Dodaj do ulubionych

druga ciąża

16.09.14, 10:27
Witam,

Moje dziecko ma 22 miesiące. Jestem w 8 tygodniu kolejnej ciąży. Mam kilka pytań:

1) Pierwsze dziecko urodziłam przez cc po 21 godz. porodu, który zaczął się od odejścia wód. Powód – brak postępu porodu w II fazie. Jaka jest szansa na poród naturalny przy drugim porodzie, jeśli nie będzie przeciwwskazań? Wiem, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, ale Pani Kasiu, może Pani jest w stanie określić mniej więcej jak często się to mamom udaje, jeśli przy pierwszym porodzie z takiego powodu było cięcie i kobieta przy kolejnym porodzie podejmuje próbę?

2) Wiem, że jest ryzyko, że w ciąży, w miarę rosnącego dziecka, blizna może boleć, rozchodzić się. Czy często się to zdarza?

3) Kiedy byłam w pierwszej ciąży pod koniec przy każdym USG moja dr mówiła, że widzi, że raczej na pewno urodzę przed terminem. Rzeczywiście, urodziłam 8 dni przed terminem. Czy to może oznaczać, że przy drugim dziecku też mogę urodzić wcześniej czy nie ma to znaczenia?

Z góry dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • marygirl Re: druga ciąża 17.09.14, 20:22
      Mnie blizna wogóle nie bolała:-) syn 10dni przed terminem po 2 dniach skurczy i braku rozwarcia,córka 11 dni przed (tak pokazywało usg i tak wykonano planowe cięcie- waga 3720 takze juz była dorodna)
      • agunia777 Re: druga ciąża 18.09.14, 08:48
        Dołączam się do pytania bo mamy bardzo podobną historię - brak postępu w II fazie, też 21 godzin porodu, rozwarcie pojawiło się szybko, ale syn nie chciał się wstawić - duże dziecko 3990 g 56 cm. Tyle, że ja nie mam już żadnej ochoty na powtórkę sn.
        Mój lekarz powiedział, że jak dziecko będzie znowu spore (tzn 3700, tak rzucił) to w szpitalu raczej nie będą naciskali na sn.
    • katarzynaoles Re: druga ciąża 21.09.14, 13:52
      Nie jest dla mnie jasne to, co Pani pisze o braku postępu porodu, więc trudno dac precyzyjną odpowiedź - nie wiem, czy chodzi o II fazę I okresu porodu (czyli rozwarcie doszło do 5-6 cm i koniec) czy o II okres porodu (pełne rozwarcie, ale dziecko się nie rodzi). Jeśli chodzi o II okres, to zasadnicze jest dlaczego dziecko się nie urodziło? Słabe, nieefektywne skurcze? źle wstawiona część przodująca? Niestosunek porodowy? Powodów może być dużo i różne są rokowania w zależności od tego co się wydarzyło. Blizna po cc wcale nie rozchodzi się tak często jak się o tym mówi, lekarz w miarę rozwoju dziecka będzie Pani udzielał informacji o stanie blizny, na razie nie ma się czym przejmować. To samo dotyczy czasu, kiedy dziecko przyjdzie świat, choć widać u poszczególnych kobiet stałą tendencję do rodzenia przed lub po środkowym dniu terminu porodu. Pozdrawiam serdecznie :)
      • mamakinga5 Re: druga ciąża 22.09.14, 12:36
        Pani Kasiu, z brakiem postępu chodziło mi o to, że rozwarcie utknęło na 3 cm. Szyjka była zgładzona, dziecko się ładnie wstawiało, tylko to rozwarcie. Może to kwestia tego, że poród zaczął się od odejścia wód? Położne mi nie pomagały, nic nie sugerowały jak oddychać, jaką pozycję przyjąć. Podawały tylko oksytocynę. Innych powodów CC nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka