Dodaj do ulubionych

nowe standardy a cesarka

25.08.11, 10:12
W pon ide juz do szpitala na ciecie. Chcialam wziac ze soba nowe standardy okoloporodowe, ale nie wiem, czy dobrze czytam - malo tam na temat praw rodzacej przy cc. Na co sie powolac, jesli zalezy mi na kontakcie skora do skory (a tu wiem, ze moze byc klopot i na pewno bedzie to niemozliwe przez dwie godziny!), niedokarmianiu (juz kiedys pisalam o osmiu butelkach, ktore mam przyniesc do szpitala) i dostepie meza do mnie po cieciu (na sale pooperacyjna jest teoretycznie wstep wzbroniony).
Obserwuj wątek
    • sugarka Re: nowe standardy a cesarka 25.08.11, 12:52
      Barasia, nie pomoge co do praw w PL, ale tu gdzie mieszkam kolezanka po cesarce miala kontakt skora-skora i mogla karmic malucha piersia bez problemu. No i jej maz tez byl obecny. Nie wiem jakie sa realia w PL, ale pisze o tym, ze ciecie nie wyklucza tych elementow :)
    • naana26 Re: nowe standardy a cesarka 25.08.11, 13:07
      ja leżałam na sali pooperacyjnej wśród 4 osób z rodziny którzy przygnali do szpitala od razu jak mnie brali na blok, moja współlokatorka miała chyba z 3 gości w tym młodszego synka.

dziecko dostałam przy porodzie do ucałowania, potem zaraz jak mnie dowieźli na sale pooperacyjną dał mi je mąż.
      akurat nie miałam głowy do karmienia ale mogłabym karmić piersią od razu gdyby ktoś mi dziecko dostawił i podtrzymał. było w kubełku obok.
      nikt nie karmił go bez mojej wiedzy i zgody. od drugiego dnia przystawiałam do piersi i sama dokarmiłam troche butelkąbo taki był mój wybór - ale nikt mnei nie namawiał ani nie robił tego za mnie.
    • imbirka Re: nowe standardy a cesarka 25.08.11, 15:46
      Nowe standardy rzeczywiście dotyczą tylko porodu fizjologicznego. Ale nadal obowiązują zalecenia WHO/UNICEF (zwłaszcza jeśli rodzić będziesz w szpitalu z tytułem Szpitala Przyjaznego Dziecku) odnośnie kontaktu pocesarkowego, ustawa o prawach pacjenta (prawo do decydowania o wszystkim co dotyczy dziecka, nie wolno dokarmić dziecka bez Twojej zgody, prawo do obecności osoby bliskiej). Poczytaj więcej na www.rodzicpoludzku.pl i www.pierwszykontakt.org.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka