Dodaj do ulubionych

cewnik przy cc???

14.04.11, 13:21
witam
za tydzień mam planowe cc ze wzgledu na stan zdrowia , pierwsze cc mialam w 2007 r .
jedyne czego bardzo sie boje, to zakładanie cewnika poniewaz było to dla mnie nie przyjemne i upokazające, ogolnie uważam ze zlekcewazono mnie w szpitalu i nie mialam prawidłowej opieki. czytałam w internecie ze cewnik zakłada sie w znieczuleniu i do tego przed sama cesarką. ja cewnik mialam założony 6 godzin przed cesarką i bez znieczulenia.
prosze mi powiedzieć czy mam prawo nie zgodzić sie na takie założenie cewnika.?
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: cewnik przy cc??? 14.04.11, 15:20
      cewnik zawsze zakłada się dając na końcówkę lignokainę(albo podobny preparat),który ma na celu złagodzenie nieprzyjemnego uczucia i miejscowe znieczulenie.Ale nigdy nie jest tak,że nie czuje się nic i raczej jest to po prostu nieprzyjemne.Taki urok cewnikowania.
      • kiki74 Re: cewnik przy cc??? 14.04.11, 16:26
        Mi lekarz powiedział,że co do zasady zakłada się go po znieczuleniu. Chyba,że cesarka jest nagła i nie ma czasu.
    • katarzynaoles Re: cewnik przy cc??? 14.04.11, 21:21
      Zwykle w znieczuleniu (może być miejscowe), bo zabieg nieprzyjemny. Raczej nie da się uniknąć cewnika, bo podczas cc pęcherz musi być opróżniony - a i potem to ważne. Pozdrawiam :)
    • naana26 Re: cewnik przy cc??? 14.04.11, 22:49
      ja miałam na żywca, ale gorzej niż założenie wspominam zdejmowanie.

"nieprzyjemne" to bardzo eufemistyczne określenie tego zabiegu ;)

mnie zakładali jakieś 5 minut przed znieczuleniem zzo. też nie kumam czemu nie mogli tego zrobić jak mi juz dali znieczulenie, przecież chyba za ten czas nie zaczęłabym bezwiednie oddawać moczu na stole.
    • ieb Re: cewnik przy cc??? 15.04.11, 10:44
      A ja się przyznam, że nawet nie wiem czy miałam jakieś znieczulenie do zakładania cewnika przed cc. To znaczy na pewno nie dostałam żadnego znieczulenia przed zakładaniem, bo to bym wiedziała, ale może końcówka cewnika była posmarowana lidokainą? Pamiętam tylko, że położna kazała mi wstrzymać oddech i mocno zabolało w jednym miejscu już jakby w środku cewki. Potem nie miałam więcej żadnych związanych z cewnikiem nieprzyjemności - wyjmowanie ledwie poczułam i zupełnie normalnie mogłam oddawać mocz (a bałam się właśnie, że potem będę mieć jakieś dolegliwości w wyniku cewnikowania, bo widziałam kiedyś kobietę, która po wyjęciu cewnika nie mogła sama oddać moczu, bo wszystko jej tam opuchło).
    • a_lex Re: cewnik przy cc??? 15.04.11, 11:14
      ja miałam cc z tych "nagłych" ;) po 7 godzinach porodu sn...
      cewnik założyli mi tak szybko i sprawnie, że NIC nie czułam. a może bardziej bolały mnie skurcze i cewnik to był pikuś ;) a może położna zrobiła to z zaskoczenia, nie wiedziałam, co mnie czeka itd. więc jakoś w ogóle nie zarejestrowałam tego faktu.

zdecydowanie mniej przyjemne było wyciągnie...
      • flonderka Re: cewnik przy cc??? 15.04.11, 23:09
        ja też miałam zakładany cewnik po dobrych kilku godzinach porodu i albo z wycieńczenia, albo z siły odczuwanych skurczów po prostu zakładania cewnika nie pamiętam. :) nie mam pojęcia, czy bolało, ale chyba nie, bo traumę mam po bólach krzyżowych a nie po zakładaniu cewnika.
        wyjmowanie też nie było jakoś szczególnie uciążliwe. chyba nie ma się czego bać!
        • lena216 Re: cewnik przy cc??? 16.04.11, 20:07
          ja bardzo przezyłam to wszystko może dlatego ze 6 godzin siedzialam z cewnikiem zupełnie bez sensu do tego córka rodziła sie za wczesnie wiec byłam przerazona, ja przede wszytkim chciałam wiedzieć czy moge sie nie zgodzić na tak wczesne zalożenie cewnika, gdyby doszło do takiej sytuacji ze bede musiala czekać kilka godzin na cesarke.
          pozdrawiam
          nasza mala ksiezniczka - 22.07.07
          nasz mały aniołeczek[*]-3.01.10
          • a_lex Re: cewnik przy cc??? 16.04.11, 20:28
            no w sumie to racja, nie wiem, po co tak wcześnie ten cewnik...
            moja córka też rodziła się za wcześnie, miesiąc przed terminem... no ale jak już pisałam, u mnie była zaawansowana akcja (która utknęła), a cewnik na 5 minut przed cc dopiero...
    • kiki1981 Re: cewnik przy cc??? 25.04.11, 00:45
      Ja raczej nie wyobrażam sobie pierwszych 2 dób bez cewnika po c.c. Miałam nieplanowane c.c więc cewnik założono szybko ale bezboleśnie. Po cięciu byłam bardzo obolała i nie wyobrażam sobie, że mogłabym wstać do Wc, które było daleko. Nie przyjemne było wyciąganie cewnika bo położna nie uprzedzając mnie po prostu mi go wyrwała i to był ból.
    • asiulka_pl Re: cewnik przy cc??? 02.05.11, 16:40
      witam
      u mnie przy planowanym cc (polozenie posladkowe) cewnik mialam zakladany przed wejsciem na sale operacyjna, mysle ze faktycznie byl z lidokaina poniewaz nie wspominam tego jako jakis specjalny ból;) fakt bylo nie przyjemnie ale nie bolalo... ogolnie chwile polezalam z tym cewnikiem a potem (co juz bylo o wiele gorsze) musialam z tym isc na sale operacyjna trzymajac ten worek i koszule w rekach... dobrze ze chociaz pani pielegniarka "wspanialomyslnie" trzymala mnie za lokiec...
      jezeli zas chodzi o wyciaganie cewnika to tez nie bylo zle;) ale my kobiety wszystko zniesiemy aby miec te malenstwa obok siebie:)
    • kotkowa Re: cewnik przy cc??? 11.05.11, 15:32
      Dziwne, ja miałam właśnie tuż przed cc, w znieczuleniu i właściwie całkiem zapomniałam o jego istnieniu. Dopiero jak położna wymieniała woreczek, to sobie uświadomiłam, że mam cewnik. Ja bym się nie zgodziła na założenie go bez znieczulenia, nie wiem po co w ogóle tak robić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka