kasiamo 11.05.05, 17:56 dzis odebrałam wyniki alat 94 U/I aspat 50 U/L są przekroczone inne wyniki morfologia sa ok, czy to jest powod do zmartwien? dziekuje pozdrawiam Kaska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiamo Re: badania Aspat, alat 11.05.05, 22:38 czy takie wyniki mogą oznaczac jakas chorobe, czy moze to byc efekt uciskania dzidziusia - głowka mam z prawej strony -połozenie miednicowe Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 08:53 Podwyższone Asat i Alat plus świąd skóry może oznaczać cholestaze. Ja miałam wyniki ponad 100 i zostałam zatrzymana na obserwacji. Po lekach i diecie wyniki wróciły mi do normy. Musisz skontaktować się ze swoim lekarzem i on ci poleci co najlepiej zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamo Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 16:56 Pani Dr prosze o odpowiedz, dodam ze nic mnie narazie nie swedzi jakie objawy ma jeszcze cholestaza oprocz podwyzszonych alat aspat? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:19 Podwyższone steżenia kwasów żólciowych w surowicy. To nie jest jednak badanie standardowo wykonywane w kazdym laboratorium. Cholestaza nie jest niebezpieczna dla Ciebie, ale może być niebezpieczna dla Twojego dziecka. Dlatego musisz jak najszybciej skontaktowac sie ze swoim lekarzem, zeby stwierdził czy niezbedna jest hospitalizacja i intensywny nadzór nad płodem czy wystarczy podać Ci leki osłonowe do przyjmowania w domu. Jeśli podwyższone próby watrobowe sa wynikiem innych patologii niz cholestaza taż wymaga to wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamo Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:34 po tygodniu lekarz zalecił mi powtorzyc badania czy to nie za długo? mam czekac czy nic sie nie stanie dziecku czy moze powtorzyc te badania jutro? poprzednie robiłam w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: badania Aspat, alat 12.05.05, 17:55 Badania biochemiczne nie rozstrzygna kwestii czy dziecku nic nie jest, a tylko określa czy proces chorobowy sie nasila. Moze trzeba wykonać KTG ewentualnie w USG zobaczyć jakie sa przepływy w naczyniach plodu. Odpowiedz Link Zgłoś