03.10.13, 09:32
Witam, Pani Kasiu mam pytanie odnośnie wieku ojca dziecka. Mój mąż ma 41 lat, ja 29 czy jego wiek może mieć wpływ na zdrowie dziecka, czy istnieje duże ryzyko spłodzenia chorego dziecka np na zespół downa? Wiem,że takie ryzyko istnieje zawsze, ale czy jego wiek dodatkowo zwiększa to ryzyko, jak np. powszechnie wiadomo wiek matki po 40 znacznie zwiększa takie schorzenia.Nie wiem czy podejmować ryzyko. dodam tylko,że mamy jedno dziecko w wieku 1,5 roku i jest zdrowe,ale marzy mi się drugie.Pozdrawia
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: Wiek ojca 03.10.13, 12:35
      u mężczyzn ten wiek, który zwiększa ryzyko wad płodu, występuje znacznie później, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale z całą pewności nie jest to po 40 :)
    • klarci Re: Wiek ojca 04.10.13, 10:36
      kompletnie bym się nie przejmowała wiekiem w Waszym przypadku.
      bardzo zwróć uwagę na to jak się odżywia, lepiej jakby do minimum ograniczył używki i w razie jakiejś jesiennej infekcji lepiej odczekać z miesiąc.
      • klarci Re: Wiek ojca 04.10.13, 10:37
        *bardziej
        • mama.rozy Re: Wiek ojca 04.10.13, 13:22
          żaden wiek któregokolwiek z rodziców nie gwarantuje urodzenia zdrowego dziecka
          można jedynie mówic o przybliżonym,większym lub mniejszym prawdopodobieństwie
          masz w rodzinie kogoś chorego?to już Twój któryś post z wątpliwościami co do urodzenia zdrowego dziecka
          • kogelmoge Re: Wiek ojca 05.10.13, 09:47
            ja wiem, ale ciągle zyje w strachu o zdrowie dziecka, pierwszą ciążę miałam stresa całe dziewięć mcy, a potem poród i strach, że przy porodzie pójdzie cos nie tak, że lekarze skrzywdza dziecko, zablokuje się w kanale, niedotleni i będzie chore, roslinka. Teraz przy drugim dziecku też już się boję, co zrobię przed porodem, nie wiem czy nie zapłacę żeby mieć jednak cesarkę,bo wtedy dziecko zdrowe w brzuszku zostanie wyjęte zdrowe bez ryzyka uszkodzenia.
            • mama.rozy Re: Wiek ojca 05.10.13, 10:05
              ale cesarka nie gwarantuje Ci ,że wszystko będzie ok
              ciąży też nikt Ci nie zaplanuje,żeby była piękna i pachnąca
              jesteśmy tylko ludźmi
              rozumiem strach
              ale nie możesz się na nim skupiac,bo życie Ci ucieka
              może pomyśl o jakiś warsztatach dla kobiet w ciąży?ostatnio trochę się tego pojawia
    • katarzynaoles Re: Wiek ojca 06.10.13, 16:46
      Ostatnio ukazały się doniesienia, że wiek ojca może mieć wpływ na zdrowie dziecka. I dokładnie tyle wiadomo. Wiadomo też, że wpływ na to ma dieta rodziców, stres, infekcje i mnóstwo innych czynników. Moim zdaniem zamiast skupiać się na tym, co ewentualnie może się wydarzyć dobrze byłoby wziąć byka za rogi i spróbować się rozprawić ze swoimi lękami. To na pewno lepsze dla Pani i dla rodziny, bo teraz to pewnie po rozwianiu jednych wątpliwości natychmiast pojawiają się nowe - trochę takie błędne koło. CC też nie jest rozwiązaniem, bo także niesie ze sobą ryzyko. Życzę siły i determinacji, żeby udało się Pani zmniejszyć ilość stresów. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka