Dodaj do ulubionych

Mala glowka na usg plodu

23.01.13, 19:42
witam, dzisiaj bylam na usg i jestem po prostu zrozpaczona. Jestem w 36 tygodniu tzn dzis sie zaczal. Na usg wyszlo ze glowka jest poza granicami normy tzn jest za mala, HC wyszlo 28,58 i wydaje mi sie ze jest to o wiele za malo, boje sie ze moja coreczka urodzi sie z jakimis wadamii wazy tez niewiele bo tylko 2200, prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • ewelajnawrocek Re: Mala glowka na usg plodu 23.01.13, 20:47
      A jhak wyglądały poprzednie pomiary, w normie? Jesli tak, to nie mogła sie zmniejszyc. Waga wychodzi mała, bo głowa mała, ale to tylko usg i moze sie mylic.
      • smonia13 Re: Mala glowka na usg plodu 23.01.13, 21:19
        wczesniejsze pomiary tzn miesiac temu byly prawidlowe co do tyg. ona troche urosla ale za malo co do tyg, najbardziej mnie martwi ze glowka jest mala i juz sie naczytalam ze to moze byc wada zwiazana z jakims opośledzeniem
        • katarzynaoles Re: Mala glowka na usg plodu 23.01.13, 21:45
          Nie myślałabym o najgorszym, bo niby czemu? Jak rozumiem lekarz jakoś przesadnie nie zareagował na wyniki USG? Na pewno dobrze byłoby wiedzieć, czemu mała nie przybrała dostaecznie na wadze - ale to zadanie dla lekarza. Czasem dziecko ma nie całkiem typowy kształt głowy - najczęściej występuje to rodzinnie. Proszę się przyjrzeć sobie i mężowi pod tym kątem - przecież nie wszysscy wyglądamy tak samo, a USG nie jest znów takie mądre, żeby brać pod uwagę cechy osobnicze - po prostu porównuje wymiary do średniej. Jeśli mała jest w dobrej kondycji ogólnej to spokojnie poczekałabym na rozwój wypadków - i zapewne wszystko będzie ok. Gdyby przejrzała Pani forum to okazałoby się, że jest ono pełne podobnych wątpliwości, z których baaardzo rzadko wynika coś złego. Pozdrawiam serdecznie :)
    • milamala Re: Mala glowka na usg plodu 24.01.13, 19:12
      Wiem,ze sie denerwujesz, ale nie masz powodu. Wierz mi, wiem co mowie. Moja coreczka miala "za krotkie"nozki, poza norma. Nie musze ocyzwiscie dodawac, ze moja coreczka jet zdrowiuska jak rybka.
      1. Poczytalam troche w internecie, niezliczona ilosc dzieci ma cos za krotkiego, za dlugiego, za malego, za ... itp. ktorym po urodzeniu nic nie dolega.
      2. czesto sa bledy w odczycie
      3. w 36 tygodniu juz nikt nei robi zadnych pomiarow. To za pozno. Juz nie pamietam do krotego tygodnia mozna robic jakiego mniej lub bardziej miarodajne pomiary (chyba ok.20).Tak czy inaczej, 36 tydzien to nei jest czas na pomiary.
      Jesli Twojej coreczce nagle w 36 tygodniu glowka zmalala to mozesz spac absolutnie spokojnie. Nic jej nie dolega. Ewentualne problemy wyszlyby duzo, duzo, duzo wczeniej.
    • rulsanka Re: Mala glowka na usg plodu 24.01.13, 21:10
      A jaki wymiar ma brzuszek? Głowa powinna być większa od brzucha (AC), to w zasadzie tyle. Ja pamiętam stresowałam się głową u mojego synka, ale była właśnie większa od brzucha i wszystko było ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka