Dodaj do ulubionych

Poród naturalny po cc

16.03.05, 12:20
Witam,
Piec lat temu rodziłam przez cc. Powodów było kilka: Małowodzie, niewydolnośc
łozyska na tym etapie ciazy (37tc), położenie miednicowe. Czy istnieje
prawdopodobienstwo że to moze sie powtorzyc w mojej obecnej ciazy (obecnie
27tc). Czy w przypadku kolejnego porodu naturalnego wykonuje sie jakies
badania stanu blizny po cc? Czy istnieją jakies dodatkowe ryzyka w związku z
pierwszym porodem przez cc?
Pozdrawiam, Renata
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Poród naturalny po cc 16.03.05, 13:04
      Kiedyś obowiazywała zasada " raz ciecie zawsze cięcie". Obecnie na szczęście
      coraz częsciej kobiety po cięciu cesarskim poddawane są próbie porodu drogami
      natury. Z jednym oczywiście wyjątkiem - c.c. zawsze wtedy gdy wskazania się
      powtarzają - np. kobieta miała wykonane c.c z powodu nieprawidlowej budowy
      miednicy, wiec trudno liczyć na to, że nagle w obecnej ciąży jej anatomia
      uległa zmianie. Twoje wskazania mogą się oczywiscie powtorzyć, ale nie muszą.
      Jesli dziecko bedzie prawidłowo położone, zdrowe i donoszone oraz jego stan nie
      bedzie budził zastrzeżeń bezwzględnych wskazań do c.c. nie masz. Pozostaje
      jeszcze sprawdzenie grubosci dolnego odcinka i ciągłości blizny po c.c. -
      wykonuje sie takich pomiarów ultrasonograficznie w ciązy i moim zdaniem jesli
      wynik bedzie prawidłowy moesz zostać zakwalifikowana do porodu drogami natury.
      Ryzyko jest, ponieważ na Twojej macicy jest blizna i w ten sposob miesień w tym
      miejscu jest słabszy, może tez słabiej się kurczyć. Tak wiec taki porod wymaga
      na pewno intensywnego nadzoru.
      • renia73 Re: Poród naturalny po cc 16.03.05, 13:13
        Bardzo dziekuje za wyjasnienia. Nasuwaja mi sie kolejne pytania. Czy to jest
        jakis szczególne badanie usg? - Czy tez mozna wykonac je na kazdym aparacie
        usg? Kiedy powinno sie je wykonac? Moja lekarz prowadząca jeszcze sie na ten
        temat nie zajakneła. Jak rozumiem w miejscu blizny moze w najgorszym przypadku
        dojsc do peknięcia...
        Jeszcze raz pozdrawiam, Renata
        • koala.mb Re: Poród naturalny po cc 16.03.05, 13:22
          Najbardziej wymierne badanie w tym kierunku powinno być wykonane w 20-24
          tygodniu ciąży, nastepnie przed porodem. To zwykłe badanie sondą przezbrzuszną,
          musisz mieć tylko wypelniony pecherz moczowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka