Dodaj do ulubionych

data porodu

21.02.11, 10:57
ostatnia miesiaczke mialam 25 listopada wiec wyliczono mi date porodu na 2 wrzesnia, natomiast z usg wyszlo mi ze termin porodu mam na 25 sierpnia. dodam ze dokladnie znam date kiedy zaszlam w ciaze (5 grudzien)poprzednie zblizenie bylo 2 miesiace wczesniej
jak to wiec mozliwe? czy usg moze sie mylic? a moze dzieciaczek jest duzy -7cm?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: data porodu 21.02.11, 11:20
      Kiedy było to USG? W ktorym tygodniu?
      • emitka1.1.9 Re: data porodu 21.02.11, 11:24
        w poprzednia srode, i z usg wyszlo ze w czwartek zaczynam 13 tydzien
        • kaeira Re: data porodu 21.02.11, 12:24
          No, jeżeli zbliżenie było tego 5 grudnia, to nie ma siły, zapłodnienie musiało być 5-10 grudnia. Osobiście "wybrałabym" sobie datę zaplodnienia środkową, czyli 7 grudnia, a co za tym idzie termin 30 sierpnia (a dzisiaj 12t6d ciąży) - i tego się trzymała.
          USG bym się nie przejmowała - tydzien to żadna różnica.
          Najbardziej wiarygodne jest teoretycznie USG w 8-12t - ale i to jest dokładność do ok. 5-7 dni) . 13t tez powinno byc OK, potem indywidualne różnice rozwoju płodu powodują, że USG jest niemiarodajne, w III trymestrze nawet do kilku tygodni.
    • naana26 Re: data porodu 21.02.11, 15:39
      raczej sugeruj się datą z ostatniej miesiączki czyli 2 września.
      USG jeszcze ci różne daty będzie podawać. to że dzieciaczek jest duży teraz nie oznacza, że będzie miał 5 kilo przy porodzie, to się jeszcze baaardzo pozmienia, a poza tym USG ma 20% granicy błędu.

a na dobrą sprawę możesz urodzić w połowie sierpnia jak i w połowie września - także to jest jedyny pewnik w tej sytuacji ;)
      • sabrina_30 Re: data porodu 21.02.11, 22:02
        tez sugerowalbym sie datą miesięczki :))) a i tak dzidzia bedzie mieć swoje plany co do przyjscia na swiat :))) Ja przy 1 dziecku termin miałam na 12 kwietnia USG na 16, a moje dziecko zapragneło ujrzeć 1 dzien wiosny czyli 20 marca;))) Przy 2 dziecku i termin z miesiączki na 20 marca USG na 21 marca a dzidzia wybrał sobie też nie 40 tydzień a 38 ciąży :))
    • kotkowa Re: data porodu 23.02.11, 14:59
      U mnie od poczatku usg pokazywalo, ze dziecko jest starsze o tydzien. Date porodu oczywiscie mialam ustalona na podst. om, tego sie trzymalam przez cala ciaze, a urodzilam 5 dni przed terminem, czyli mozliwe, ze faktycznie ciaza byla pare dni mlodsza. Ale tak naprawde takie rozbieznosci nie maja znaczenia.
      • pudelek09 Re: data porodu 23.02.11, 16:54
        dokladnie jak Ty tylko 14lat temu-mies25listopad,termin na 25sierpien.Tez wiedzialam kiedy zaszlam w ciaze-tak samo jak Ty!Ja obliczylam na 1wrzesien,mloda z 4wrzesnia,przenoszona 9dni wg usg
    • ele-eza Re: data porodu 05.03.11, 14:49
      USG może się mylić, ponieważ wszystko zależy od tego jak udało się zmierzyć dziecko lub od wprawnej ręki lekarza. Termin wyznaczony z OM jest wiarygodnym terminem, moja lekarka kazała mi się tego trzymać. Termin z USG będzie Ci się jeszcze zmieniał zapewne.
      • flonderka Re: data porodu 06.03.11, 11:57
        termin z OM nie jest ZAWSZE wiarygodnym terminem! np. u mnie: OM 27.06, czyli zapłodnienie gdzieś w okolicach 11.07... a że mąż był 350 km ode mnie oraz prowadziłam obserwacje swojego cyklu to jestem pewna, że do zapłodnienia doszło ok. 25.07 i z tym pokrywały się wskazania USG - termin na 25.04, wg OM 04.04. Ostatecznie urodziłam 23.04 (miało być wywoływanie, bo się lekarz upierał, że już jest dawno po terminie, ale w nocy przed planowaną oxy akcja ruszyła sama) :)
        dlatego myślę, że czasem lekarze za bardzo się upierają przy terminie z OM i zapominają, że kobiety są coraz częściej świadome swojego ciała i mogą w miarę dokładnie powiedzieć, kiedy do zapłodnienia doszło. ale tego chyba nie przeskoczymy...
    • katarzynaoles Re: data porodu 09.03.11, 11:40
      Jeśli zan Pani datę zapłodnienia to własnie wg niej najlepiej jest ocenić, kiedy nastąpi poród. Przy reguralnych miesiączkach co 28 dni jest to 266 dni. Datę mozna modyfikować w zależności od średniej długości okresu. I proszę pamiętać, że poród o czasie może mieć miejsce 3 tyg. przed datą TP i 2 tyg później - czyli od ukończenia 37tc do końca 42tc. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka