Dodaj do ulubionych

odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi

24.02.13, 20:31
Chciałabym się zapytać czy faktycznie obecnie nie odśluzowuje się dzieci po porodzie? Pytam, bo nie mogę nigdzie takiej informacji znaleźć w internecie, a doszły mnie słuchy od najbliższej rodziny, że dzieci się nie odśluzowuje teraz, ponieważ zabroniono tego i dużo noworodków przez to choruje na zapalenie płuc. Nie wiem na ile są to fakty, jednak interesuje mnie ta sprawa, ponieważ sama oczekuję dziecka i z całego serca chciałabym uniknąć choroby noworodka i przebywania w szpitalu przez 2 tygodnie. Może Wy dziewczyny słyszałyście coś o tym? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • sunsine26 Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 24.02.13, 20:53
      na szkole rodzenia mowiono nam ze juz sie tego nie robi, lecz pozwala sie dziecku samemu wypluc reszte sluzu ukladajac go glowka do dolu na poczatku.
    • a_lex Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 24.02.13, 23:46
      dopytałabym o to w szpitalu, w którym ma przyjść na świat dziecko.
      moja córka została odśluzowana na pewno, mam to wpisane w książeczkę. urodziła się przez cc niecałe 3 lata temu.
      wiem, że przy porodach naturalnych nie robi się tego rutynowo, ale sporadycznie w razie potrzeby tak.
      • kisi_165 Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 25.02.13, 11:12
        Moja córcia lat 3 nie była widocznie sama sobie dała radę. Synek owszem urodzony w pazdzierniku ale po porodzie nawet nie plakal ale zyl... zreszta tylko pierwsza corka plakala dwojka nie.
        • a_lex Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 25.02.13, 13:32
          dzieci wcale nie muszą płakać po urodzeniu :)
    • katarzynaoles Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 25.02.13, 23:43
      Nie odśluzowuje się dzieci po porodzie rutynowo, a przynajmniej nie powinno się tego robić. Nie zaobserwowałam żeby było teraz więcej zapaleń płuc u dzieci, ale nawet gdyby tak było to zapewniam, że nie z powodu braku odśluzowywania. W ustach i nosie noworodka znajduje się po porodzie jedynie 5-7ml płynu owodniowego, a w oskrzelach i płucach 100ml. Czysty płyn owodniowy zostaje wchłonięty do układu krążenia a wypełnione powietrzem pęcherzyki płucne podejmują swoje funkcje. Jeśli płyn owodniowy jest zabrudzony smółką a dziecko po porodzie podejmuje regularną akcję oddechową także nie ma powodu aby go odsysać. Sam zabieg odsysania jest nie tylko nieskuteczny, ale także niebezpieczny, ponieważ mechaniczne podrażnienie tylnej ściany gardła może spowodować poważne spowolnienie akcji serca u dziecka. Nie do pominięcia jest fakt, że odśluzowywanie jest dla dziecka nieprzyjemne, a nawet bolesne. Etiologia zapalenia płuc u noworodków jest więc inna, najczęściej związana z infekcją. Pozdrawiam :)
      • path04 Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 26.02.13, 09:37
        dziękuję za rzetelną odpowiedź :) właśnie chciałam usłyszeć fachową teorię na ten temat, bo ja się na tym kompletnie nie znam, a tak mnie właśnie nastraszono. Nie byłam pewna czy to odśluzowanie ma jakiś związek z zapaleniem płuc, dlatego zapytałam tutaj. Wam też dziewczyny dziękuję za odpowiedzi. Moja córka była odśluzowana po cc, ale widać taka była potrzeba, więc nie wiedziałam czy to norma czy nie.
        • ciociacesia po cc 26.02.13, 10:00
          odsluzowywują raczej rutynowo
          • jermaczek Re: po cc 26.02.13, 10:50
            Z tego co czytałam, dziecko rodzące się w sposób naturalny w dużym stopniu odśluzowuje się samo podczas przeciskania się przez drogi rodne. Przy cesarce tego nie ma, stąd pewnie częściej zachodzi taka konieczność (choć możliwe, że nie zawsze).
      • great.growling.gryzak Re: odśluzowanie po porodzie - pytanie do p.Kasi 01.03.13, 13:19
        a czy mozna prosić o ośluzowanie "na zyczenie"? mojego brata w św. zofii nie odśluzowali i do dzisiaj zmaga się z koszmarnymi problemami w obrębie nosa. przy jednej z wizyt w szpitalu w kajetanach, powiedziano, że to ze śluzu nieusuniętego po porodzie rozwinął się gronkowiec, który powodował ciągłe infekcje i choroby.
    • boo-boo Dwoje dzieci 26.02.13, 00:45
      i żadne nie było odśluzowane. Tu gdzie mieszkam się tego nie robi i plagi zapaleń płuc nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka