Dodaj do ulubionych

badania Aspat, alat

11.05.05, 17:56
dzis odebrałam wyniki alat 94 U/I aspat 50 U/L są przekroczone inne wyniki
morfologia sa ok, czy to jest powod do zmartwien?
dziekuje pozdrawiam Kaska
Obserwuj wątek
    • kasiamo Re: badania Aspat, alat 11.05.05, 22:38
      czy takie wyniki mogą oznaczac jakas chorobe, czy moze to byc efekt uciskania
      dzidziusia - głowka mam z prawej strony -połozenie miednicowe
    • kara13 Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 08:53
      Podwyższone Asat i Alat plus świąd skóry może oznaczać cholestaze. Ja miałam
      wyniki ponad 100 i zostałam zatrzymana na obserwacji. Po lekach i diecie wyniki
      wróciły mi do normy. Musisz skontaktować się ze swoim lekarzem i on ci poleci
      co najlepiej zrobić.
    • kasiamo Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 16:56
      Pani Dr prosze o odpowiedz, dodam ze nic mnie narazie nie swedzi jakie objawy
      ma jeszcze cholestaza oprocz podwyzszonych alat aspat?
      • koala.mb Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:19
        Podwyższone steżenia kwasów żólciowych w surowicy. To nie jest jednak badanie
        standardowo wykonywane w kazdym laboratorium. Cholestaza nie jest niebezpieczna
        dla Ciebie, ale może być niebezpieczna dla Twojego dziecka. Dlatego musisz jak
        najszybciej skontaktowac sie ze swoim lekarzem, zeby stwierdził czy niezbedna
        jest hospitalizacja i intensywny nadzór nad płodem czy wystarczy podać Ci leki
        osłonowe do przyjmowania w domu. Jeśli podwyższone próby watrobowe sa wynikiem
        innych patologii niz cholestaza taż wymaga to wyjaśnienia.
        • kasiamo Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:34
          po tygodniu lekarz zalecił mi powtorzyc badania czy to nie za długo? mam czekac
          czy nic sie nie stanie dziecku czy moze powtorzyc te badania jutro? poprzednie
          robiłam w poniedziałek.
          • koala.mb Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:55
            Badania biochemiczne nie rozstrzygna kwestii czy dziecku nic nie jest, a tylko
            określa czy proces chorobowy sie nasila. Moze trzeba wykonać KTG ewentualnie w
            USG zobaczyć jakie sa przepływy w naczyniach plodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka