Dodaj do ulubionych

torbiel a ciąża

21.05.13, 20:05
Pani Kasiu, byłam dzisiaj u lekarza, jestem w 5 tygodniu ciąży. Okazało się, że mam torbiel 73x59 na prawym jajniku. Lekarz powiedział, że może się zmniejszyć, może stać w miejscu, a może zacząć rosnąć i wtedy nie byłoby ciekawie, bo trzeba by było zrobić operację, które wiąże się z ryzykiem poronienia. Co mam o tym myśleć? Strasznie się boję...
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: torbiel a ciąża 22.05.13, 08:32
      a to jest pierwsza ciąża?
    • drzewachmuryziemia Re: torbiel a ciąża 23.05.13, 23:17
      moja torbiel miała 12 cm, nikt o operacji w trakcie ciązy nawet nie myslał
    • katarzynaoles Re: torbiel a ciąża 25.05.13, 21:42
      Myślę, że trzeba spokojnie poobserwować co będzie się działo. Wiele kobiet w ciąży ma cysty, kłopoty z tego powodu nie są zbyt częste. Dość często zdarza się, ze cysty się zmniejszają. Pozdrawiam serdecznie :)
      • szysz_ka Re: torbiel a ciąża 27.05.13, 11:31
        Ja też na początku ciąży miałam torbiel, po miesiącu się zmniejszyła a potem juz nie było po niej śladu. Nic się nie martw bedzie dobrze. Tak podobno się zdaża na początku ciąży, przez hormony.
    • paprykha Re: torbiel a ciąża 27.05.13, 12:05
      To moja druga ciąża, w pierwszej nie miałam takich problemów. Wiem, że torbiel powstała fizjologicznie, ale czasem pojawiają się z nią problemy. Tym bardziej, że czuję ból po prawej stronie. Lekarz powiedział, że będziemy obserwować, jeśli nie będzie się powiększać, zostawimy ją w spokoju. Jednak czasem torbiel się powiększa, a wtedy razem z rosnącą macicą stwarza zagrożenie krwotoku wewnętrznego poprzez pęknięcie, więc dlatego się obawiałam. Na razie jestem dobrej myśli i dziękuję za odpowiedzi :)
    • magdalenas9 Re: torbiel a ciąża 28.05.13, 21:58
      jestem w drugiej ciazy. torbielka miej wiecej podobnej wielkosci powstala u mnie przed 1 ciaza. w pierwszej nic nie urosla, w drugiej tez nie. usune ja po zakonczeniu karmienia drugiej corki. bedzie dobrze!
    • basia_8791 Re: torbiel a ciąża 28.05.13, 22:18
      Moja torbiel ok. 7 tygodnia ciazy tez zostala zauwazona na usg, ale juz w 11 tygodniu jej nie było, sie wchłonela. Czego i tobie zyczę!
    • zabaaa1984 Re: torbiel a ciąża 31.05.13, 08:23
      Miałam dość duża ok 10 cm też na prawym jajniku. Byłam poinformowana że moze sie samoistnie wchłonąć bo często sie tak zdaża ale gdyby dalej rosła i zagrażala ciąży wykonuje się zabieg usunięcia pomiedzy 16-20 tyg ciąży. Na usg w 12 tyg nie było po niej ani śladu czego i Tobie życzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka