Dodaj do ulubionych

Sen w pozycji na brzuchu

05.04.14, 14:28
Dzień dobry, Mam pytanie odnosnie spania na brzuchu. Jestem aktualnie w 31 tygodniu ciązy i choc zasypiam na boczku to często przekręcam się na brzuch, to znaczy nie calkowicie na brzuch, ale jednak spię bardziej na brzuchu aniżeli na boku. Czy jest to szkodliwe dla dzidzi? Oczywiście nie chodzi mi o to, że bęzie płaska czy co s w tym stylu, bo w takie przesądy nie wierzę ;) Po prostu często spotykam się w literaturze, internecie z opiniami,że nie wolno spać na brzuchu,ale nigdzie nie doszukałam się dlaczego? I zaczęłam się troche martwić czy nie szkodzę malutkiemu w brzuszku. Wy dziewczynki spicie na brzuchu, mozna, nie mozna?Mam nadzieję,że Pani Kasia mi wytłumaczy ;)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Sen w pozycji na brzuchu 05.04.14, 15:34
      Spanie centralnie na brzuchu w zaawansowanej ciąży powoduje ucisk, który na dłuższą metę nie jest korzystny bo może zwiększyć ciśnienie wewnątrzmaciczne - ale też nie wierzę, żeby ktoś z dużym brzuchem spał na nim, bo to po prostu mało wykonalne i niewygodne. Jeśli Pani potrafi się ułożyć, że może Pani spać i niezadowolone dziecko Pani nie budzi gwałtownie się ruszając to bym się nie przejmowała. Pozdrawiam :)
      • wierra23 Do Pani ekspert 05.04.14, 19:55
        Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie przestraszyło to ciśnienie wewnątrzmaciczne, czym to grozi, jakie są objawy, rozumiem ,że może wystąpić tylko przy kilkugodzinnym spaniu centralnie na brzuchu? Ja centralnie na brzuchu nie spię aczkolwiek na boku leżąc wiadomo,że brzuch z boku też jest ucisnięty ze względu na swoje gabaryty, czasami bardziej casami mniej ale zawsze maksymalnie przed pępkiem, nigdy nie leżę tak aby pępek dotykał łóżka. może to głupie ale teraz sie przestraszyłam, dlatego bardzo proszę o odpowiedź. Jeśli dziecko sie rusza, mnie nic nie boli to chyba nie zrobiłam mu krzywdy?
        • wierra23 Re: Do Pani ekspert 06.04.14, 11:27
          No i jak spać w takim razie , bo na lewym boku siłą rzeczy spie również trochę na boku brzucha, takie spanie jest ok? Ja lubie przytulić sie do poduszki na tym boku więc siłą rzeczy tn bok brzucha jest przycisnięty do materaca, nie potrafię spać tak, aby spac na boku ale z przechyleniem bardziej na plecy, czy mogę zostać przy swoich przyzywczajeniach czy jednak jakos je zmienić dla dobra dziecka?
          • katarzynaoles Re: Do Pani ekspert 06.04.14, 19:20
            Proszę spać tak, żeby się wyspać. Naprawdę nie słyszałam, żeby dziecku stało się cokolwiek z powodu tego, jak układa się jego mama. Pozdrawiam :)
            • wierra23 Re: Do Pani ekspert 06.04.14, 20:00
              Pani Kasiu a można spać z poduszka pod brzuchem czy za duży ucisk?
              • katarzynaoles Re: Do Pani ekspert 07.04.14, 10:14
                Można podkładać poduszkę pod brzuch, to nawet korzystne (przede wszystkim dla kręgosłupa). Myślę, że za bardzo przejmuje się Pani tym, jak zachowywać się ciąży. Kobieta instynktownie zachowuje się tak, żeby nie zrobić krzywdy dziecku ani sobie, na pewne rzeczy nie pozwala sam organizm. Warto spróbować zdać się na instynkt i nie analizować wszystkiego. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka