestem bardzo pozytywnie nastawiona na poród:) Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka