Dodaj do ulubionych

Pytanie o ciążę

01.06.12, 14:47
Nie wiem, czy moje pytanie jest skierowane na właściwe forum, ale chodzi mi o radę położnej, więc może i dobrze. Moim problemem jest samo zajście w ciążę. Byłam już trzy razy w ciąży. Pierwsza ciąża zakończona porodem bardzo mono przedwczesnym. Druga - poród w 36 tc.Trzecia - poronienie chybione w 7 tc. Aktualnie od września-października staramy się znowu o dziecko. Niestety - cisza. Dodam, że mam 29 lat, mąż-32. Czy to już czas abym wybrała się do lekarza, czy jeszcze poczekać? Bardzo proszę Panią Położną o odpowiedź. A może i Wy Dziewczyny miałyście podobne przypadki...
Obserwuj wątek
    • amy.27 Re: Pytanie o ciążę 01.06.12, 15:13
      Pani Położna to się raczej przy rozwiązaniu przydaje a nie przy zajściu :) aczkolwiek powiem ci ze pierwszą ciążę "zaliczyliśmy" po 3 latach, drugą po dwóch. Znajomi zaszli po 8 latach starań, ale to cie nie pocieszy :) tyle że ciąża zdarzyła się akurat miesiąc po adopcji dziecka - pewnie dlatego że wtedy odpuścili :) Najważniejsze to się kochać a nie starać. Im mniej starań, napięcia, celowania w termin i stresu z tym związanego - tym szybciej pójdzie. Jeśli starania są stresogenne ma to wpływ na płodność. Może to jest odpowiedź na pytanie dlaczego starające sie zdrowe pary walczą o dziecko latami - a 16-latki zaliczają wpadki po pijaku na imprezie przy pierwszym razie :) wyluzowany organizm szybciej "zaciąży" uwierz mi :)
      • kisi_165 Re: Pytanie o ciążę 01.06.12, 15:40
        Ja to bym jeszcze na Twoim miejscu poszukała bardzo dobrego ginekologa i poszukała przyczyny dlaczego rodzisz mimo wszystko przedwcześnie + jedno poronienie na koncie.
        Badałaś hormony? TSH,tf3,ft4, toksoplazmoza IgG,IgM? Prolaktyna i co najważniejsze progesteron?
        A i jeszcze jedno.. Może masz nie wydolność ciśnieniowo-szyjkową?
        Może warto pomyśleć o szwie bądź pessarze?
        • mama.rozy Re: Pytanie o ciążę 01.06.12, 17:56
          to można połączyc-spokój z poszukiwaniem odpowiedzi:)
          zrób możliwe badania,właśnie ze spokojem.i może wtedy już coś będziesz wiedziała
          • mama.rozy i o położnej:) 01.06.12, 17:59
            każda położna ma wpisane w swój zawód opiekowanie się i edukację kobiet w ogóle-w sumie od narodzin do śmierci,niektóre specjalizują się na jej okresie rozrodczym.położna to nie tylko porodówka...i chyba mało kobiet zdaje sobie z tego sprawę...
    • katarzynaoles Re: Pytanie o ciążę 02.06.12, 12:24
      Widzę dwie mozliwości - najlepiej do zastosowania jednocześnie. Po pierwsze wizyta u dobrego specjalisty od naturalnej regulacji poczęć. Ktoś taki pomaga skutecznie obserwowawć cykl - to znaczy tak, że z tych obserwacji udaje się wysnuć jakieś konkretne wnioski. Jest to zwykle conajmniej kilkumiesięczny proces, ale uzyskane w ten sposób informacje są bezcenne. Do tego wizyta u dobrego ginekologa, który zleci odpowiednie badania. Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka